Emme voi tietää, mitä tapahtumia juuri sinun synnytykseesi tulee kuulumaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö siihen voisi valmistautua.

Viimeksi päivitetty 2.10.2018

On totta, että synnytyksen tapahtumat ovat ennakkoon meille kaikille tuntemattomia, niin perheille kuin kätilöillekin. Mutta miksi johonkin niin ennustamattomaan pitäisi valmistautua? Ja kun lähdet valmistautumaan, niin mihin silloin kannattaa keskittyä?

 



 

Kun tiedät mihin keskittyä, ei itse tapahtumilla välttämättä ole väliä

On todettu, että synnytykseen valmistautuminen vaikuttaa positiivisesti mm. synnytyksen kulkuun, omaan jaksamiseen synnytyksen aikana ja synnytyskokemukseen. Synnytyskokemuksella taas voi olla vahva vaikutus kokemukseen itsestämme naisena, äitinä ja puolisona. Siksi on mielestäni tärkeää, että niin intiimin ja intensiivisen kokemuksen edessä omaisimme itse riittävät keinot kohdata mitä ikinä tapahtumia tuleekaan eteen.

Sanonkin usein, että synnytykseen valmistautuminen on kuin keräisi työkaluja omaan työkalupakkiin. Emme voi vielä tietää mitä työkaluja lopulta tulet tarvitsemaan, mutta kun raskauden edetessä keräät juuri oman näköistä pakettia, olet valmis mihin vain. Silloin tiedät itse, mitä työkaluja sinulla on käytettävissäsi, miten niitä voi käyttää ja minkä niistä valitset mihinkin tilanteeseen. Et olekaan enää täysin muiden armoilla, vaan voit itse reagoida juuri omalla tavallasi – synnytyskumppanin ja hoitohenkilökunnan tukemana. Se antaa usein luottamusta tulevaan, rohkeutta heittäytyä synnytyksen vietäväksi ja itsevarmuutta kohdata kaikenlaisia tilanteita ja tunteita.

Tutustu itseesi

Avain onnistuneeseen valmistautumiseen löytyy itsestäsi. Sinä itse tiedät parhaiten, millainen ihminen olet, millaiset tunteet sinua usein vie, miten reagoit näihin tunteisiin ja ajatuksiin, mikä sinua silloin auttaa ja millaista tukea kaipaat mihinkin tilanteeseen.

Ensimmäinen askel ja tärkeä pohja on siis tutustua itseesi. Kun arjessa kohtaat vaikkapa tilanteen, joka tuntuu mahdottomalta tai jossa usko meinaa loppua, mikä sinua silloin auttaa? Miten itse kannustat itseäsi jatkamaan? Entä miten synnytyskumppanisi voi tässä auttaa? Mikä tuo sinulle hemmotellun, rauhallisen ja luottavaisen olon?

Ne voivat olla mitä vaan, pieniltäkin tuntuvia yksityiskohtia. Sanoja, tekoja, kosketusta, tuoksuja, ruokaa tai juomaa, jotain esineitä, musiikkia tai ehkä tietyt vaatekappaleet? Näistä voit lähteä kasaamaan pohjaa omaan pakkiisi.

Valmistautukaa yhdessä

Kun olet tutustunut omiin tarpeisiisi, on toinen askel puhua näistä asioista yhdessä synnytyskumppanisi kanssa. Kumppani voi olla puoliso, sukulainen, ystävä tai doula, ihan kuka vain, jonka olet valinnut rinnallesi synnytykseen mukaan.

Ehkä jutellessanne huomaat, miten kumppanille tulee mieleen jotakin, mitä hän yleensä tekee kun olet allapäin tai kun hän haluaa valaa sinuun uskoa. Hänen on myös tärkeä kuulla, mitä itse luulet kaipaavasi vaikeina hetkinä ja koko synnytyksen ajan luodaksenne kotiin ja synnytyshuoneeseen rauhaa, turvaa ja luottamusta. Näin teillä molemmilla on samat työkalut käytössänne – kumppani tietää suoraan mitä toivot missäkin tilanteessa ja sinä voit synnyttäessäsi luottaa siihen, että kumppani tietää kaiken mitä toivot hänen tietävän.

Jos haluat, voit kirjoittaa myös toiveesi ylös synnytystoivelistaan, jolloin tiedät että myös hoitohenkilökunta tietää sinusta kaiken sen, mitä haluat heidän tietävän.

Kerää tietoa tulevasta

On hyvä tietää hiukan siitä, mitä synnytyksen aikana tapahtuu, miksi niin tapahtuu ja mihin silloin kannattaa keskittyä. Suosittelen ennen synnytystä tutustumaan synnytyksen fysiologiaan ja luonnollisen synnytyksen kulkuun.

Vaikka et toivoisikaan ns. “luomusynnytystä”, on synnytyksen luonnollisuus aina läsnä jokaisessa synnytyksessä. Tapahtuuhan se kaikki fysiologisena prosessina sinun kehossasi aivan samalla tavalla kuin vaikkapa ruuansulatus tai verenkierto. On hyvä tietää miten keho ja tunteet vaikuttavat toisiinsa ja miten niihin voi itse vaikuttaa rentoutumalla, hengittämällä ja luomalla luottamusta itseensä ja vauvaan.

Kirjoista ja erilaisista doulien tai kätilöiden tarjoamista synnytysvalmennuksista saat usein juuri tätä käytännön tietoa. Muista kysyä mieltä askarruttavat kysymykset myös ääneen ja jatka uteliasta tiedonkeruuta kunnes saat vastauksen, joka tyydyttää sinua.

Harjoittele työkalujen käyttöä

Hengittäminen, rentoutuminen ja turvallisuuden tunne – tässä kolme tärkeintä kulmakiveä synnytykseen. Harjoittele niitä säännöllisesti raskausaikana. Mistä sinulle tulee hyvä ja nautinnollinen olo? Miltä tuntuu pysähtyä keskittyen vain kehoon ja hengittämiseen? Mitä kehosi sinulle kertoo? Mikä asento tuntuu milloinkin mukavalta? Mitä kolotukset kertovat ja miten voit niihin asennoilla, liikkeellä ja rentoutumalla vaikuttaa?

Tämän ympärille voit vielä kerätä muitakin työkaluja rentoutumista tukemaan: hieronta, akupainanta, lämpö, vesi, tens, äänen käyttö, mielikuvat, rebozo, gua sha -kampa. Nämä ovat kaikki keinoja helpottaa oloasi raskauden ja synnytyksen aikana – etkä tarvitse niiden toteuttamiseen oikeastaan muuta kuin synnytyskumppanisi.

Luota, luota, luota

Luota kehoosi, se osaa synnyttää juuri sillä tavalla, kuin sinun kehollesi on sopivaa. Voimakkaatkaan tuntemukset eivät ole vaarallisia eivätkä ne vahingoita sinua.

Luota mieleesi, se tulee viemään sinua monien tunteiden läpi ja kynnysten yli. Välillä intensiivisesti, välillä lempeästi. Se ei ole vaarallista, salli itsellesi koko tunteiden kirjo. Tulet käymään läpi juuri ne tunteet, jotka sinun on hyvä purkaa pois ennen äitiyttä.

Luota vauvaasi, hän kommunikoi kanssasi jo kohdusta. Hän on aktiivinen raskauden ja synnytyksen aikana ja auttaa sinua hakeutumaan juuri niihin asentoihin, joka on hänelle hyväksi. Hän haluaa syntyä luoksesi.

Kätilö-Anna

Kätilö-Anna
Yksityinen kätilö Turusta – taustalla vuosien kokemus sekä synnytyssalista että pelkopolilta. Anna johdattaa lukijansa ja asiakkaansa lempeästi läpi raskausmatkan, ensimetreiltä aina lapsen varhaiseen hyvinvointiin asti.

Annan kotisivut löytyvät osoitteesta http://www.katilonkoti.fi/

Lisää Kätilö-Annan blogikirjoituksia:

Muita tämän lukeneita kiinnostivat myös:

 

Mitä mieltä olet artikkelista?