Vauva kököttää syöttötuolissa ja keittiössä sädehtii kuin kiiltokuvamaailmassa. Mutta onko siisteydellä kääntöpuolensa? Kokevatko tuoreet äidit siisteysvaatimukset liian raskaina?

Viimeksi päivitetty 10.5.2010

Lika on suhteellinen käsite. Ajatellaan esimerkiksi ruokaa. Se on puhdasta ravintoa silloin kuin perunat ja tomaattikastike pysyvät lautasella. Mutta sillä hetkellä kun ruoka poistuu lautaselta, kun tomaattikastike tahrii pöytää ja perunat pyörivät lattialla, ne muuttuvat inhottavaksi liaksi, joka pitää siivota.

 



 

Aikuisperheessä lian torjunta käy vielä suhteellisen kivuttomasti. Mutta kun lapset ilmestyvät kuvioon, tilanne monimutkaistuu. Ruoka roiskuu pitkin pöytiä, kakkavaipat haisevat ja tavaroita levittyy kuin itsestään ympäri asuntoa

Pitäisikö siis lapsiperheen oppia elämään sotkuisemmassa ympäristössä vai siivota yhä kiihtyvällä tahdilla lapsen tuottaman sotkun perässä?

”Pikkulapsiperheissä aika on usein kortilla. Lasten, vanhempien, kodin ja työelämän tarpeet on sovitettava yhteen ja laitettava tärkeysjärjestykseen. Jos vanhemmat eivät osaa hellittää tiukoista siisteysnormeistaan, on syyllisyys ja väsyminen väistämätöntä”, psykologi Kaisa Malinen Jyväskylän yliopiston Perhetutkimuskeskukselta sanoo.

Lue myös: Täydellinen äiti

Siivoaminen äitiyden haasteena

Perheisiin kohdistuu lukuisia siisteysvaatimuksia. Nämä vaatimukset elävät varsinkin äitien mielikuvissa.

”Moni tuleva äiti näkee itsensä rakastavan vanhemman roolin lisäksi pullan ja Tolun tuoksuisena kodinhengettärenä. Hyvän äidin ja täsmällisen kodinsiistijän roolit ovat vieläkin selvästi lähempänä toisia kuin miehillä”, Malinen kertoo.

Vanhemmuuden ydin on kuitenkin vanhemman ja lapsen välisessä suhteessa.

”Voidaan kysyä, kumpi tuo lapselle enemmän iloa, äiti tai isä leikkimässä hänen kanssaan vai kiiltäväksi pesty keittiönpöytä”, Malinen kiteyttää.

Vaikka puhtautta kiiltelevällä pöydällä ei ole lapsen hyvinvoinnin kanssa mitään tekemistä, voidaan likapossuasunnossa asuvaa naista silti pitää huonoa äitinä.

”Usein ajatellaan, että hyvän äidin velvollisuuksiin kuuluu kodista huolehtiminen, kun taas hyvään isyyteen riittää vanhempana oleminen”, Malinen huomauttaa.

Lue myös: Kuka teillä kuuraa?

Tasa-arvotonta kodinhoitoa

Perheen työtaakat ovat tasa-arvoistuneet.FamWorks-tutkimusryhmän tekemän tutkimuksen mukaan isät ovat ottaneet kiitettävästi vastuuta lastenhoidosta. Siivoaminen on kuitenkin edelleen pääosin naisten juttu.

”Kyselytutkimuksemme mukaan 40 prosenttia miehistä piti siisteyden merkitystä erityisen suurena. Nämä samat miehet myös siivosivat enemmän”, Malinen sanoo.

Naisilla kotitöiden tekeminen oli siisteyden arvostamisesta riippumatonta.

”Naiset pitivät kotia kunnossa, koska he kokivat sen pakollisena tehtävänä tai velvoitteena. Miehiä ohjasi enemmän mieltymykset ja siisteysihanteet kuin velvollisuus”, Malinen sanoo.

Koska siivoaminen on lähellä äiti-identiteettiä, nousi tutkimuksessa esille myös toinen mielenkiintoinen seikka. Naiset nimittäin nauttivat siivoamisesta useimmin kuin miehet.

”Pikkulapsiperheiden äideistä kolmannes kertoi kotitöiden tekemisen tuovan heille tyydytystä. Miesten suhde siivoamiseen oli käytännöllisempi. Kotityöt toivat iloa vain joka kuudennelle miehelle”, Malinen summaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?