Kertakäyttöisen kasvomaskin käyttämistä suositellaan synnyttämään tuleville HUS:n alueella – synnyttäjän mukana tulevalta puolisolta, tukihenkilöltä tai doulalta maskin käyttöä vaaditaan. Synnyttäjä saa käyttää maskia oman vointinsa mukaisesti – pakollista se ei ole.

Viimeksi päivitetty 23.10.2020

Helsingin- ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri julkaisi keskiviikkona 21.10. maskisuosituksen synnytyssaleihin ja tarkensi ohjeistustaan torstaina 22.10. Kahden päivän aikana sosiaalisessa mediassa ehti levitä runsaasti tulkintoja siitä, mitä maskisuosituksella tarkoitettiin – se ymmärrettiin jopa niin, että maskia olisi pakko käyttää, myös synnytyksen ponnistusvaiheessa.

 



 

HUS korostaa kuitenkin viestinnässään, että kyseessä on ainoastaan suositus, ja jokainen synnyttämään tuleva odottaja saa käyttää maskia oman vointinsa mukaisesti. Suositeltu maski on nimenomaan kertakäyttömaski.

”Suosittelemme kirurgisen suu-nenäsuojaimen käyttöä, koska sen teho on luotettavin infektioiden torjunnassa. Emme suosittele kankaisen maskin käyttöä sairaalassa”, kertoo ylihoitaja Katja Koskinen.

Puolisolla, tukihenkilöllä ja doulalla maskipakko

Sen sijaan synnyttäjän puolison, tukihenkilön tai esimerkiksi doulan on käytettävä maskia koko sairaalassa olonsa ajan – ja kankainen maski ei heille käy.

”Mikäli synnyttäjällä tai mukana tulevilla henkilöillä ei ole omia maskeja, sairaala tarjoaa heille maskit. Tällainen suu-nenäsuojain vaihdetaan aina uuteen, jos se kostuu tai likaantuu. Normaalissa käytössä suojain vaihdetaan noin kahden tunnin käytön jälkeen, mutta jos hengitys on tihentynyttä, voidaan sitä vaihtaa useammin”, sanoo Koskinen.

Heidän tulee käyttää kirurgista suu- nenäsuojusta, eli kertakäyttöistä kasvomaskia. Mikäli puolison/tukihenkilön/doulan ei esimerkiksi terveydellisestä syystä ole mahdollista käyttää maskia, hänelle etsitään poikkeusratkaisu, kuten visiiri. Kätilöt ja lääkärit käyttävät kasvomaskia läpi koko synnytystilanteen.

Ennen ja jälkeen ponnistusvaiheen

Mikäli synnyttäjän vointi sen sallii, sairaala suosittaa käyttämään maskia esimerkiksi avautumisvaiheessa ja erilaisten synnytystä edeltävien tutkimusten aikana.

Lisäksi kun synnytyksen aktiivivaihe on ohi, synnyttäjälle suositellaan kasvomaskin käyttöä.

”Suu-nenäsuojaimen käytön voi aloittaa synnytyksen jälkeen, kun vointi sen sallii. Sanoisin, että viimeistään siinä kohtaa, kun ollaan siirtymässä synnyttäneiden osastolle. Tässäkin muistutan, että synnyttäjän kohdalla kyseessä on suositus, mutta tukihenkilön tulee käyttää suu-nenäsuojainta koko sairaalassaoloajan”, Koskinen toteaa.

Liikkumista rajoitettu

Koronan leviämistä pyritään sairaalassa ehkäisemään esimerkiksi seuraavilla toimenpiteillä:

  • Suojainten, kuten maskien ja visiirien, käyttö
  • Huolellinen käsihygienia
  • Turvavälit
  • Liikkumisen rajoittaminen: synnyttäjien ja tukihenkilöiden tulisi pysytellä omissa huoneissaan sairaalassaolon ajan. Erityisesti poistumista sairaalan ulkopuolelle on syytä välttää.
Mitä mieltä olet artikkelista?