Kun Riia Levänen oli 18-vuotias, häneltä löydettiin pinnallista endometrioosikudosta, joka leikattiin pois. Kivut ovat väistyneet kuitenkin vasta nyt, raskauden myötä. Riia odottaa esikoistaan. Endometrioosidiagnoosin saaminen kestää edelleen keskimäärin 6–9 vuotta. Endometrioosiin erikoistunut lääkäri kertoo, miksi endometrioosia on niin vaikea diagnosoida.

Viimeksi päivitetty 13.4.2017

Riian kuukautiset alkoivat, kun hän oli 12-vuotias. Aluksi kuukautisiin ei liittynyt mitään poikkeavaa. Kivut alkoivat kuitenkin lisääntyä iän karttuessa, ja muutamassa vuodessa ne äityivät todella koviksi.

 



 

”Koulusta en koskaan ollut kuukautiskipujen takia pois. Jouduin kuitenkin kellottamaan särkylääkkeiden oton tarkasti, että kipu ei pääsisi kunnolla päälle”, Riia kertoo.

Onneksi Riia ei ollut yksin asian kanssa. Hänellä on 6 siskopuolta, joiden kanssa hän pääsi juttelemaan kuukautiskivuista.

”Mietin, onko siskoillani samanlaista joka kuukausi. Eräs heistä sitten mainitsi, että hänellä on endometrioosi ja kehotti minua puhumaan asiasta lääkärille”, Riia kertoo.

Lääkäriin meneminen kuitenkin sillä haavaa jäi. Riia sinnitteli kuukautisten yli ottamalla kerralla gramman parasetamolia sekä 550 milligrammaa naprokseeni-tulehduskipulääkettä. Kun lääkkeet ajoitti oikein, ne pitivät endometrioosikivut aisoissa.

Yhdeksännellä luokalla oireet pahenivat

”Aloin kipuilla entistä enemmän kuukautisten aikaan ja kipulääkkeiden ajoituskaan ei aina onnistunut”, Riia kertoo.

Myös muita oireita alkoi ilmaantua.

”Mukaan tulivat myös ongelmat suoliston kanssa sekä armoton väsymys. Muutuin eri ihmiseksi. Olin jatkuvasti väsynyt ja kiukkuinen, mitä en ikinä ennen ollut ollut”, Riia kertoo.

Riian isä ehdotti yksityistä klinikkaa.

”Lääkäri teki sisätutkimuksen ja ultrasi. Mitään ei näkynyt missään”, Riia muistelee.

Riialle kirjoitettiin ehkäisypillereitä, sillä endometrioosi on hormoneista riippuvainen sairaus. Ehkäisypillereistä on toisille apua. Riian tapauksessa ensimmäinen e-pillerikokeilu ei kuitenkaan osunut kohdalleen.

Mistä endometrioosi johtuu?

Endometrioosi on sairaus, jossa kuukautisvuodon myötä kohdun limakalvoa sirottuu vatsakalvolle munatorvia pitkin.

”Kaikille tapahtuu tätä vatsaonteloon menevää vuotoa. Toisilla kohdun limakalvo jää kiinni elimistöön, eikä poistu normaalisti”, endometrioosiin erikoistunut gynekologi Piritta Hynninen kertoo.

Ei täysin tiedetä, miksi joidenkin naisten kohdalla limakalvon kaltaista kudosta kiinnittyy vatsakalvolle ja alkaa kasvaa pesäkkeinä.

”Syitä tutkitaan. On viitteitä siitä, että sairaus liittyy immunologiaan. Esimerkiksi autoimmuunitauti keliakiaa tavataan hieman enemmän endometrioosia sairastavilla”, Hynninen sanoo.

Hynninen otaksuu, että endometrioosissa on kyse monen pienen asian summasta: Kohdun limakalvoilla voi olla jotain poikkeavuutta, mutta myös ruokavalioon liittyvät seikat vaikuttavat. Tiedetään esimerkiksi, että välimerellinen ruokavalio helpottaa endometrioosioireita.

Endometrioosipesäkkeet voivat olla joko pinnallisia tai syviä.

Endometrioosi voi levitä useisiin paikkoihin elimistössä. Pesäkkeet voivat jäädä pinnallisiksi, jolloin ne ovat alle 5 millimetrin syvyisiä. Jos taas pesäke kasvaa syvälle kudokseen, puhutaan syvistä pesäkkeistä.

”Syvät pesäkkeet eivät välttämättä ole kivuliaampia kuin hyvin pienet pinnalliset pesäkkeet. Syviä pesäkkeitä esiintyy usein peräsuolen ja emättimen välisellä alueella. Kivuliaimmissa endometrioositapauksissa on usein sekä syviä että pinnallisia pesäkkeitä”, Hynninen kertoo.

Leikkauksessa löytyi pinnallinen endometrioosi

Muutama vuosi vierähti kipujen ja oireiden kanssa. Asia alkoi selvitä, kun Riia oli 18-vuotias ja hänelle oli varattu sappirakon poistoleikkaus. Riia puhui samoihin aikoihin gynekologille endometrioosikivuista. Kun hän mainitsi sappirakkoleikkauksen, gynekologi järjesti itsensä mukaan leikkaukseen tarkastaakseen tilanteen samassa leikkauksessa myös endometrioosin osalta.

”Leikkauksessa todettiin pinnallisia endometrioosipesäkkeitä pikkulantion alueella. Pesäkkeet poistettiin leikkauksen yhteydessä. Diagnoosikseni sain endometriosis serosae pelvis. Olo leikkauksen jälkeen oli helpottunut: sain diagnoosin ja lääkäreiden silmissä olin nyt virallinen potilas, enkä vain ’kivun syy tuntematon’ -tapaus”, Riia kertoo.

Leikkauksen jälkeen Riia kokeili erilaisia e-pillereitä

E-pillereiden käyttö endometrioosin hoidossa voi olla hyvin konstikasta. Sikäli kun endometrioosiin vaikuttavat hormonit, toiset pillerit saattavat tuoda helpotusta – toiset taas eivät tepsi.

”Käytin yhtä valmistetta maaliskuuhun 2014 saakka, kunnes huomasin mielialojen vaihtelun alkaneen lääkkeen aloituksen aikaan. Jälleen soitto naistentaudeille ja valmisteen vaihto”, Riia kertoo.

Sillä kertaa päätettiin kokeilla endometrioosin hoitoon tarkoitettua keltarauhashormonilääkettä.

”Mikä unelmalääke! Kivut lähtivät heti, mieliala koheni normaaliksi ja elämä taas voitti! Opiskelu oli ihanaa ja jaksoin olla taas sosiaalinen”, Riia kertoo.

Suolisto-ongelmia selvitettiin pian leikkauksen jälkeen

Kivut saatiin kuriin, mutta sitten Riiaa alkoi vaivata suolistoperäiset ongelmat, etenkin ummetus.

”Vatsani oli jatkuvasti sekaisin. Etenkin silloin, kun kuukautisten olisi pitänyt olla, vatsa oli kipeä, sekaisin tai ummella”, Riia kertoo.

Riia sai lääkäriltään lähetteen suolen tähystykseen. Tähystävä lääkäri oli sitä mieltä, ettei kyseessä ollut endometrioosi vaan tulehduksellinen suolistosairaus.

”Tähystyksessä ei löytynyt syytä ainakaan suolen sisältä. Sain reseptin kuitupitoiseen valmisteeseen tasaamaan suoliston toimintaa. Tuote helpotti oloa”, Riia kertoo.

Vaikka Riia saikin apua suolistoperäisiin vaivoihin, lääkäri kirjasi potilastietoihin, että suolistokivut eivät liity endometrioosiin. Tällä kirjauksella oli Riialle ikäviä seurauksia.

Ummetus, ripuli ja endometrioosi

Endometrioosiin voi liittyä ummetusta tai ripulia. Tähän on olemassa monia syitä.

”Jos endometrioosia on suolessa, se voi ahtauttaa suolta ja aiheuttaa siten ummetusta”, Piritta Hynninen kertoo.

Endometrioosin aiheuttama jatkuva vatsaontelon tulehdustila voi myös sellaisenaan sotkea suolen toimintaa. Tulehdustilaan liittyvät sytokiinit voivat osaltaan herkistää myös suolistoa.

”Kuitulisä ei ole varsinainen endometrioosin hoitokeino, mutta jos suoli on ummella ja ripulilla vaihdellen, ongelmaa voi hyvin hoitaa kuidulla. Kuitulisä tasaa suolen toimintaa”, Piritta Hynninen sanoo.

Hormonilääkkeet piti jättää raskauden yrittämisen ajaksi

Riia lopetti kipuihin hyvin toimineen keltarauhashormonin syömisen ollessaan 20-vuotias. Hän oli päättänyt miehensä kanssa yrittää lasta. Keltarauhashormoneja ei voi käyttää raskautta yritettäessä.

”Kuukautiset olivat kipeät ja todella epäsäännölliset. Kiertoni saattoi olla 15 – 33 päivää. Myös yhdyntäkivut tulivat kuvioihin varsin voimakkaina”, Riia kertoo.

Keväällä Riia joutui alavatsakramppien takia ensiapuun. Selittävää tekijää ei löytynyt. Kaksi viikkoa myöhemmin sama toistui.

”Sain ensiavusta lähetteen gynekologille, joka ei ollut oma lääkärini. Tämä sanoi, ettei kyseessä ole endometrioosi”, Riia kertoo.

Puolen vuoden yrittämisen jälkeen Riia oli valmis hedelmöityshoitoihin

Vatsakrampit laantuivat. Vauvan yrittäminen sai jatkua. Kun Riia ja hänen puolisonsa olivat yrittäneet lasta puoli vuotta, Riia yritti saada endometrioosin takia lähetteen lapsettomuushoitoihin. Elettiin kesäkuuta 2015.

”Lääkäri sitten soitti ja sanoi, ettei minulla ole endometrioosia, joten hän ei voi laittaa lähetettä. Yritin itku kurkussa selittää, että minulla oli todettu endometrioosi leikkauksessa vuonna 2013. Lääkäri vetosi toisen lääkärin kirjaukseen, jossa sanottiin, etteivät oireeni viittaa endometrioosiin”, Riia kertoo.

Muutamaa viikkoa myöhemmin Riia pääsi toiselle lääkärille.

”tämä lääkäri otti tuntemukseni tosissaan ja teki perusteellisen tutkimuksen. Hän laittoi lähetteen Jorvin naistentautien osastolle, josta mahdollisesti saisin lähetteen Naistenklinikalle hormonipolille”, Riia kertoo.

Naistentautien poliklinikalla käytiin kaikki Riian oireet läpi: suolistokivut, ylivilkas suoli, ulostamiskivut, yhdyntäkivut, epäsäännöllinen kierto, kuukautiskipujen alkaminen viikko ennen kuukautisia, pahoinvointi kuukautisten aikaan ja kovat kivut kuukautisten aikana.

Kaikki oireet viittasivat juuri endometrioosiin. Riia pääsi hormonipoliklinikalle lapsettomuustutkimuksiin.

Miksi endometrioosi on niin vaikeasti diagnosoitava?

”Edelleen elää käsitys, että kuukautisten tulee olla kivuliaat. Kaikki eivät kiinnitä huomiota siihen, että kovat kivut, jotka estävät normaalia elämää ja aiheuttavat opiskelusta tai töistä poissaoloa, eivät ole normaaleja”, endometrioosiin erikoistunut gynekologi Piritta Hynninen kertoo.

Ei ole uusi ilmiö, ettei endometrioosin hoito toimi täydellisesti. Historiallisesti endometrioosin hoito on ollut retuperällä.

Psykoanalyysin kehittäjä Sigmund Freud piti tautiin liittyviä kipuja mielen tuotoksina. Tautia pidettiinkin pitkään hysterian muotona. Keskiaikaisissa noitavainoissa endometrioosista kärsiviä naisia saatettiin jopa polttaa roviolla. Sikäläisen ajattelun valossa kovat kivut olivat paholaisen aikaansaamaa.

Lähde: History of Endometriosis

Endometrioosista voi olla vaikea saada näytettä

Yksi syy diagnosoimisen vaikeuteen on endometrioosin pysyminen piilossa.

”Tutkimuslöydökset voivat edelleen olla vähäisiä. Vatsakalvon muutokset voivat olla todella pieniä. Endometrioosi ei välttämättä tule esiin gynekologisessa tutkimuksessa, jolloin lääkärin pitää osata epäillä endometrioosia oireiden perusteella”, Hynninen kertoo.

Tietysti kovien kipujen taustalla voi olla myös muita syitä. Useat näistä syistä paljastuvat helpommin kuin endometrioosi.

”Ultraäänessä näemme erilaisia munasarja- ja kohtuperäisiä syitä kivuille. Oireet voivat myös johtua suoliperäisistä ongelmista, joita voidaan tutkia suolitutkimuksella. Endometrioosin oireet voivat osin olla samanlaisia kuin suoliperäisten ongelmien”, Hynninen sanoo.

Raskaus keskeytti tutkimukset

Hormonipoliklinikalla Riialle tehtiin useita tutkimuksia: sukupuolitautikokeet, papakoe, sisätutkimus ja kuukautiskierron kartoitus.

”Munatorvien aukiolotutkimusta suunniteltiin tehtäväksi, mutta en koskaan päässyt tutkimukseen, sillä tein ensimmäisen positiivisen raskaustestin marraskuussa 2015”, Riia kertoo.

Valitettavasti raskaus osoittautui tuulimunaraskaudeksi. Lääkkeellinen tyhjennys ei onnistunut ja Riia päätyi jouluaattona päivystykseen ja kaavintaan.

”Kivut ja vuoto loppuivat kuin seinään. Jäimme mieheni kanssa odottamaan seuraavia kuukautisia, jonka jälkeen yritys saisi jatkua”, Riia kertoo.

Uusi yritys alkuvuodesta 2016

Riia sai pian uusia hyviä uutisia. Seuraava positiivinen tulos tuli jo helmikuussa.

”Tämä oli kuitenkin kemiallinen raskaus ja vuoto alkoi parin päivän päästä”, Riia kertoo.

Riialla alkoi olla mitta täynnä.

”Teki mieli heittää pyyhe kehään ja antaa asian olla”, Riia kertoo.

Pariskunta päätti lähteä vielä hormonihoitoihin

”Syksyllä 2016 aloitettiin ovulaatioinduktiohoidot. Ajatuksena oli, että ovuloin huonosti tai en ollenkaan. Aloitin hoidot pistämällä hormonivalmistetta kiertopäivästä 5 alkaen. Ennen ovulaatiota tehtiin ultraäänitutkimus, jossa määriteltiin, milloin voin pistää munasolun irrotuspiikin. Tämän mukaan piti ajoittaa yhdyntä”, Riia kertoo.

Ovulaation jälkeen Riia käytti munasolun kiinnittymistä tukevaa hormonipistosta.

Kuva on Riian syntymäpäiviltä. Riia täytti 22 vuotta.

Raskaus onnistui ensimmäisellä hoitokerralla

Hoito oli menestys: Riia teki positiivisen raskaustestin 6.9.2016.

”En uskaltanut vielä iloita, sillä aikaisemmin oli käynyt huonosti. Verinen vuoto alkoikin samalla viikolla ja ajattelin, että se oli taas menoa”, Riia kertoo.

Raskaustesti oli kuitenkin vuodon jälkeen edelleen positiivinen.

”Tein vielä yhden testin parin päivän päästä. Se oli edelleen vahva positiivinen. Sain ajan Naistenklinikalta ultraäänitutkimukseen”, Riia kertoo.

Ultrassa löytyi pienen pieni syke. Riian on ollut kuitenkin vaikea iloita raskaudesta.

”Olen pelännyt todella paljon keskenmenoa. Tiettyjen etappien, kuten niskapoimu-ultran, raskauden puolivälin, rakenneultran, liikkeiden tuntemisen ja viimeisen kolmanneksen alkamisen kohdalla olen tuntenut helpotusta”, Riia sanoo.

Raskaus on pitänyt endometrioosioireet kurissa

Riian raskausteen on liittynyt runsaasti perinteisiä raskausvaivoja kuten pahoinvointia, liitoskipuja, repäisykipuja ja supistelua. Endometrioosioireet ovat kuitenkin loistaneet poissaolollaan.

”Uskon, että raskaus on helpottanut oireiluani. En sitten tiedä, mitä käy, kun lapsi syntyy. Jatkuuko tämä autuas olo vai ei? Toistaiseksi näin on hyvä, kun on kivuton”, Riia sanoo.

Etsitkö vertaistukea? Kokeile Endometrioosiyhdistystä!

Raskaus ja imetys helpottavat usein oireita – miksi?

”Kun kuukautisvuodot jäävät pois, sirottumaa ei pääse syntymään. Raskaus ei kuitenkaan helpota kaikkien tilannetta. Vaikeammassa tautimuodossa – jos naisella on syvä emättimen ja peräsuolen välinen endometrioosipesäke – tauti voi edelleen oireilla myös raskauden aikana”, endometrioosiin erikoistunut gynekologi Piritta Hynninen sanoo.

Endometrioosi aiheuttaa usein muutoksia, jotka hankaloittavat raskaaksi tulemisen mahdollisuutta tai jopa estävät raskaaksi tulemisen kokonaan. Lapsettomuushoidoista IVF on hyvin yleinen endometrioosiperäisestä lapsettomuudesta kärsivien hoitomuotona.

”Usein pohdimme lapsettomuuslääkäreiden kanssa, onko pesäkkeiden poisto ensisijaista vai kannattaako parin mennä suoraa hedelmöityshoitoihin”, Hynninen kertoo.

Vaikean endometrioosin kohdalla raskaudessa voi ilmetä komplikaatioita. Muutama pieni pesäke ei kuitenkaan nosta raskausajan riskejä.


Mitä mieltä olet artikkelista?