Kevättalvi toi mukanaan aivan muuta kuin osattiin odottaa. Viimeisten parin viikon kuluessa olen omassa työssäni doulana ja synnytysvalmentajana nähnyt läheltä, kuinka merkittävästi koronaviruspandemia vaikuttaa odottavien perheiden ajatuksiin synnytyksestä ja siihen valmistautumisesta.

Viimeksi päivitetty 25.3.2020

Vauvaa odottavan voi olla tässä hetkessä haastavaa löytää rauhaa sisimpäänsä, kun ympärillä moni asia elää murroksessa ja tuntuu epävarmalta. Kuka tai ketkä pääsevät osallistumaan kanssani synnytykseen? Jos lapsi ei ole perheen esikoinen, kuka hoitaa sisaruksia? Synnytykseen valmistautuminen on erilaista, kun moni synnytysvalmennus, raskausjooga ja neuvolakäynti on peruttu tai siirretty hamaan tulevaan. Voi tuntua siltä, että jääkin yhtäkkiä yksin.

 



 

Muista, ettet ole yksin

Ympäri maailman syntyy uutta elämää joka hetki. Sairaalasynnytykseen saa tällä hetkellä ottaa tueksi yhden tukihenkilön. Voit tehdä varasuunnitelman, jos mahdollinen kumppanisi on ollut matkoilla tai sinua huolettaa, että hän sairastuu. Voit pyytää ystävää, äitiä, muuta läheistä ihmistä tai palkata doulan tueksesi, jotta voit olla varmempi siitä, että lähelläsi on joku ennalta tuttu ihminen.

Käy myös varatukihenkilösi kanssa läpi synnytystä koskevat toiveesi ja tahtosi. Sairaalassa on aina myös kätilöitä, jotka tänäkin aikana ottavat sinut lämmöllä ja huolenpidolla vastaan.

Löydä tietoa ja tukea etäpalveluista

Tällä hetkellä moni doula, kätilöyrittäjä sekä muu synnyttäjien parissa työskentelevä tarjoaa erilaisia etäpalveluja odottajille ja synnyttäneille. Voit osallistua etävalmennukseen, saada tietoa ja tukea odotukseen tai esimerkiksi imetykseen puhelimitse tai videopuhelun välityksellä, löytää tukea vertaisryhmistä ja saada välineitä synnytykseen valmistautumiseen.

Moni synnytysalan ammattilainen on fyysisesti etäällä, mutta henkisesti lähelläsi. Esimerkiksi Aktiivinen synnytys ry:n verkkosivut, Facebook-ryhmä sekä Instagram-tili ovat hyviä kanavia tiedon etsimiseen tämän hetkisessä tilanteessa.

Mikä luo sinulle hyvää oloa ja turvallisuuden tunnetta?

Pysähdy miettimään tätä. Synnytyksessä toimivat hormonit: mielihyvä- ja rakkaushormoni oksitosiini on keskeisessä roolissa. Se saa aikaan kohdun supistukset, ja jotta kohtu voi toimia kuten sen kuuluu, on synnyttäjän voitava kokea olonsa turvalliseksi, rennoksi ja rakastetuksi.

Oksitosiini on läsnä kaikessa mielihyvää tuottamassa, myös seksissä. Onkin hyvä miettiä, minkälainen tunnelma on otollinen seksille yksin tai kumppanin kanssa: intiimi, turvallinen, rakkaudellinen, rento, kenties tunnelmallinen… Kohtu on lihas, jonka toimintaan vaikuttavat hormonit toimivat parhaiten tällaisessa ilmapiirissä. Mieti siis, miten voit saada itsellesi synnytykseen mahdollisimman paljon tuota tunnelmaa. Voitko ottaa mukaasi kumppanin tai tukihenkilön, pakata laukkuusi led-kynttilöitä ja jouluvalot, kenties eteerisiä öljyjä, lempimusiikkia, hyviä eväitä ja herkkuja, mahdollisesti oman tyynyn, omat vaatteet tai ainakin tutut villasukat?

Kirjoita synnytystahtosi huolellisesti

Kirjoita synnytykseen liittyvät toiveesi ja tahtosi huolellisesti, keskity kertomaan niiden avulla synnytyksessäsi kanssasi työskenteleville hoitoalan ammattilaisille tärkeimmät asiat sinusta itsestäsi ja hoitoosi liittyvistä asioista. Ne ovat tärkeää taustatietoa, jonka avulla voit kertoa paitsi toiveitasi muun muassa kivunlievityksen suhteen, myös esimerkiksi mahdollisista huolista, peloista tai siitä, miten kätilösi voi tukea sinun turvallisuudentunnettasi.

Muista, että sinä ja vauvasi olette pääosassa

Muista, että synnytyksessä sinä ja vauvasi olette pääosassa. Sinä synnytät, sinä teet työn. Synnytysalan ammattilaisille sinä olet tärkeä. Sinulle ja perheellesi tuo päivä on kuitenkin ainutkertainen kokemus elämässä, kaikille muille työpäivä muiden joukossa, vaikkei synnytysalan arki tavallista arkea olekaan. Saat tehdä kaikkesi, jotta kokemuksesi olisi paras mahdollinen juuri sinulle ja vauvallesi.

Synnytykseen on tärkeää saada rauha, oma turvallinen kupla, jossa voi päästää irti ja antautua kehon vaistojen varaan. Sinun on lupa rauhoittua, vetäytyä, sulkeutua muulta maailmalta. Jos uutisten kuuleminen tuntuu nyt liialta tai ne huolestuttavat sinua, ei niitä tarvitse jatkuvasti seurata. Myös poikkeustilassa sinulla on lupa synnytysrauhaan.

Mitä mieltä olet artikkelista?