Viimeksi päivitetty 10.9.2018
Oma kokemukseni kestovaipoista rajoittui aiemmin lähinnä valokuviin omilta vauva-ajoiltani. 80-luvun puolivälin kestovaipat olivat harsovaippoja, jotka kiinnitettiin hakaneuloilla. Päälle laitettiin lähinnä automarketin hedelmäpussia muistuttava muovikuori.
Myöhemmin markkinoille tulivat kertakäyttövaipat, jotka hurmasivat silloiset vanhemmat helppoudellaan ja hygieenisyydellään.
Arvovalinta minulle ja lapselleni
Kestovaippailu on nykyisin ennen kaikkea arvovalinta. Lapsen käyttäessä koko vaippa-aikanaan tuhansia kertakäyttövaippoja, ei ole samantekevää kuinka paljon rahaa vaippoihin kuluu. Lisäksi vaipoista syntyvä jätemäärä huolestuttaa minua, vaikka nykyään vaippajäte päätyykin pääasiassa poltettavaksi eikä kaatopaikoille suunnattomiksi jätevuoriksi.
Myös edut lapselle ovat kiistattomat – iho pysyy parempana, ja väittävätpä jotkut kestovaipatettujen lasten oppivan nopeammin kuivaksikin.
Kukkaro kiittää
Itselläni vaakakupissa painoivat paitsi ekologiset arvot, myös kestovaippojen edullisuus verrattuna kertakäyttövaippoihin. Vaikka kestovaipat ovatkin uutena kalliita, saa niitä melko edullisesti käytettynä kirpputoreilta.
Lisäksi olen saanut vaippoja lahjaksi ystäviltä ja lahjoituksena paikallisen kirpputoriryhmän kautta. Samaa vaippaa voi käyttää usealla lapsella, ja niiden jälleenmyyntiarvo on kuitenkin hyvä.
Iso opettelu: salatiedon maailma
Kestovaippailun aloittaminen vaatii kuitenkin tietoa ja kärsivällisyyttä. Tutustuessani internetin ihmeellisessä maailmassa erilaisiin vaippoihin, olin mykistynyt. Mistä tietäisin, minkälaisen vaipan valitsisin, minkä valmistajan, minkä kokoisen?
Olen siinä mielessä onnekas, että ystäväni ovat jo käyneet tämän vaiheen läpi omien lastensa kanssa. Heiltä olenkin saanut kullanarvoisia ohjeita ja vinkkejä kestovaippailuun liittyen, kuin myös internetistä ja erilaisista someryhmistä muilta äideiltä.
”Hullu hippiäiti” täällä moi
Kestovaippoihin liittyy edelleen tiettyjä myyttejä. Olen saanut työpaikallani ja tuttaviltani ihmetteleviä reaktioita, kun kerron haluavani käyttää kestovaippoja. ”Kertakäyttövaipat ovat niin paljon helpompia”, ”kestovaipat haisevat” ja ”yksinhuoltajana et jaksa sitä pyykkirumbaa” – tässä vain osa kommenteista.
Olen tullut ”tuomituksi” hippiäitinä ja puunhalaajana, mutta silti aion pysyä päätöksessäni. Aika näyttää, mikä on minulle ja lapselleni sopivin ratkaisu, mutta kestoilu on tullut jäädäkseen. Osittain tai kokonaan.
Ne ovat niin nättejäkin!
Itse ihastuin kestovaipoissa paitsi takana olevaan aatteeseen, myös niiden ihaniin kuoseihin ja väreihin. On ilahduttavaa huomata, kuinka niissäkin on kiinnitetty huomiota paitsi toimivuuteen, myös ulkonäköön. Lisäksi markkinoille on tullut paljon kotimaassa ommeltuja vaihtoehtoja. Nykyään voi myös valita erilaisista malleista aina helpoista AIO-vaipoista taskuvaippoihin ja villahousuihin.
Kauas ollaan tultu kasarin valkoisista harsovaipoista muovikuorineen, joskin idea pysyy samana: imukerros, jonka päällä on kosteuden vaipan sisällä pitävä kuorikerros. Kestovaippojen toimivuus on parantunut huikeasti viimeisten vuosikymmenten aikana. Tuleva lapseni voi aikuisena vain ihmetellä valokuvissa ”muovipussivaipassa” köllöttelevää äitiään. Yhtä kaikki, hänen äitiään (ja isoäitiään) yhdistää kestovaippailun maailma.
Lue kaikki blogikirjoitukset: https://www.vau.fi/blogit/isaton-lapsi/