Hedelmöityshoitojen yhteydessä annettavat lääkkeet eivät ole vaarattomia. Yksi yleisimmistä sivuvaikutuksista on munasarjojen hyperstimulaatio-oireyhtymä (OHSS), joka voi johtaa harvinaisissa tapauksissa jopa kuolemaan.

Viimeksi päivitetty 11.3.2010

Hedelmöityshoito

Hormonipistokset aiheuttavat usein ikäviä sivuoireita.

 



 

Munasarjojen hyperstimulaatio-oireyhtymällä tarkoitetaan munarakkulapunktion jälkeen tapahtuvaa munasarjojen kasvua. Paisumisen yleisin aiheuttaja on hoidossa käytetyt hormonihoidot.

Oireyhtymän voi aiheuttaa hormonien lisäksi myös muut munarakkuloiden kypsyttämiseen käytettävät aineet.

Oireet ja hoito

Tyypillisiä oireita ovat vatsakivut, turvotus, pahoinvointi, oksentelu ja hengenahdistus. Oireita saattaa olla vaikea erottaa hormonihoidon muista sivuvaikutuksista. Suurin osa tapauksista onkin vaarattomia ja oireet menevät ohi lepäämällä.

Vaarallisissa tapauksissa hyperstimulaatio-oireyhtymä aiheuttaa nesteen kertymistä vatsaonteloon. Näitä tapauksia hoidetaan sairaaloissa, sillä oireyhtymä voi aiheuttaa verisuonitukoksia, hengitysvaikeuksia ja munuaisten toimintahäiriöitä.

Lääkehoitona käytetään laskimotukoksia ehkäisevää hepariinihoitoa. Sairaalassa potilas saa myös kipulääkkeitä ja suonensisäistä nesteytystä.

Ennaltaehkäisy

Munasarjojen hyperstimulaatioriskiä on mahdollista pienentää estrogeenitasoja mittaamalla. Oireyhtymä nimittäin iskee helpommin silloin, kun naisen omat estrogeenitasot ovat korkealla.

Myös ultraäänitutkimuksia käytetään hyperstimulaatioriskin kartoittamiseksi. Jos naisen riski sairastua oireyhtymään on suuri, voidaan alkiot pakastaa ja toimenpide suorittaa riskittömämpänä ajankohtana.

Teksti: Jarkko Uro

Lähde:
Terveyskirjasto

Lue myös:

Tahaton lapsettomuus
Lapsentekoon ryhdytään yhdennellätoista hetkellä
Lapsettomuudesta stressiä vai toisin päin?

Mitä mieltä olet artikkelista?