Viimeksi päivitetty 6.12.2020
Presidentin linnan edustalla on märänharmaa joulukuinen ilta, mutta sisällä Valtiosalissa punainen matto on jo levitetty ja presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio ovat asettuneet odottamaan vieraita.
Vuonna 2020 itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle oli haluttu kutsua erityisesti taidealan ja hoivatyön edustajia, sillä epidemiavuosi oli omalla tavallaan koetellut aivan erityisesti kummankin sektorin työntekijöitä.
Presidenttiparin olemuksessa on havaittavissa pientä jäykkyyttä, mutta kättelyiden alkaessa se varmasti karisee. Rouva Haukion upea, laventelin sinisessä säihkyvä puku on pukusuunnittelija Fanni Niemelän käsialaa.
”Rouva Haukio, voisitteko kertoa meille hieman puvustanne?”, pyytää toimittaja Inki Angervo.
”Mielelläni. Halusin että puvussa yhdistyisi rakkauteni runouteen, suomalaiseen luontoon ja uskoni yhteiseen ponnisteluun. Hihojen ja helman pitsi viittaavat runouden runsauteen, kun taas vapaasti virtaava helma vie mielen veden äärelle. Teräksenharmaaseen taittuva laventelin sävy kuvastaa määrätietoista mutta lempeää periksiantamattomuutta, jollaista me jokainen tarvitsemme näinä vaikeina aikoina”, Haukio kuvailee.
Sitten kello tulee tasan ja on aika siirtyä kättelyihin. Valtiosalin pariovet avautuvat, ja vieraat alkavat saapua sisään iloisena kulkueena.
Ensimmäisenä kättelyvuoroon astuu Emmi Tuumija, kolmannen kauden kansanedustaja päättämättömien puolueesta (päät.). Tuumija on eduskunnassa tunnettu erityisesti rauhallisesta esiintymistyylistään ja vaatimuksestaan tarkkaan faktapohjaan.
Tuumijan tyylikäs, tumman petrolinsininen puku kimaltaa edestä ja takaa, ja se on ajan hengen mukaisesti tehty kangasnäytteistä. Tämän hiilineutraalin puvun on suunnitellut pukusuunnittelija Aurora Raiskinen.
Toisena vuoroon pääsee Vuoden lastentarhaopettaja, Helen Liljeström. Hän on tehnyt pitkän uran laatien ja kehittäen positiiviseen vahvistamiseen perustuvia hoitokäytäntöjä varhaiskasvatuksessa ja kirjoittanut aiheesta myös kaksi suosittua kirjaa.
Liljeströmin fuksian punaiseen vivahtava puku on rohkeasti leikattu selästä auki ja koristeltu lasihelmin edestä ja takaa. Puvun on suunnitellut ja toteuttanut pukusuunnittelija Terhi Löfman.
Kolmantena matolle astuu pitkässä tukassaan suosittu baritoni Kimmo Laajalampi. Laajalampi on ihastuttanut suomalaisia musiikinystäviä kansallisoopperassa jo parinkymmenen vuoden ajan.
Neljäntenä on pariskunta Eero ja Carol Vinha. Eero on yksi kautta aikojen menestyneimpiä suomalaisia paraolympialaisurheilijoita – hänellä on peräti viisitoista kultamitalia ratakelauksesta.
Carol puolestaan on Jenni Haukion hyvä tuttava kirjailijapiireistä – näyttääkin siltä, että heillä on paljon yhteistä puhuttavaa! Eero ei ole tottunut liikkumaan näin hitaasti ja odottelee vaimoaan selkeästi malttamattoman näköisenä, ja sekös Saulia huvittaa.
Carolin upea mekko on pukusuunnittelija Suvi Leinosen suunnittelema.
Hoivatyön merkittävimpiä suomalaisia tekijöitä on myös viidentenä kättelyvuorossa oleva Janina Silvennoinen. Hän on valtakunnallisena koordinaattorina Ikääntyneiden ulkoilutoiminta ry:ssä, joka pyrkii järjestämään niin kotonaan kuin hoitolaitoksissa eläville seniorikansalaisille elämää rikastuttavia ulkoilukokemuksia, kunkin omien kykyjen, toiveiden ja voimien mukaan.
Hänen herkän pastellinen tyllihameensa tulee takuulla olemaan yksi illan ihastelluimmista luomuksista. Sen on suunnitellut Irina Kutuzova.
Kuudentena muistetaan näin itsenäisyyspäivään sopivasti myös maanpuolustuksen saralla Suomea pitkään palvelleita. Kenraali Sakari Gunnerström ottaa vastaan presidenttiparin kiitokset hyväryhtisenä ja tekee kättelyjen jälkeen molemmille kunniaa ennen poistumistaan.
Siinäpä monen tänäänkin kadettina presidentinlinnassa iltaansa viettävän nuorukaisen esikuva!
Bertta Kaarina Sydänmaa jatkaa vahvojen hoitoalan ammattilaisten edustusta tämän vuoden Linnan juhlissa. Hän on tehnyt pitkän uran toiminnanjohtajana Keski-Suomen Huostaanotettujen lasten tuki ry:ssä – hänen aikanaan huostaanottojen määrä on erilaisin tukitoimin saatu vähenemään jyrkästi ja niin lasten kuin vanhempienkin arkiolosuhteita parannettu merkittävästi.
Upean syvänvioletin silkkipuvun on suunnitellut Fanni Niemelä. Kaulassaan Bertta kantaa legendaarista suomalaisen designin ikonia, Björn Weckströmin suunnittelemaa ”Planetaariset laaksot” -kaulakorua. Tiesitkö, että Prinsessa Leialla oli juuri tämä koru kaulassaan Tähtien sota -elokuvassa?
Ja kun hoitohenkilökuntaa kiitetään, oman osuutensa ansaitsevat ehdottomasti myös sairaanhoitajat. Heitä edustaa tänä vuonna Linnan juhlissa turkulainen Maija Toivonen, joka on osoittanut tinkimätöntä osaamistaan Turun yliopistollisen keskussairaalan epidemiakeskuksessa työskennellessään.
Toivonen kertoo, että kulunut vuosi on ollut hänelle ja kollegoilleen täynnä epävarmuutta, mutta asiakkaiden luottamus on tuonut voimaa. Toivonen korostaa, että kaikkien yhteinen panos on edelleenkin tarpeen, jotta epidemiatilanne saadaan pysymään kurissa.
Maija Toivosen herkkä valkoinen pitsiä ja tylliä yhdistelevä puku on pukusuunnittelija Saara Kuusijärven luomus – tekijän mukaan sillä halutaan viestiä puhtaudesta, varmuudesta ja tieteellisen tiedon tärkeydestä.
Erityisen lämpimän vastaanoton Toivonen saa Jenni Haukiolta, joka ilmeisen vuolassanaisesti kertoo tälle ajatuksiaan – mitähän siellä sanotaan?
Yhdeksäntenä kättelyyn saapuu illan toinen urheilija, lappeenrantalainen Peppi Korhonen puolisonsa Jukka Puotisen kanssa. Korhonen voitti tänä vuonna Euroopan mestaruuden tankotanssin Exotic-sarjassa.
Teini-iästä saakka määrätietoisesti lajia harrastanut Korhonen on saavuttanut lajissa useita Suomen mestaruuksia, ja nyt aukeni paikka myös kansainvälisillä kentillä. Puotinen puolestaan on tunnettu mediavaikuttaja, jolla on kymmeniä tuhansia seuraajia instagramissa ja tiktokissa. Heiltä tullaan varmasti näkemään illan aikana upeita liikkeitä tanssilattialla!
Korhosen huikean puvun on suunnitellut Suvi Leinonen. Puku on tehty lähes yksinomaan Swarovskin kristalleista, ja se painaa lähes neljä kiloa – harjaantuneena urheilijana Korhonen kantaa puvun niin, että se näyttää höyhenenkevyeltä!
Mitä olisikaan ilta ilman Karenia? Tämä elämänmyönteinen Yhdysvaltain suurlähettiläs, Karen Cole on tunnettu siitä, että hän ei pidä sanaista arkkuaan kiinni kohdatessaan epäkohtia – pieniä tai suuria.
Patrioottiseen henkeen suuntautuva rautarouva pukeutuu mielellään tähtilipun väreihin, eikä tämä vuosi tee poikkeusta: Irina Kutuzovan puku yhdistelee sinisen, punaisen ja valkoisen elementtejä. Toivottavasti illan aikana kuullaan Karen Colelta muutama kommentti myös viime kuukausien vaalitunnelmasta!
Matolle astelee luovia aloja edustava Nora Pimiö, jonka puhuttelevat henkilökuvat Kiasmassa paljon näkyvyyttä. Ilmastointiteipillä suunsa peittäneet ja mahdollisesti virka-asuihin pukeutuneet eri alojen edustajat kertoivat kuvissa kyltillä oman ammattikuntansa vaikeimmista kipupisteistä ja herättivät paljon keskustelua ja aloitteita työnkuvien parantamiseksi. Pimiö tunnetaan rohkeana ja ravistelevana valokuvataiteilijana, ja hän kertookin valmistelevansa jo uutta näyttelyä – mutta mistä aiheesta?
Pimiön upea, voimakkaan turkoosi puku on muuten Heidi Tuiskun suunnittelema. Tuisku on yksi Suomen suosituimmista morsiuspukujen suunnittelijoista – olisikohan ensi vuonna ilmassa hääkellojen kuminaa!
Luovan alan kategoriaan kuuluu myös seuraava kiinnostava kättelijä, nukkeharrastaja Merja Lehtinen ja hänen puolisonsa. Lehtinen on yksi tämän vuoden Linnan juhlien tärkeistä järjestelyhenkilöistä, joten presidenttipari halusi ehdottomasti kiittää hänen tärkeää työpanostaan henkilökohtaisesti.
Tässä vaiheessa uskaltaa jo sanoa, että petrolinsininen on nousemassa tänä vuonna Linnan juhlien suosikkiväriksi naisten iltapuvuissa – tähän väriin on luottanut myös Lehtisen puvun suunnitellut Aurora Raiskinen. Sävy sopii kantajalleen erinomaisesti, ja upea sinisen kimallus jatkuu niin puvun olkapäällä kuin Lehtisen hiuksissakin!
Illan nuorin osanottaja lienee E-sport -urheilijana mainetta niittänyt Johanna Ala-Vuono. Hän on hallitseva Starcraft II:n hallitseva maailmanmestari alkuvuodelta ja nopeasti nousemassa yhdeksi tunnetuimmista suomalaisista ulkomailla.
Ala-Vuonon puku on Suvi Leinosen suunnittelema ja ehdottomasti yksi tämän illan näyttävimmistä – ja tulee varmasti aiheuttamaan tanssilattialla päänvaivaa sekä kantajalleen että kaikille häntä ympäröiville!
Vuoden pakolaisnaiseksi valittu Zahra Hasan kertoi kiitospuheessaan olevansa erityisen tyytyväinen siihen, että Suomessa hän sai mahdollisuuden opiskella juuri niin paljon, kuin halusi: hänen väitöskirjansa hammaslääketieteestä ilmestyi viime keväänä. Hasanin upea punainen puku on pukusuunnittelija Irina Kutuzovan käsialaa.
Ekonomi Virpi Terävä on ollut tämän kevään aikana yksi hallituksen keskeisistä asiantuntijoista, kun poikkeusolojen vaikutuksia kansantalouteen on yritetty arvioida ja laskea. Hänen kattava osaamisensa yhteiskunta-alalta on auttanut muodostamaan ja määrittelemään rajoitteita, jotka ovat eri maakunta-alueisiin kohdistuneet.
Terävän näyttävä, punamusta puku on Aurora Raiskisen suunnittelema ja toteuttama. Koukeroiset kuviot viittaavat monimutkaisiin syy- ja seuraussuhteisiin, jotka Terävän täytyi ottaa huomioon antaessaan arvioita kevään tilanteista.
Seuraavana matolle saapuu jälleen internet-kuuluisuus, vloggaaja Krista Vihriälä miehensä Janne Vihriälän kanssa. Lifestyleä ja kansalaisvaikuttamista yhdistelevässä Vlogissaan Vihriälä paneutuu suosittuihin päivänpolttaviin aiheisiin, ja käsittelee niitä rohkean henkilökohtaisella otteella. Ja tätä muuten ei moni tiedä, mutta hänellä on miehensä kanssa myös yhteinen puutarha-alan yritys!
Kristan tyylikäs, sinivihreän sävyinen iltapuku on saanutkin inspiraatiotaan juuri kasveista ja ruohonjuuritason vaikuttamisesta, kertoo puvun suunnitellut Fanni Niemelä!
Tämän naisen tunnistavat lähes kaikki – Arjan Poriseva on ollut yksi suomalaisen televisiohistorian vakiokasvoja ja radioaaltojen suosituimpia ääniä jo yli kolmen vuosikymmenen ajan. Alun perin iskelmälaulajana tunnetuksi tullut Arjan on nykyisin paremmin tunnettu poliittisesta urastaan, ja hänet tunnetaan nykyisin taitavana rauhanneuvottelijana konfliktialueilla erityisesti Lähi-idässä.
Arjanin upea puku – niin, onko tuo nyt sitten viininpunainen vai purppurainen? – on pukusuunnittelija Aki Orakkaan taidonnäyte. Etuosan ja toisen hihan strassiteema jatkuu niinikään upeassa hiuskoristeessa, joka täydentää tämän parrasvaloihin tottuneen naisen näyttävän kampauksen!
Illan muhkeimman laahuksen tittelistä astuu kisaamaan myös kansanedustaja Anni Kyynelvuo huolestuneiden puolueesta (huol.).
Mustassa ja hurmaavan kimaltavassa puvussaan presidenttiparia kättelemään saapuva Kyynelvuo on saanut kuluneen vuoden aikana paljon media-aikaa, sillä hän osaa tiivistää kansan syvien rivien tunteet sanoiksi erinomaisen taitavasti. Hän on tullut tunnetuksi tavastaan aloittaa puheenvuorot eduskuntasalissa sanoilla ”Nyt pitää olla huolissaan, kun…”.
Puolueensa teemaväriin, leikkisään mustaan sonnustautunut Kyynelvuo on valinnut tänä vuonna pukusuunnittelijakseen Fanni Niemelän. Niemelä sai Kyynelvuolta tarkat ohjeet pukunsa toteuttamisesta, mutta haastattelujen mukaan mitat piti silti ottaa monta kertaa uusiksi, sillä Kyynelvuo oli huolissaan niiden paikkansa pitävyydestä.
Nyt rikotaan etikettiä! Kapellimestari ja säveltäjä Jani-Petteri Porvali astelee presidenttiparin eteen valkoisina kiiltävissä tennistossuissaan, jotka ovat hänen tavaramerkkinsä myös orkesterin edessä operoitaessa.
Ennen presidenttiparin tapaamista Porvali sipaisee leijonamaisen hiuskuontalonsa korvien taakse – hän on erinomaisen hyvä tuttu sekä Niinistön että Haukion kanssa, sillä nämä molemmat tunnustautuvat intohimoisiksi klassisen musiikin ystäviksi.
Peräti neljässä kotimaisessa elokuvassa tänä vuonna näytellyt Ella Vienola on seuraavana luovan alan edustajana kättelemässä presidenttiä.
Kiireinen näyttelijätär kertoo, että kuvaukset uusimpaan, kehopositiivisuudesta kertovaan elokuvaan ovat pitäneet hänet kiireisenä ja jatkoilla ei parane viipyä liian pitkään, sillä seuraava kohtaus yritetään purkittaa jo maanantaiaamuna.
Vienolan upea valkoinen puku on Aurora Raiskisen käsialaa ja osoittaa, että laahukset ovat tehneet selkeän comebackin tämän vuoden juhliin!
Kättelyjono alkaa lähestyä loppuaan: toiseksi viimeisenä Valtakunnansaliin astelee Vuoden nuori suunnittelija, Pierre-Enrique Nevalainen.
Vaatteiden lisäksi Nevalainen toteuttaa luovuuttaan suunnittelemalla käyttöesineitä, joilla hän haluaa omien sanojensa mukaan ”parantaa meidän kaikkien arkipäivän toimivuutta”. Juuri nyt hänellä on työn alla hammasharja, joka harjaisi hampaan kaikki avoimet pinnat yhtaikaa. Kiinnostava kokeilu!
Illan viimeinen käteltävä Reino ”Reiska” Hukkanen on Keski-Suomen jätehuollon infrastruktuurisuunnittelija. Muuttuneiden työ- ja arkikäytäntöjen myötä myös jätteiden keräämiseen ja käsittelyyn liittyvää järjestelmää jouduttiin viime keväänä nopeasti muuttamaan, jotta se vastaisi uusia oloja.
Reino Hukkanen oli Keski-Suomen jätehuollon keskeisimpiä suunnittelijoita, ja kertoo omien sanojensa mukaan painaneensa keväällä useammankin viikon lähes kellon ympäri venyneitä päiviä, jotta lukuisat asuinalueet saivat hygieniatasonsa pysymään riittävän korkealla.
Tähän päättyy itsenäisyyspäivän kättely – jatkoa on luvassa, kun päästään itse juhliin ja niiden tunnelmiin. Mitä boolista tänä vuonna sanotaan? Ovatko tarjoilut kohdillaan? Kenen laahukselle astutaan tanssilattialla? Mitä miettivät monet kutsutuista? Seuraa vau.fi:n sosiaalista mediaa Facebookissa ja Instagramissa, niin näet kun seuraava juttu ilmestyy!
Seuraa juhlia myös Instagramissa @atelier.tea.o.rama
Illan puvuista käytiin huima äänestys, ja iltapukukuningattareksi valikoitui Janina Silvennoinen! Jatkojutun pääset lukemaan täältä: Tanssilattialla kimallusta ja draamaa!