Päiväkodin aloitus voi olla joko siunaus tai valtava stressin aihe vanhemmille ja tietysti myös lapselle itselleen. Se tuntuu olevan lähestulkoon yhtä herkkä aihe, kuin imetys ja erityisesti sen lopettaminen. Vahvat tunteet ovat ymmärrettäviä, symboloivathan molemmat osaltaan yhden aikakauden loppumista ja tietynlaista luopumista. 

Viimeksi päivitetty 21.3.2024

PÄIVÄKODIN aloitus havainnollistaa vanhemmille myös ajan kulumisen ja lapsen varttumisen; kuinka pienestä nyytistä on yhdessä hujauksessa kasvanut päiväkoti-ikäinen lapsi!

 



 

Uuden arjen sujuvuus ja töihinpaluu voi myös ymmärrettävästi mietityttää, jonka vuoksi päiväkodin aloituksen lykkääminen voi tuntua parhaalta vaihtoehdolta.

Päiväkodin aloitukselle ei ole olemassa tiettyä parasta ikää, huolimatta siitä että jokaisella vanhemmalla on varmasti oma mielipide asiasta.

Päiväkodin aloitukselle ei ole olemassa tiettyä parasta ikää.

Päiväkodin aloitusajankohdan optimaalisuus voi myös vaihdella hyvinkin lyhyen ajan sisään lapsen varttuessa – eikä tilannetta helpota se, ettei päiväkotia yleensä saa aloitettua vielä ihan  kuukauden tai parinkaan päästä.

Tyypillinen odotusaika suurimmilla kaupungeilla on neljä kuukautta, eikä takeita varhaiskasvatuspaikan löytymisestä kodin tai edes työpaikan lähettyviltä valitettavasti ole.

Uuden arjen sujuvuus ja töihinpaluu voi ymmärrettävästi mietityttää, jonka vuoksi päiväkodin aloituksen lykkääminen voi tuntua parhaalta vaihtoehdolta. (Kuva: Maria)

ME PÄÄTIMME, että vanhempainvapaan jälkeen eli lapsen ollessa 10-kuinen olisin vielä muutaman kuukauden hoitovapaalla, jonka jälkeen lapsi menisi päiväkotiin.

Ajatuksena oli, että lapsemme voisi oppia ennen päiväkodin alkua kävelemään ja sanomaan tai muuten osoittamaan yksinkertaisia ilmauksia, kuten sanat kyllä ja ei.

Lapsemme ei kuitenkaan vielä 13-kuisena päiväkodin aloittaessaan ollut ottanut ensi askeleitaan, eikä sanavarastoon kuulunut kuin ”äiti”, ”isi” ja ”kissa”.

Lapsemme alkoi osoittaa hoitovapaan aikana turhautumisen merkkejä ollessaan kotona, jonka vuoksi entistä enemmän ohjelmaa piti kehitellä jokaiselle päivälle ja samantien aamupalan jälkeen oli lähdettävä ulos.

Lapsemme alkoi osoittaa hoitovapaan aikana turhautumisen merkkejä ollessaan kotona.

Leikkipuistoissa huomasimme, kuinka hän nautti muiden lasten seurasta ja otti heihin kontaktia. Tuntui, että sosiaalinen kehitys ja tarve nähdä enemmän maailmaa ottivat harppauksen hoitovapaan aikana.

Reilun kolmen kuukauden mittainen hoitovapaa oli tarpeellista aikaa koko perheelle ja sen aikana tuli selväksi, että oli hyvinkin sopiva hetki aloittaa varhaiskasvatus.

Hoitovapaan aikaiset havainnot lapsemme muuttuneista tarpeista tekivät arjen rakennemuutoksen vastaanottamisen helpommaksi myös meille vanhemmille.

Paras hetki päivässä on tietysti hakea lapsi päiväkodista ja kuulla kuinka päivä on sujunut. (Kuva: Maria)

HAKEMUS päiväkotiin laitettiin neljä kuukautta ennen kuin päiväkodin olisi määrä alkaa. Päiväkotipaikan saimme tietoon muutamaa kuukautta ennen kuin lapsi voisi aloittaa päiväkodissa.

Harmiksemme paikka saatiin kuitenkin kauempaa, 10 kilometrin päästä kotoa. Arki oli työlästä ja uuvuttavaa, erityisesti yhden auton taloudessa, kun lähes puolet päiväkotimatkoista tuli taittaa julkisilla.

Matka-ajat kävelyineen ruuhka-aikoina olivat reilun kolmen tunnin mittaisia per päivä. Pois päiväkodistakaan häntä ei voinut ottaa, sillä hän olisi muuten pudonnut jonosta lähipäiväkotiin.

Matka-ajat kävelyineen ruuhka-aikoina olivat reilun kolmen tunnin mittaisia per päivä.

Kauempana ollut päiväkoti oli onneksi muuten oikein hyvä ja henkilökunta huippua, mutta päiväkodin sijainti vain oli mahdoton.

Kolmen ja puolen kuukauden kuluttua paikka lähipäiväkotiin viimein vapautui ja odotus palkittiin. Ensimmäiset ajatukset uuden arjen alettua olivat, että näinkö helppoa ja aikaa säästävää päiväkotiarki voi olla!

PÄIVÄKODIN aloitus sujui alusta alkaen hyvin; olin mukana kaksi ensimmäistä päivää, jonka jälkeen lapsemme jäi päiväkotiin ilman vanhempia.

Itkua tietysti oli erityisesti päiväkotiin vietäessä ja hänet sieltä hakiessa, mutta päivät olivat muuten sujuneet hyvissä merkeissä. Äidinkään kyyneleiltä ei kuitenkaan voitu välttyä, olihan pienen jättäminen itkevänä päiväkotiin raastavaa.

Äidinkään kyyneleiltä ei kuitenkaan voitu välttyä, olihan pienen jättäminen itkevänä päiväkotiin raastavaa.

Ikävää helpotti onneksi alkuviikkojen aikaan päiväkodista saadut viestit ja iloiset kuvat lapsen päiväkotiaikaisista puuhista. Päiväkodin vaihtaminen sujui myös hienosti ja lapsi solahti päiväkodin ryhmään mukavasti.

Päiväkodin piha oli tuttu paikka, koska siellä oltiin käyty paljonkin keinumassa ja leikkimässä. Muutosta myös sanoitettiin lapselle perusteellisesti, jotta hän ymmärtäisi miksi päiväkoti vaihtuu toiseen.

”Leikkimään päiväkotiin” on yleisin lause, joka kuullaan päiväkotiaamuina. (Kuva: Maria)

LAPSEMME päiväkotielämää on takana nyt vuosi ja kaksi kuukautta. ”Leikkimään päiväkotiin” on yleisin lause, joka kuullaan päiväkotiaamuina.

Paljon tulee juttua myös päiväkotikavereista ja muutama ihastuskin on juttujen perusteella tainnut jo olla.

Huolet syrjään vaan ja rohkeasti kohti päiväkotiarkea!

Paras hetki päivässä on tietysti hakea lapsi päiväkodista ja kuulla kuinka päivä on sujunut. Kuitenkin lähes yhtä ihanaa on viedä lapsi päiväkotiin, kun hän innoissaan rientää autojen luokse hihkuen ”autoleikkiin” – ja nippanappa malttaa vilkuttaa hänet vieneelle vanhemmalle heipat!

Vanhemmille, joiden ajatuskuplat täyttyvät huoliajatuksilla sanoisin, että huolet syrjään vaan ja rohkeasti kohti päiväkotiarkea! Varhaiskasvatus tukee lapsen kehitystä niin monella tavalla ja antaa lapselle hurjan paljon onnistumisen kokemuksia.

Kuka Maria?
Blogin kirjoittaja on 31-vuotias äiti yhdelle aurinkoiselle kaksivuotiaalle taaperolle. Perheeseen kuuluu myös rakastava puoliso ja paimenkoira. Blogissa käsitellään lapsiperhearkea, työelämän ja opiskelun yhdistämistä, matkustelua, vapaa-ajan harrastuksia, omakotitalohaavetta ja nykyiseen ruuhkavuosipalettiin lisäksi mahdollisesti jossain kohtaa alkavaa toista raskautta. Siirry Marian blogin etusivulle.
Mitä mieltä olet artikkelista?