Viimeksi päivitetty 4.8.2022
Mikä doula on?
Doula on synnytystukihenkilö, joka tukee perhettä raskausaikana, synnytyksessä ja synnytyksen jälkeen. Sana doula tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa ”palvelijatarta”. Sanan mukaisesti doula on synnytyksessä palvelemassa synnyttäjää juuri sillä tavoin kuin synnyttäjä itse toivoo.
Doulan läsnäolo on tutkitusti synnyttäjälle eduksi. Eräs äiti sanoikin minulle synnytyksen jälkeen, että jokaisella synnyttäjällä pitäisi olla doula, sillä niin hyvä kokemus siitä hänelle jäi.
Mitä doula tekee?
Doulan tehtävä on auttaa perhettä saamaan mahdollisimman positiivinen synnytyskokemus. Doulan läsnäolon onkin todettu vähentävän muun muassa lääkkeellisen kivunlievityksen tarvetta sekä sektion todennäköisyyttä.
Doula tapaa perhettä yleensä 1-4 kertaa ennen synnytystä, päivystää lähtövalmiina synnytystä varten ja käy vielä synnytyksen jälkeen tapaamassa perhettä. Ennen synnytystä doula perehtyy perheen tarpeisiin ja toiveisiin ja jakaa tietoa synnytyksestä.
Doulan kanssa perhe voi esimerkiksi perehtyä erilaisiin kivunlievitysmenetelmiin, tehdä synnytystoivelistaa, keskustella mahdollisista synnytykseen liittyvistä huolista ja ylipäätään keskustella mitä he doulalta toivovat.
Synnytyksessä doula on tukena niin henkisesti kuin fyysisesti, tsemppaa, hieroo, auttaa puolisoa keskittymään synnyttäjän tukemiseen ja ennen kaikkea on läsnä vain synnyttäjää ja puolisoa varten.
Lue lisää: Tällainen on doulan päivä
Eivätkö puoliso ja kätilö riitä?
Monet haluavat perusteluja sille, minkä takia doula halutaan mukaan synnytykseen. Monesti myös kuvitellaan, että doulan ottavat vain synnyttäjät, joilla ei ole puolisoa tai muuta tukihenkilöä synnytykseen tueksi.
Ensimmäinen kysymys mikä monilla nousee esille on se, että eikö synnyttäjän oma puoliso ole tarpeeksi hyvä tukija. Siinä kohtaa haluan aina tarkentaa, että doula ei ole tietenkään korvaamassa puolisoa vaan tukemassa koko perhettä. Doula tietää kyllä että oma puoliso on se kaikkein tärkein ja läheisin tukihenkilö ja doula pyrkii tarjoamaan hänelle mahdollisimman otolliset oltavat äidin tukemiseen.
Synnytyksessä koko tiimi puhaltaa yhteen hiileen, jotta äidillä olisi mahdollisimman hyvä olla. Doulan läsnäollessa äiti ei ole koskaan yksin, sillä pitkässäkin synnytyksessä doula ja puoliso voivat vaihdella vuoroja sillä välin kun toinen käy vessassa tai lämmittää äidille kaurapussia. Kätilöillä on usein useita synnytyksiä hoidettavana yhtä aikaa, eivätkä he täten ehdi olla synnyttäjän kanssa koko aikaa. Doula on käytettävissä koko synnytyksen ajan. Hän tuntee perheen toiveet ja on osaltaan varmistamassa, että toiveet välittyvät myös sairaalan henkilökunnalle.
Doula rauhoittaa puolisonkin mieltä ja tämä puolestaan auttaa myös äitiä olemaan rauhallinen ja näin ollen edistää synnytystä. Tutkimusten mukaan doula lisää pariskunnan läheisyyttä synnytyksessä, kun puolisokin pystyy olemaan rennompi.
Paljonko doula maksaa?
Doulia on niin vapaaehtoisia kuin ammattidouliakin. Vapaaehtoiset doulat tekevät doulauksia usein töidensä ohella, kun taas ammattidoulat ovat yrittäjiä. Vapaaehtoiset doulat veloittavat usein vain matkakulut ja parkkimaksut. Ammattidoulat puolestaan veloittavat doulan kokemuksesta ja doulauspaketin laajuudesta riippuen noin 400–1200 e.
Usein ihmisiä mietityttää, mikä ammattidoulassa maksaa niin paljon. Kun miettii, että doula voi yleensä ottaa vain yhden doulattavan kuukaudessa, hinta ei itse asiassa edes ole korkea. Ammattidoulat luonnollisesti maksavat palkastaan verot ja eläkkeet ja he myös pitävät yllä ammattitaitoaan jatkokouluttamalla itseään. Kummankin tyyppisiä doulia tarvitaan: on hienoa, että halutessaan voi palkata itselleen ammattimaisesti toimivan doulan, mutta on myös tärkeää että vähävaraisillakin perheillä on mahdollisuus doulapalveluihin vapaaehtoisten kautta.
Mistä löydän minulle sopivan doulan?
Doula jakaa kanssasi yhden elämäsi koskettavimmista hetkistä: oman lapsen syntymän. Tärkein valintakriteeri onkin siksi mielestäni se, että doulalla ja doulattavalla synkkaa. Synnytyksessä on tärkeää olla rento, joten valitse doulaksesi henkilö, jonka seurassa voit olla luontevasti oma itsesi.
Niin vapaaehtoisia kuin ammattidouliakin voi tavata esimerkiksi doulailloissa, joita järjestetään useilla paikkakunnilla. Vapaahtoisia doulia löytyy myös erilaisten järjestöjen, kautta. Suomen doulat ry:n sivujen doulahausta voi myös löytää ammatti- ja vapaaehtoisdoulia.
Lue myös: