Onko teillä meneillään lihaton lokakuu tai pyrkimyksenä vähempilihainen elämä? Nappaa talteen kolme maukasta vegaanista reseptiä ja löydä tiesi ulos jauhelihaputkesta.

Viimeksi päivitetty 10.10.2018

Kerroin jo aiemmin pyrkimyksistäni vähentää lihan ja muidenkin eläinperäisten tuotteiden kulutusta pysyvästi. Pyrkimys on ottanut tuulta alleen, ja kasvisruuat ovat vakiinnuttaneet paikkansa arjessamme.

 



 

Lapsille kasvisruuat maistuvat vaihtelevasti. Yksivuotias kuopus syö kaiken eteen kannetun, oli se sitten jauhelihakastiketta tai linssipataa, mutta isommat saattavat kysyä nenäänsä nyrpistäen, että mitä tämä on. Erityisesti kolmea ikävuotta lähestyvä tapaus on tätä nykyä todella valikoiva ruokien suhteen, eikä tämä nirsous kohdistu pelkästään kasvisruokiin.

Perusruokana linssit ja pavut

En kuitenkaan aio luovuttaa kasvisruokien tai muiden hieman erikoisempien ruokalajien kanssa, sillä uskon, että ajan myötä lapset tottuvat niihin ihan samalla tavalla kuin siihen jauhelihaankin. Tämä onkin tavoitteeni: että linsseistä, pavuista, soijarouheesta ja muista tulisi lapsille samanlaista perusruokaa kuin jauhelihasta tai kanasuikaleista – joiden puolestaan toivon jatkossa näyttelevän aikaisempaa pienempää roolia ruokapöydässämme.

Me emme siis vietä lihatonta lokakuuta, mutta vähempilihaista elämää kyllä. Teemakuukauden hengessä jaan teille kuitenkin taas muutaman uuden kasvisruokareseptin, jotka ovat muuttaneet arkiruokien listallemme. Reseptejä yhdistää helppous – näiden teko todistetusti onnistuu, vaikka jaloissa pyörisi useampi taaperoikäinen.

Tomaattinen jauhissoossi

öljyä
1 sipuli pilkottuna
1,5 dl soijarouhetta
puoli pussia Elovenan Muru-kaurajauhista
1 prk paseerattua tomaattia
1 prk salsakastiketta
ravintohiivahiutaleita
balsamicoa
mustapippuria
hyppysellinen sokeria
puolikas kesäkurpitsa
lisukkeeksi tortilloja, riisiä tai pastaa

Kuullota sipuli pannulla öljyssä, lisää sekaan soijarouhe ja kaurajauhis – paista pari minuuttia. Lisää paseerattu tomaatti ja salsakastike. Mausta balsamicolla, mustapippurilla, sokerilla ja ravintohiivahiutaleilla. Anna kiehua tovi. Lisää pilkottu kesäkurpitsa ja jatka keittämistä, kunnes kesäkurpitsa hieman pehmenee. Tarjoa esimerkiksi tortillojen täytteenä.

Kunnia reseptistä kuuluu tuttavalleni, joka kehitti sen kuulemma aivan vahingossa. Hieno vahinko! En voi kutsua tätä vielä vakiosuosikiksemme, sillä testasin reseptiä ensimmäistä kertaa vasta tänään, mutta voin jo nyt sanoa, että tätä tulen tekemään toistekin. Kaksi kolmesta kotona olleesta lapsesta hyväksyi ruuan mukisematta ensi maistelulla! Nirso 2-vuotias jopa totesi useamman kerran että ”Onpat hyvää”.

Kuopus kauhoi jauhissoossia suuhunsa sekatekniikalla kaksin käsin.

Pähkinäinen kikhernepata

öljyä
1 prk kikherneitä
1 sipuli pilkottuna
1 prk tomaattimurskaa
2 rkl maapähkinävoita
1 dl vettä
½ kasvisliemikuutio
1 rkl currya
1 tl oreganoa
hyppysellinen chilirouhetta, inkivääriä ja mustapippuria
kourallinen cashewpähkinöitä
lisukkeeksi kuskusta tai riisiä

Kuullota sipulia ja kikherneitä öljyssä pannulla. Lisää tomaattimurska, maapähkinävoi, vesi, liemikuutio ja mausteet. Kiehauta ja hauduta miedolla lämmöllä noin vartti. Lisää pähkinät pari minuuttia ennen valmistumista.

Tämän reseptin bongasin Linssinöörin blogista, jossa muuten on iso joukko muitakin päteviä vegaanisia ohjeita. Resepti kiinnosti, koska siinä mainittiin pähkinät jopa kahteen otteeseen. Ja kyllä kannatti kokeilla! Tämä on yksi niistä ruuista, jotka maistuivat lapsillekin ensi yrittämällä. Itse pelkäsin kikherneiden maistuvan liikaa ruuan läpi, mutta siitä ei ollut pelkoa. Kerrassaan makoisa kokonaisuus.

Linssikeitto (se maailman paras)

2 rkl öljyä tai maidotonta voita
1 iso sipuli pilkottuna
3 valkosipulinkynttä
2 tl kurkumaa
1 tl inkiväärijauhetta
½ tl cajunmaustetta
suolaa maun mukaan (itse taisin laittaa 1 tl)
1 prk tomaattimurskaa
1 prk chilitomaattimurskaa
1,1 l vettä
3 dl kuivia punaisia linssejä
2 dl kookoskermaa

Huudo linssit siivilässä kylmällä vedellä. Kuumenna voi tai öljy kattilassa ja lisää joukkoon sipulit sekä mausteet. Kuullota, mutta älä ruskista. Lisää vesi ja tomaattimurskat. Anna kiehua muutama minuutti ja lisää huuhdotut linssit. Jatka keittämistä puolisen tuntia ja lisää vielä kookoskerma. Hauduta 5-10 minuuttia kannen alla. Tarjoa sellaisenaan tai vaikka tuoreiden sämpylöiden kera.

Ohje on hieman muokattu versio Jolien Hannamari Rahkosen reseptistä. Tästä tuli suuri suosikkimme kertaheitolla. Tämä todellakin on parasta linssikeittoa, mitä olen ikinä syönyt. Aivan täydellistä.

Kyse on rutiinista

Kun vain minuuttiaikataulu joskus jättää tilaa, koitan vielä itsekin loihtia jonkun pätevän kasvisruokareseptin. Siihen asti täytyy tyytyä lainaamaan (ja muokkaamaan) muiden mestariteoksia – joita onneksi on netti pullollaan.

Vaivattomien ja nopeiden reseptien avulla kasvisruuat on helppo mahduttaa ruuhkavuosiarkeenkin, jota värittää jatkuva kiire ja loputon härdelli. Muun muassa näiden kätevien ja maukkaiden ruokien avulla olen onnistunut löytämään tieni ulos siitä ainaisesta jauheliha-kanasuikaleputkesta, johon on niin helppo jäädä jumiin. Se ei lopulta vaatinut monen vegeruuan kokkaamista, että kaupassa linssit ja pavut alkoivat näyttäytyä vähintään yhtä varteenotettavina ainesosina kuin lihapakkauksetkin. Lopulta kyse on pitkälti pelkästä rutiinista.

Vietit sitten lihatonta lokakuuta tai vähempilihaista elämää, suosittelen lämpimästi testaamaan näitä – vaikka jo heti huomenna.

Kuka siellä?
Uusperhesadun takana on – kukapa muukaan kuin – uusperheellinen Satu. Sadun lisäksi perheeseen kuuluu neljä lasta, aviomies ja jättikani nimeltä Osku Palomies. Blogissa kurkistetaan uusperheen elämään ja pohditaan vanhemmuuden moninaisia teemoja. Tsekkaa myös instagramista @uusperhesatu

Lisää Uusperhesatulta:

Muita tämän lukeneita kiinnostivat myös:

 

Mitä mieltä olet artikkelista?