Viimeksi päivitetty 1.10.2018
Pari viikkoa sitten tulevan äitiyden sumentamat aivoni olivat ehkä juuri ja juuri käsittäneet tuota mystistä varustetta tarvittavan lähiaikoina, mutta yritin parhaani mukaan olla ajattelematta asiaa. Mielessäni kolkutti vuorotellen ”Ihanaa, pian saan vauvan käsivarsilleni, ja tukala olo ison vatsan kanssa on muisto vain” ja ”Ei kai se nyt vielä synny, sehän on vielä niin pienikin…”
”Varaudu käynnistykseen”
Saatan olla taipuvainen siihen, että jätän asiat viime tinkaan. Raskausviikolla 37 neuvolassa huolestuttiin kohonneesta verenpaineesta ja muhkeisiin mittoihin kasvaneesta turvotuksesta. Lisäksi kohdunpohjan korkeuden mittauksen mukaan vauva vaikutti tavallista isommalta.
Neuvolasta minut lähetettiin sairaalaan äitiyspolille tarkempiin tutkimuksiin. Samalla kehoitettiin varautumaan synnytyksen käynnistämiseen, vaikka todennäköisesti siihen ei vielä lähdettäisikään.
Minimi on maksimi
Niinpä sain kerralla kunnon herätyksen todellisuuteen; kassi oli pakattava. Mutta mitä sairaalaan tarvitaan mukaan? Käytännöllisyyden suurena ystävänä (ja hoitajana) tiesin, että kovin suurta määrää tavaraa sairaalaan ei voi ottaa mukaan.
Säilytystilat ovat sairaalassa rajalliset, ja jos jotakin jäisi puuttumaan, voisin lähettää jonkun hakemaan puuttuvaa tavaraa kotoa tai lähimmästä kaupasta.
Villaa ylle
Sairaalassaoloaikana onneksi vaatehuolto toimii ”talon puolesta” niin äidin kuin vauvankin kohdalla. Tärkeintä onkin ottaa mukaan molemmille mukavat vaatteet kotiutumista varten. Ensisynnyttäjälle suuri kysymys on se, miten paljon vauvalle täytyy pukea vaatetta? Syksyinen Etelä-Suomen sää osaa yllättää epävakaudellaan. Itse päädyin valitsemaan vauvalle merinovillaisen asun: bodyn, housut, lakin, sukat ja tumput.
Pähkinöitä ja pillimehua
Myös ruuan saa sairaalasta, mutta mukaan kannattaa varata jotain maistuvaa välipalaa. Kannattaa myös muistaa tulevaa isää tai tukihenkilöä pienellä naposteltavalla, että sormenkynnet jäävät h-hetkellä vähemmälle järsimiselle.
Tukihenkilölle ei nimittäin yleensä tarjota sairaalassa ruokaa. Itse pakkasin laukkuun pähkinöitä, vauvan hedelmäsosetta tuubipakkauksessa ja hedelmäpatukoita nopeaan energiatankkaukseen. Janon yllättäessä pillimehut ovat käteviä, sillä niiden ryystäminen onnistuu hankalammassakin asennossa synnytyksen aikana.
Omat lääkkeet mukaan!
Ei pidä myöskään unohtaa henkilökohtaisen hygienian hoitoon käytettäviä tuotteita, vaikka perustarvikkeet löytynevätkin osastolta hätätapauksessa. Omat lääkkeet kannattaa myös pakata mukaan, etenkin jos käytössä on harvinaisempia lääkkeitä. Käytännön kokemuksesta voin kertoa, että etenkin omat inhalaatiot ja insuliinit kannattaa ottaa mukaan, niitä kun ei voida pitää jokaista eri sorttia osaston lääkekaapissa varastossa.
Näitä pakkasin sairaalakassiin:
- Kotiutumisvaatteet itselle ja vauvalle (+ ohut lämpöpussi turvakaukaloon), imetysliivejä unohtamatta
- Kestovaippa villahousuineen vauvalle
- Välipaloja
- Hammasharja, -tahna, deodorantti, shampoo yms itselle, ja kampa/harja vauvalle
- Liivinsuojia ja siteitä
- Omat lääkkeet
- Äitiyskortti
Sangen vähällä tavaramäärällä pärjää siis jo pitkälle.
Omalle sairaalakassilleni ei toistaiseksi tullut käyttöä äitiyspoliklinikan käynnin yhteydessä, sillä vauvalla oli loppujen lopuksi kaikki hyvin, eikä hän ollut kooltaankaan tavallista suurempi. Hyvä näin, sillä hän saa vielä kasvaa ja kehittyä rauhassa omassa (ahtaaksi käyvässä!) yksiössään.
Lue kaikki blogikirjoitukset: https://www.vau.fi/blogit/isaton-lapsi/