Kun synnytys alkaa, on se etenkin ensimmäistä lasta odottavalle kutkuttava hetki. NYT synnytys alkaa, vauva syntyy. Synnytys käynnistyy joko lapsiveden tihkumisella tai supistuksilla.

Viimeksi päivitetty 4.5.2020

Synnytyshormonit

Synnytyksessä tärkein hormoni on oksitosiini, mielihyvä- ja rakkaushormoni tunnettu hyvän olon hormoni. Se saa aikaan synnytyssupistukset. Tämä on hyvä tiedostaa, koska silloin osaa paremmin ajatella sitä, mikä voisi edistää tai puolestaan hidastaa synnytyksen kulkua.

 



 

Mieli ohjaa kehon toimintaa: jos on rento ja kokee olonsa turvalliseksi, on kehon mahdollista tuottaa tehokkaasti oksitosiinia sekä kehon omia kivunlievityshormoneja endorfiineja.

Mielen voima

Jos siis olo on turvallinen ja rento, pääsee oksitosiini toiminaan. Adrenaliini on puolestaan kehon taistele tai pakene -reaktioihin liittyvä hormoni, jota ei toivota synnytyksen avautumisvaiheeseen. Jos synnyttäjä on huolissaan jostain, tuntee olonsa turvattomaksi tai jopa pelkää, on keho tällaisessa tilassa eivätkä synnytykselle tärkeät hormonit pääse toimimaan kunnolla.

Voi miettiä myös synnytystuntemuksia – olisiko niitä helpompi ottaa vastaan rentoutuneena? Vauva syntyy joka tapauksessa, lempeämmin se tapahtuu, kun keho on rento eikä jännitä vastaan.

Koti on paras paikka

Kotona olet rennompi kuin vieraassa ympäristössä. Rakkaushormoni eli ihana oksitosiini pitää tunnelmasta, rentoudesta, hämärästä, kaikesta siitä mistä sinäkin pidät – siitä, mikä saa sinut ehkä kehräämään mielihyvästä.

Kotona sinun on helpompaa luoda itsellesi mieleinen ympäristö. Sairaalassa synnytyssaliin pääsee vasta synnytyksen ollessa aktiivisessa avautumisvaiheessa.

Tee olosi mahdollisimman mukavaksi

Tee ihania asioita ja jatka normaalia elämää, kun synnytys alkaa. Muista myös levätä ja säästää voimiasi, älä suorita synnytystä. Käy suihkussa kynttilöiden valossa jos siltä tuntuu, lepää, katso elokuvia, kävele metsässä, kuuntele musiikkia, syö mieleisiä ruokia ja välipaloja, muista juoda ja liiku tuntemustesi mukaan. Ota käyttöön synnytyskäyttöön tarkoitettu TENS-laite, jos olet sellaisen vuokrannut tai ostanut.

Missään vaiheessa synnytystä ei kannata keskittyä vain odottamaan seuraavaa supistusta vaan muistaa ottaa vastaan myös lepohetki, jonka supistusten väli aina tarjoaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?