Menikö ilta pitkäksi tai valvottiko vauva yöllä? Vanhemmuus ei valitettavasti odota, vaikka oma olo vaatisi lepopäivää. Ohessa viisi vinkkiä väsypäiviä helpottamaan, minulta sinulle.

Viimeksi päivitetty 3.7.2018

Eilen tuli juhlittua ystäväni häitä pikkutunneille asti. Taisimme päästä nukkumaan noin neljältä aamuyöstä. Häät olivat ihanat, ja meillä oli hauskaa, mutta tänään on ollut ”hieman” väsynyt olo.

 



 

Vanhemmuus ei kuitenkaan odota eivätkä lapset anna armoa – äiti (ja isä) on pakko olla silloinkin, kun mieli tekisi lähinnä nukkua puoli päivää. Lisähaastetta tähän tuo jälkikasvu, joka tyypillisesti purkaa kertynyttä ikäväänsä kiukuttelemalla ja olemalla mahdollisimman hankala juuri silloin, kun itse toivoisi pääsevänsä hieman vähemmällä.

Raivoa ja ripustautumista

Niin tänäänkin. Raivoisa huuto alkoi noin kolmen minuutin päästä siitä, kun olimme hakeneet lapset kotiin mummilasta. Taapero oli kiukkuinen kuin ampiainen, ja kuopus puolestaan ripustautui minuun ja parahti itkuun joka kerta kun yritin laskea hänet edes hetkeksi sylistäni.

Kun väsyttää niin että voisi nukahtaa pystyyn, ja kun päänsärky tekee olosta entistä tukalamman, on pakko miettiä luovia ratkaisuja selvitäkseen päivästä kiukkuisten ja takertuvien lasten kanssa. Jaan nyt omat keinoni kanssanne – niitä saa vapaasti hyödyntää, oli tahmean päivän syynä sitten juhlinta tai vauvan yöhulinat.

Viisi vinkkiä väsypäiviin

1. Ota lepo osaksi leikkiä.

Asetu makaamaan mieleiseesi paikkaan ja kerro lapsille olevasi nukkuva hylje Jäämeren rannalla. Mikä tahansa muukin roolileikki käy, kunhan sinun roolisi on maata paikoillaan. Jos lapset ovat kovin pieniä, et ehkä voi oikeasti nukahtaa, mutta vaakatasossa vietetty lepohetkikin auttaa nuutuneeseen oloon.

2. Laskeudu lasten tasolle.

Meillä erityisesti kaksi pienintä rakastaa sitä, kun aikuinen makoilee lattialla heidän tasollaan. Vauva konttaa pikavauhtia kiipeilemään lattialla pötköttävän vanhemman päälle, ja taaperokin tykkää möyriä mukana. Meillä on olohuoneen lattialla patja yövieraiden jäljiltä, ja se on mitä parhain paikka aikuisen makoilla ja lasten pyöriä ja kieriä mielensä mukaan. Hyvällä tuurilla lapsi nukahtaa kainaloon, ja voitte ottaa tervetulleet yhteispäikkärit.

Yhteispäikkärit – parasta mitä väsypäivänä voi tapahtua.

3. Järjestä spesiaalia tekemistä.

Tehkää jotain, mitä ette yleensä tee. Sen ei tarvitse olla mikään ihmeellinen juttu, jo vesivärien vieminen ulos voi toimia, mikäli se ei ole teillä jokapäiväinen tai -viikkoinen viihdyke. Pääasia, että tekeminen on jotain, mihin voit osallistua vain katselemalla. Älä stressaa sotkusta – voit siivota huomenna.

4. Tehkää temppurata.

Rataan voi kuulua esimerkiksi tuolin ylitys ja toisen alitus, kuperkeikkasuora ja hyppy sohvalta tyynykasaan. Ota mukava asento ja anna lapsille pisteitä suorituksistaan. Isommat lapset tekevät radan itse tuossa tuokiossa – keskity sinä työnohjaajan rooliin.

Vieraspatjamme on myös mitä mainioin temppuradan osa.

5. Avaa televisio

Kaikki yllä oleva aiheutti pelkkää huutoa ja tappelua, joka vei sinut migreenin partaalle? On aika heittää Luovan Leikittäjän hattu roskakoriin ja napauttaa Netflix päälle. Lapset eivät mene pilalle, vaikka katsoisivat satunnaisesti ”liikaa” telkkaria. Sitä paitsi: hyvinvoivat vanhemmat = hyvinvoivat lapset?

Miten sinä selviät väsyneistä päivistä lasten kanssa? Jaa kikka kolmosesi foorumilla: Miten selvitä väsypäivistä?

Kuka siellä?
Uusperhesadun takana on – kukapa muukaan kuin – uusperheellinen Satu. Sadun lisäksi perheeseen kuuluu neljä lasta, aviomies ja jättikani nimeltä Osku Palomies. Blogissa kurkistetaan uusperheen elämään ja pohditaan vanhemmuuden moninaisia teemoja. Tsekkaa myös instagramista @uusperhesatu

Lisää Uusperhesatulta:

Muita tämän lukeneita kiinnostivat myös:

 

Mitä mieltä olet artikkelista?