Kuinka pitkään lasta kannattaa yrittää vaihdevuosien lähestyessä? Mistä tietää, että lapsen yrittämisen aika on ohitse? Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri vastaa kysyjän huoliin.

Viimeksi päivitetty 21.10.2022

Kysymys asiantuntijalle:

Mieltäni askarruttaa, että miten lähestyvät vaihdevuodet vaikuttaa kuukautiskiertoon. Voiko esimerkiksi kierto lyhentyä (4-10 pvä) ja vuodon määrä vähentyä, vaikka vuotopäivät olisikin samat?

 



 

Kuukautiset tulevat kyllä joka kuukausi. Onko tällainen siis jo merkki alkavista vaihdevuosista? Vaiko ennemmin lapsettomuuteen käytettävistä hormonivalmisteista?

Toinen asia mikä askarruttaa on tuo Anti-Müller-hormoni. Millaisissa arvoissa nelikymppisen naisen ei enää kannata lapsettomuushoitoja (IVF) yrittää/jatkaa?

Millä kriteereillä koe otetaan? Onko muita kriteereitä kuin ikä? Missä kyseinen koe tehdään, Suomessa? Ulkomailla jossakin?

Kiitoksia kovasti vastauksestanne jo näin etukäteen. Nämä molemmat asiat mietityttävät monia lapsettomia ja monikaan ei ole tästä kyseisestä hormonista kuullut lääkäriltään, vaikka hoidoissa käyvätkin.

Lääkäri vastaa:

Tuo kuukautiskierron lyheneminen liittyy usein munasarjojen ikääntymiseen. Se ei kuitenkaan merkitse vielä, että vaihdevuodet olisivat ovella, vaan kuvaa niitä luonnollisia hormonaalisia muutoksia, jotka johtavat lyhyempään kiertoon. Käytetyt hormonivalmisteet eivät saa niitä aikaiseksi.

Nelikymppisellä on normaalisti aivan hyvät mahdollisuudet tulla raskaaksi IVF-hoitojen kautta. Kuitenkin on hyvä selvittä munasarjojen toiminta, koska joillakin naisilla munasarjojen kyky tuottaa munasoluja on heikentynyt. Tutkimuksina käytetään yleisesti ultraääntä ja FSH-hormonipitoisuutta, joiden avulla voidaan ennustaa IVF-hoitojen tuloksellisuutta.

Lisäksi olet maininnut uutena tutkimuksena Anti-Müllerin hormonin, joka nykykäsityksen mukaan erittäin hyvin näyttäisi ennustavan munasarjojen toimintakapasiteettia. Nuo ensi mainitut ultraääni ja FSH ovat kyllä hyviä tutkimuksia ja on keskuksia, joissa luotetaan pelkästään ultraäänen antamaan informaatioon.

Suhtaudun hyvin positiivisesti tähän uuteen tulokkaasen Anti-Müllerin hormoniin (AMH), ja suosittelen sitä otettavaksi.  Ulkomaille ei tarvitse lähteä, vaan sen saa meillä Suomessa useissa kliinisissä laboratorioissa. Parhaana yhdistelmänä suosittelen ultraääni-FSH-AMH:ta. AMH:n mittaus ikäindikaation lisäksi tulee kyseeseen Niissä tapauksissa, joissa IVF-hoidossa ei saada riittävää munasarjavastetta sekä niissä tapauksissa, joissa suvun naisilla on ennenaikaiset vaihdevuodet.

Aarne I. Koskimies, dosentti, lääketieteen ja kirurgian tohtori, naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

Lue lisää hedelmällisyydestä ja ikääntymisestä:

Mitä mieltä olet artikkelista?