Viimeksi päivitetty 5.11.2018
Vauva valitsee itse oman asentonsa kohdussa sen mukaan, miten hänellä on tilaa olla. Tämän tilan hänen ympärilleen luo ennen kaikkea lihakset: kohtu, pallea ja lantionpohja sekä vatsa- ja selkälihakset. Jos lihakset ovat kireät, vähenee vauvalla siinä kohdassa tila. Tämä voi olla yksi syy siihen, miksi vauva joskus hakeutuu perätilaan, eli takapuoli alaspäin kohti synnytyskanavaa. Tekemällä tilaa kehoon, voit siis auttaa vauvaa tarjonnan valinnassa.
Lempeästi lisää tilaa vauvalle
Rauhoita mieli
Kehon avaaminen alkaa pysähtymällä. Stressin tehtävä on valmistaa meitä juoksemaan, siksi se on tunne joka herkästi kiristää lantiota. Kun teet jotain mistä nautit, laskee stressitasosi ja lihasjännitystenkin on helpompi laueta.
Tee siis paljon asioita joista tulee hyvä ja rauhallinen olo. Voit itse jonkin verran vaikuttaa kehoosi ja mieleesi, mutta et voi suoraan vaikuttaa vauvan valitsemaan tarjontaan. Anna mielessäsi siis tilaa vain niille asioille, joihin todella voit vaikuttaa ja päästä siis irti odotuksista johonkin tiettyyn lopputulokseen, esimerkiksi vauvan kääntymiseen.
Rentouta keho
Jotta lihakset voivat venyä, on niiden ensin päästävä aivan rennoiksi. Voit rentoutua esimerkiksi asettumalla konttausasentoon lattialle jumppapalloa tai sohvaa vasten. Näin vauva pääsee riippukeinuun kohtuasi vasten. Sulje silmäsi, hengitä rauhallisesti ja tunne, miten vauvan paino venyttää kohtulihastasi. Tunne samalla miten paine lantiosta hellittää ja lantion lihasten on helpompi rentoutua.
Halutessasi voit pyytää kumppania hieromaan alaselkääsi tai pitämään kättä vain paikallaan ristiselän päällä. Muista pehmustaa ja tukea asentosi niin, ettei sinun tarvitse kannatella itseäsi eikä jännittää kehoasi.
Venytä ja liikuta lihaksia
Venyttelemällä hellästi kireitä lihaksia saat tehokkaasti lisää tilaa ja liikuvuutta kehoon. Venyttele tarvittaessa koko keho jaloista ja pohkeista aina niskaan asti, jotta kehosi lihasjännitykset pääsisivät laukeamaan kokonaisvaltaisesti. Vinkkaankin usein tulevia äitejä asettumaan aina hetkeksi päivän aikana lattialle sohvan sijaan ja seurata, mihin keho ohjaa. Aika usein lattialla alkaa ajan myötä venytellä ja liikuskella ihan itsestään. Kokeile myös lantion pyörittelyä jumppapallolla tai seisten. Mikä tahansa liikunta joka saa kehoosi liikettä kuten kävely, jooga, uiminen tai tanssi tekevät hyvää, jos ne tuntuvat sinusta hyvältä.
Asennot, joissa lantio on vatsaa ylempänä, avaavat tehokkaasti lantionpohjaa, kohtua ja palleaa, eli juuri niitä lihaksia jotka usein ovat haastavia saavuttaa. Painovoima auttaa vauvaa ylös lantiosta ja hän venyttää lempeästi painollaan kehoasi. Käytännössä asento voi olla mikä tahansa sellainen, jossa takapuolesi on pystyssä kohti kattoa. Uutena asentona tämä voi alkuun tuntua omituiselta, mutta hetken kuluttua siinä tulisi olla helppo rentoutua ja antaa painovoiman tehdä kaiken työn.
Kehon hoitaminen kannattaa
Kehoa siis voi ja kannattaakin huoltaa raskausaikana. Parhaiten se tapahtuu kun teet asioita omaa kehoasi kuunnelleen ja rentouttaen. Halutessasi voit tukea kehosi hyvinvointia jonkin raskausajan hoitoon erikoistuneen hoitajan kanssa. Tasapainottamalla kehoa esimerkiksi Spinning BabiesⓇ -liikkeillä, vyöhyketerapialla, akupunktiolla tai osteopatialla on kaikilla saavutettu hyviä tuloksia silloin, kun kehoon halutaan lisää tilaa. Moni vauva on tilaa tekemällä itse kääntynyt perätilasta päätilaan vielä aivan loppuraskaudessakin.
Ja kaikkein tärkeimpänä muista: Viimekädessä vauva päättää itse mikä asento hänelle on tällä hetkellä paras. Perätilassa synnyttäminen on yhtälailla erittäin kaunis ja turvallinen tapa saattaa vauvasi tähän maailmaan, joten luota itseesi ja vauvaan.
Kätilö-Anna
Annan kotisivut löytyvät osoitteesta http://www.katilonkoti.fi/