Viimeksi päivitetty 19.3.2020
Täysin varmaa tietoa koronaviruksen (COVID-19) vaikutuksesta raskauteen ei ole, sillä kyseessä on uusi tauti ja sairastuneiden joukossa ei ole ollut monia raskaana olevia tai edes synnytysiässä olevia naisia. Tämän artikkelin teksti perustuu tämänhetkisiin (13.3.2020) ohjeistuksiin, jotka saattavat muuttua.
THL:n tietojen mukaan raskaana olevilla ei ole toistaiseksi raportoitu myöskään vakavia taudinkuvia ja Lääkärilehden tietojen mukaan yksikään raskaana oleva ei ole kuollut infektioon.
Muiden infektiotautien perusteella tiedetään, että raskaana olevat naiset ovat muuta väestöä alttiimpia virusten aiheuttamille hengitystieinfektioille. Muiden koronavirusten (MERS ja SARS) ja influenssan aiheuttamissa epidemioissa on havaittu, että vakavan taudin riski on ollut raskaana olevilla naisilla suurempi kuin muilla samanikäisillä.
Alustavien tietojen mukaan koronavirus-infektioissa näyttää siltä, että loppuraskaudessa olevien naisten taudinkuva ei poikkea vakavuudeltaan muiden sairastuneiden taudista.
Aiheuttaako koronavirus raskaushäiriöitä?
COVID-19-infektion mahdollisista vaikutuksista raskauteen on vielä vähän tietoa. Myös tutkimusaineistot ovat olleet hyvin pieniä.
Julkaistuissa raporteissa COVID-19-infektion sairastaminen loppuraskauden aikana ei ole johtanut vakaviin seurauksiin. Aiemmin muiden koronavirusten (SARS ja MERS) aiheuttamissa raskaudenaikaisissa hengitystieinfektioissa on todettu muun muassa keskenmenoja ja ennenaikaisia synnytyksiä, mutta ei kehityshäiriöitä.
Voiko raskaana oleva nainen tartuttaa koronaviruksen sikiöön tai vastasyntyneeseen?
Tämänhetkinen tieteellinen ymmärrys on, että loppuraskaudessa saatu infektio ei aiheuta sikiön sairastumista. Äidin koronavirustartunta ei vaikuta esimerkiksi synnytystapaan.
Koronavirus, COVID-19, tarttuu pisara- ja kosketustartuntana. Koronavirus ei siis tiettävästi ole tarttunut veriteitse äidistä sikiöön, eikä jälkiä viruksesta ole löydetty esimerkiksi istukasta, napanuoran verestä tai lapsivedestä. Myöskään muiden koronavirusten (SARS ja MERS) ei ole kuvattu tarttuneen veriteitse äidistä sikiöön. Maailmalta tunnetaan toistaiseksi kaksi tapausta – toinen Britanniasta ja toinen Kiinasta – jossa vastasyntynyt on testattu positiiviseksi koronaviruksen kantajaksi.
Virus ei leviä myöskään äidinmaidon välityksellä. Mikäli imettävällä äidillä on koronavirus, hyvä käsihygienia ja hengityssuojaimen käyttö riittävät.
Sairastuvatko lapset helposti koronavirus-infektioon?
Nykytiedon mukaan lapset eivät sairastu herkästi koronavirus-infektioon – alle 9-vuotiaita tautiin sairastuneita ei juurikaan ole edes kansainvälisissä aineistoissa. Toistaiseksi ei tiedetä, mistä tämä johtuu: eikö tauti tartu lapsiin vai sairastavatko lapset sen hyvin vähäisillä oireilla. Laboratoriossa varmistetut koronavirusinfektiot ovat tähän mennessä julkaistun tiedon mukaan olleet lapsilla lähes poikkeuksetta lieviä.
Perussairaudet voivat altistaa lapsia – kuten aikuisiakin – vaikeammalle taudille, mutta tästä on toistaiseksi kertynyt vähän tietoa. Lapsilla varmistuneet taudit ovat olleet oirekuvaltaan flunssan kaltaisia: nuhaa, yskää, kuumetta ja joillakin potilailla vatsaoireita.
Valtaosa osa toistaiseksi ilmi tulleista tapauksista on raportoitu aikuisilla, joskin myös lasten COVID-19-tapauksia on kuvattu. Myös aiemmissa koronavirusepidemioissa (SARS, MERS) lasten infektiot olivat harvinaisia.
Lue myös:
Lähteet: THL, Duodecim, Lääkärilehti