Vaikuttaako toisen munanjohtimen poisto myös toiseen munanjohtimeen? Erikoislääkäri kertoo, miksi raskaaksi tuleminen saattaa vaikeutua munanjohtimen leikkauksen jälkeen.
Viimeksi päivitetty 12.6.2017
Nimimerkki kysyy:
Minulle on tehty marraskuussa salpingectomia eli munanjohtimen poistoleikkaus. Kysyisin että mitkä mahdollisuudet minulla on tulla raskaaksi? Yritystä on ollut, muttei ole osunut kohdalle. Ennen leikkausta tulin helposti raskaaksi. Minulta on poistettu oikea munanjohdin, niin mitä munasarjalle tapahtuu tai siellä oleville munasoluille?
Lääkäri vastaa:
Jos toinen munanjohdin on ollut sairas ja jouduttu poistamaan, on mahdollista, että vasenkin munanjohdin vaurioitunut tai tukossa, vaikka se näyttäisikin päällisin puolin normaalilta.
Kehotankin sinua hakeutumaan tutkimuksiin, joista ihan ensimmäisenä tärkeysjärjestyksessä olisi olemassa olevan vasemman munanjohtimen tilanteen selvittäminen (auki vai tukossa).
Jos vasen on tukossa, ei raskaus normaaliyhdynnässä onnistu vaan yleensä tällaisessa tilanteessa suositetaan koeputkihoitoa (IVF).
Oikean munasarjan toimintaan ei oikean munanjohtimen poisto vaikuta, ja joko munasolut jäävät vastaonteloon ja elimistön ”siivousmekanismit” hoitavat ne pois, tai joskus vastakkaisen puolen munanjohdin on onnistunut nappaamaan munasolun. Joka tapauksessa hedelmällisyys on alentunut, jos vain toinen munanjohdin on tallella.
Tiina Hakala-Ala-Pietilä, LKT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri