Tänään 5.5.2019 vietetään kansainvälistä kätilöiden päivää. Tämän kunniapäivän kynnyksellä halusin kirjoittaa teille kätilön työstä. Tehtävä osoittautui yllättäen huomattavasti vaikeammaksi, kuin aluksi osasin ajatella. Miten voin kertoa siitä, mitä kätilön työ oikeastaan on, kun siihen liittyy niin moninaisia piirteitä?

Viimeksi päivitetty 3.5.2019

Virallisesti kätilö on fysiologisen raskauden ja synnytyksen asiantuntija. Kätilönä siis seuraan ja tuen äitiä, vauvaa ja koko perhettä raskauden ja synnytyksen aikana sekä sen jälkeen. Perinteiseen kätilön työhön kuuluu siis perheen kanssa kulkeminen läpi koko tämän matkan raskaudesta vanhemmuuteen.

 



 

Pieniä paloja monelle ammattilaiselle

Meillä Suomessa tämä matka on kuitenkin pilkottu moneen pieneen osaan. Raskautta seuraa monesti yksi henkilö, synnytykseen valmistaa toinen, synnytyksessä mukana on kolmas, neljäs, ehkä viideskin ja synnytyksen jälkeen tapaa taas useita eri ihmisiä kun osastot ja vuorot vaihtuvat. Joskus nämä ihmiset ovat kätilöitä, joskus terveydenhoitajia, lääkäreitä, lastenhoitajia tai muita ammattilaisia.

Kätilön työ on hyvin monen näköistä kätilöstä riippuen. Jokainen kätilö painottaa työssään eri asioita ja hänen näkökulmaansa synnytyksestä vaikuttaa varmasti moni muukin asia kuin pelkkä koulutus tai työpaikka. Olemme kaikki erilaisia persoonia erilaisine kokemuksinemme ja tämä vaikuttaa paljon siihen, miten kohtaamme erilaiset tilanteet ja ihmiset myös työssämme.

Kätilötyö on kanssakulkemista koko matkalla

Kun siirryin sairaalatyöstä itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi, huomasin pian päässeeni työssäni siihen kätilötyön tärkeimpään ytimeen. Yhtäkkiä sain mahdollisuuden kulkea kiireettä koko matkaa perheen kanssa raskaudesta synnytykseen ja aina synnytyksen jälkeiseen aikaan asti.

Omasta mielestäni kätilötyön ydin löytyy luottamuksen ja rauhan luomisesta perheen ympärille. Raskausaikana tuen äitiä oman kehon ja vauvan kuuntelussa. Valmistan perhettä tulevaan maratonjuoksuun eli synnytykseen. Käymme läpi synnytyksen kulkua ja pohdimme, mitkä ovat juuri heille niitä tärkeitä asioita tällä matkalla – miten he voisivat parhaiten tukea toisiaan ja miten heitä voisi parhaiten tukea. Voimme ajan kanssa käydä läpi mitä mikäkin asia tarkoittaa ja mitä silloin voi itse tehdä vai voiko mitään.

Läsnäolo luo turvaa

Synnytyksen aikana pyrin luomaan tilan, jossa nainen voi rauhassa heittäytyä synnytyksen vietäväksi ja huolehdin, että hänellä on kaikki mitä hän tarvitsee. Joskus se vaatii hyvin herkkiä tuntosarvia, kun hiljaa havainnoiden tulkitsen hänen eleistään esimerkiksi synnytyksen etenemistä, mikä hänestä nyt voisi tuntua hyvältä ja miten häntä voisi auttaa. Samalla seuraan miten vauva synnytyksen aikana voi.

Monesti kätilön työ on myös sitä, että vain seuraa tilannetta, luo läsnäolollaan turvaa, antaa perheelle tilaa ja työkaluja toimia yhdessä tiiminä, luo synnytyksen omalle kululle riittävästi tilaa ja malttaa mielensä olla tekemättä yhtään mitään.

Uusi perheenjäsen – kuka hän on?

Synnytyksen jälkeen autan perhettä tulkitsemaan vauvan viestejä ja ymmärtämään omia tunteita vanhemmuuden keskellä. Autan imetyksessä ja taas pyrin luomaan rauhaa ja luottamusta sekä itseen että vauvaan. Synnytyskokemus on suuri osa äitiyttä ja naiseutta – synnytyksen läpikäyminen rauhassa synnytyksen jälkeen on siis tärkeä osa tätä vanhemmuuden matkaa. Kaiken tämän teemme pikkuhiljaa yhdessä perheen kanssa toisemme tuntien ja toisiimme luottaen.

Tukea vanhemmuuteen teidän tarpeidenne mukaan

Mitä siis on kätilötyö? Mielestäni se on kaikkein suurimmalta osin kiireetöntä naisen ja perheen kuuntelemista, kysymyksiin vastaamista, ymmärtämistä, tiedon antamista, omien valintojen tekemisen tukemista, luottamuksen tukemista, voimauttamista ja haasteissa kannattelemista.

Tämän kaiken lisäksi kätilötyö on myös tilanteen seuraamista, mahdollisten ongelmien tunnistamista ja niihin tarvittaessa puutumista. Paljon näistä asioista on niitä, joita valitettavasti kätilön on nykyisessä terveydenhuoltojärjestelmässä vaikea toteuttaa sillä käytännöt, resurssit ja kiire puhuvat omaa kieltään.

Perheenä teidän on kuitenkin hyvä tietää, että asiakkaana te määrittelette aina sen, mitä palvelua juuri te tarvitsette. Jos kanssakulkeva, perhelähtöinen ja kiireetön kätilötyö voisi olla teidän perheellenne tärkeä asia, teillä on oikeus puhua siitä ja vaatia sitä. Sitä kautta systeemimmekin voi pikkuhiljaa muuttua perheystävällisempään suuntaan. Me olemme täällä teitä varten.

Kätilö-Anna

Kätilö-Anna
Yksityinen kätilö Turusta – taustalla vuosien kokemus sekä synnytyssalista että pelkopolilta. Anna johdattaa lukijansa ja asiakkaansa lempeästi läpi raskausmatkan, ensimetreiltä aina lapsen varhaiseen hyvinvointiin asti.

Annan kotisivut löytyvät osoitteesta http://www.katilonkoti.fi/

Lisää Kätilö-Annan blogikirjoituksia:

Muita tämän lukeneita kiinnostivat myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?