Jos asut tai lomailet Varsinais-Suomessa, ota talteen tämä menovinkki: Kaiturin tila Maskussa. Odotimme tavanomaista kotieläintilaa, saimme paljon enemmän. Vie sinäkin lapsesi halailemaan lampaita, syöttämään sioille viinirypäletikkareita ja leikkimään kirjailija Reeta Salmisen lastenkirjojen maailmassa.

Viimeksi päivitetty 6.7.2019

Kesälomalla on hyvä olla sopivasti tekemistä – muuten seinät saattavat uhata kaatua päälle. Vaikka lasten kanssa lähteminen on aina stressaavaa sinänsä, yleensä päivä kuluu sutjakammin, kun on jotain kotioloista poikkeavaa nähtävää ja puuhattavaa.

 



 

Kulunut viikko oli meillä aikamoinen. Lapset heräsivät joka aamu kukonlaulun aikaan ja sitten väsyneinä kitisivät ja tappelivat joka välissä. Perjantaihin mennessä olin aika leipääntynyt touhuun ja päätin, että nyt on keksittävä ohjelmaa, joka saa lasten ajatukset hetkeksi irti toistensa kiusaamisesta.

Kesäretki kotieläintilalle

Etenkin kuopuksemme on kovin eläinrakas, joten jonkinlainen kotieläintila tuntui sopivalta retkikohteelta. Muistelin, että Maskusta löytyisi sellainen, ja pikainen googletus todisti muistikuvani oikeaksi: Kaiturin tilalta löytyisi nelijalkaisia lasten ihmeteltäväksi. Tilan eläimiin tutustutaan opastetuilla kierroksilla, joita järjestetään kolmesti arkipäivässä. Lounaan ja päiväunien jälkeen otimme auton alle ja tähtäsimme kello kahden kierrokseen.

”Toiminnassa korostuvat vahvasti myös ekologiset arvot maatalouden realiteetteja unohtamatta.”

Koska päivä oli hieman sateinen, olimme ainoat osallistujat kierroksella. Tämä koitui eduksemme, sillä saimme tilan emännän Marjukka Kulmalan täyden huomion, ja hän jopa työnsi toisen lapsista tilalta saatavilla lainarattailla (joista muuten iso plussa – meillä kun ei ollut rattaita mukana) pienen kävelymatkan päässä sijainneelle lammasaitaukselle, josta aloitimme kierroksen.

Aitausten sisään eläimiä rapsuttelemaan

Kierroksen aikana tutustuimme lampaiden ohella lehmiin, kaneihin, kanoihin ja sikoihin. Parasta oli, että lampaiden ja lehmien aitauksiin pääsi sisälle, aivan lähietäisyydelle eläimiä rapsuttelemaan ja halailemaan. Tämä oli lapsille oikea elämys, ja erityisesti pienempi hihkui riemusta, kun Kulmalan asiakaspalvelupäälliköksi kutsuma musta lammas työnsi päänsä aivan lapseen kiinni silitysten toivossa.

Koko kierroksen ajan Marjukka Kulmala kertoili meille tilan eläimistä. Lapset olivat innoissaan päästessään rapsuttelemaan hellyydenkipeitä määkijöitä.

Kaikesta huokui tilanpitäjien ehdoton kunnioitus eläimiä kohtaan. Kulmala esimerkiksi kysyi lehmiltä luvan lähestymiseemme ennen kuin menimme lähietäisyydelle. Eläimet saivat elekielellä kertoa, hyväksyisivätkö ne innokkaiden rapsuttelijoiden kädet kyljillään. Onneksi hyväksyivät! Tilan eläimillä oli myös silminnähden hyvät olot, mikä on tärkeää minulle, joka kieltäydyn vierailemasta esimerkiksi delfinaarioissa ja isossa osassa eläintarhoja.

Viinirypäleitä sioille

Koko kierroksen ajan Kulmala kertoili eläimistä, niiden luonteista ja tavoista ja tilan elämästä. Opin itsekin paljon uutta. Lapset puolestaan nauttivat, kun saivat lehmien ja lampaiden rapsuttelun lisäksi syöttää ”viinirypäletikkareita” sioille. Tikun päässä keikkuvan rypäleen ojentaminen sikojen suuhun aitaukseen tehdyn ”possukioskin” luukusta taisi olla lapsille koko kierroksen huippukohta.

Possukioski oli tilan ehdoton vetonaula.

Lisäksi lapset saivat syöttää kanoille voikukanlehtiä. Kulmala näytti, miten kanat nokkivat lehdestä paloja, kun sen toisesta päästä piti tiukasti kiinni. Usein kotieläintiloilla ja eläinpuistoissa eläinten ruokkiminen on kielletty, joten oli ilahduttavaa, että Kaiturin tilalla tähänkin oli panostettu.

Myös voikukanlehtien syöttäminen kanoille kiehtoi lapsia.

Mielikuvitusta ruokkiva leikkipiha

Eläinten lisäksi tilan pihamaalla riittää muutakin puuhaa lapsille. Sieltä löytyy muun muassa vanhaan hevostalliin tehty keppihevostalli, Tikkumäen talli, josta voi valita mieleisensä ratsun, pukeutua ratsastusliiviin ja -kypärään ja kiitää yli pihalla olevien esteiden.

Kirjailija Reetta Niemelä on Kaiturin tilan kummikirjailija. Tilan keppihevostalli perustuu Niemelän ja Salla Savolaisen Tikkumäen talli -kirjoihin.

Vanhaan luhtiaittaan rakennettu leikkimökki, ”Miljan Mansikkamökki”, vanhoine tavaroineen puolestaan kiehtoi lasten mielikuvitusta ja innoitti roolileikkeihin. Piha oli lapsista niin mielenkiintoinen, etten meinannut saada heitä kotimatkalle ollenkaan.

Myös Reetta Niemelän Milja-kirjat elävät Kaiturin tilalla. Vanhaan luhtiaittaan rakennettu leikkimökki on nimeltään Miljan Mansikkamökki.

Hintansa väärti kesäretkikohde

Myös minua vierailu Kaiturin tilalla ilahdutti suuresti. Käynti oli todellakin hintansa (6 euroa yli 2-vuotiailta) väärti. Luulen, että tilasta tulee kesiemme vakiokohde. Ja tänä kesänä aiomme mennä vielä uudestaankin. Ennen kotiinlähtöä 3-vuotiaamme suorastaan vaati minua lupaamaan, että palaisimme pian. Myöhemmin hän vielä muisteli, että tila oli ”tosi ihana paikka”.

Jos asut Varsinais-Suomessa tai teet tänne suuntaan kesäreissun, suosittelen erittäin lämpimästi käyntiä Kaiturin tilalla!

Kuka siellä?
Uusperhesadun takana on – kukapa muukaan kuin – uusperheellinen Satu. Sadun lisäksi perheeseen kuuluu neljä lasta, aviomies ja jättikani nimeltä Osku Palomies. Blogissa kurkistetaan uusperheen elämään ja pohditaan vanhemmuuden moninaisia teemoja. Tsekkaa myös instagramista @uusperhesatu

Lisää Uusperhesatulta:

Muita tämän lukeneita kiinnostivat myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?