Viimeksi päivitetty 21.11.2007
Mitä kauemmin lasta yritetään saada alulle, sitä suuremmaksi kasvaa huoli siitä, että ehkä kaikki ei olekaan kohdallaan. Jos raskaus ei ole alkanut vuoden aktiivisen yrittämisen jälkeen, kannattaa varata aika lääkäriin.
Muista kuitenkin, että vuodenkaan tulokseton yrittäminen ei välttämättä tarkoita, että jokin olisi niin pahasta vialla, että lapsen saaminen olisi mahdottomuus.
Joka kymmenes pari vaikeuksissa
Lasta yrittävistä pariskunnista noin 10–15 prosentilla on vaikeuksia tulla raskaaksi silloin kun haluavat. Jos molemmat osapuolet kuitenkin ovat terveitä, vuoden yrittämisen jälkeen 80–90 prosenttia onnistuu tulemaan raskaaksi.
Kahden vuoden yrittämisen jälkeen luku on jo noin 95 prosenttia. Kaikista lasta yrittävistä pariskunnista vain 4–7 prosenttia ei onnistu saamaan lasta yhdessä.
Primaari ja sekundaari lapsettomuus
Lääketieteessä puhutaan primaarista ja sekundaarista lapsettomuudesta. Primaari lapsettomuus tarkoittaa, että raskaus ei ole alkanut vähintään vuoden aktiivisen yrittämisen jälkeen.
Sekundaari lapsettomuus taas tarkoittaa sitä, että lapsen syntymään tai keskenmenoon johtaneita raskauksia on esiintynyt joko nykyisessä tai menneissä suhteissa. Jos aikaisempia raskauksia on ollut, uuden raskauden mahdollisuus kasvaa noin 50 prosentilla.
Hedelmöitys onnistuu parhaimmillaankin harvoin
Hedelmöitys on monimutkainen tapahtumasarja, joka onnistuessaan johtaa raskauden alkamiseen. Sekä miehen että naisen sukuelinten on toimittava normaalisti ja tuotettava oikea määrä sukupuolihormoneja oikeaan aikaan.
Ja vaikka olosuhteet olisivat aivan täydelliset, silloin raskauden mahdollisuus on vain noin 20 prosenttia jokaista kuukautiskiertoa kohti. Jos syy lapsettomuuteen löydetään, on vika noin kolmasosassa tapauksista naisessa ja kolmasosassa miehessä. Kolmasosassa tapauksista syytä löytyy molemmista.
Naisesta johtuva lapsettomuus
Ovulaatiohäiriöt ovat tavallisin syy raskauden viivästymiseen. Kuukautiskierto, vaikka se olisi suhteellisen säännöllinenkin, ei yksin todista, että ovulaatio oikeasti tapahtuu.
Epäsäännöllisen kierron taustalla on monesti munasarjojen monirakkulaoireyhtymä. Lapsettomuuden taustalla voivat olla myös erilaiset munajohdinhäiriöt, kohdun rakenneviat tai endometrioosi.
Munanjohtimet ja elintavat
Munajohtimien vaurioitumiseen tai tukkeutumiseen on usein syynä jokin aikaisemmin sairastettu tulehdus. Tulehduksen aiheuttaja on monesti klamydia, jonka toteaminen voi olla vaikeaa, sillä monella tartunnan saaneista ei ole minkäänlaisia oireita tai oireet ovat vain lieviä.
Painonvaihtelut sekä selkeä yli- tai alipaino saattaa myös vaikuttaa naisen hedelmällisyyteen. Lisäksi runsaan tupakoinnin uskotaan vaikuttavan hedelmällisyyteen.
Ikä vaikuttaa
Naisen hedelmällisyys laskee selvästi 35 ikävuoden jälkeen. Yksi tehokkaimmista keinoista välttää tahatonta lapsettomuutta olisikin aloittaa lasten tekeminen varhain, 20–25 vuoden iässä, jolloin nainen on hedelmällisimmillään. Tämä ei kuitenkaan käy monella yksiin koulutus- ja urahaaveiden kanssa.
Miehestä johtuva lapsettomuus
Miehestä johtuva lapsettomuus selittyy usein sperman huonolla laadulla: Siittiöitä voi olla liian vähän tai ei ollenkaan, ne saattavat liikkua huonosti tai normaalimuotoisten siittiöiden osuus voi olla pieni. Vielä toistaiseksi suomalaisten miesten sperman laatu on melko korkea, mutta ilmansaasteiden ja ympäristömyrkkyjen — sperman laatua alentavien tekijöiden — vaikutuksilta on tuskin mahdollista säästyä täälläkään.
Myös sädehoito vaikuttaa sperman laatuun. Lisäksi impotenssi on yksi miehestä johtuvan lapsettomuuden syistä, ja poikavuosina sairastettu sikotauti saattaa aiheuttaa lapsettomuutta.
Noin 10–15 prosentissa tapauksista lapsettomuuden syytä ei saada selville.