Epiduraalipuudutusten yleistyminen ja yleensä lääketieteellisten toimenpiteiden lisääntyminen synnytysten aikana huolestuttaa Kätilöliittoa. Toimenpiteiden määrän lisääntymisen myötä myös komplikaatioiden riski kasvaa.

Viimeksi päivitetty 7.5.2008

Vastasyntynyt
Tästä se lähtee. Elämän ensimmäinen päivä.

”Erityisen huolissani olen epiduraaliluvuista. Jos epiduraali annetaan liian aikaisin, se saattaa pysäyttää synnytyksen etenemisen. Ja sitten tarvitaan uusia toimenpiteitä synnytyksen uudelleen käynnistämiseksi”, liiton puheenjohtaja Terhi Virtanen konkretisoi Ykkösen aamu-tv:n haastattelussa.

 



 

Toimenpiteiden kasautuminen riski äidille ja lapselle
Jos synnytystä ei saada etenemään riittävällä vauhdilla, saatetaan joutua turvautumaan esimerkiksi imukuppisynnytykseen, ja silloin erittäin vaikeiden, 3. ja 4. asteen repeämien riski kasvaa. Myös sikiön hyvinvoinnille synnytyksen pitkittyminen on riski, Virtanen muistuttaa.
Epiduraali oikein käytettynä tehokkain apu synnytyskipuun
Mikään paholaisen keksintö epiduraalipuudutus ei kuitenkaan ole. Oikein käytettynä se on synnytyskivun lievennyskeinoista ylivoimaisesti tehokkain, Ykkösen aamu-tv:ssä niin ikään haastateltu naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Veli-Matti Ulander HUS:sta huomauttaa ja korostaa asiakaskeskeisyyden merkitystä synnyttämään tulevien kanssa asioitaessa.
Kätilöliiton puheenjohtaja allekirjoittaa asiakaskeskeisyyden merkityksen, mutta siinäkin on voitava jättää tilaa keskustelulle. Vääränlaista, ”kaupallista asiakaskeskeisyyttä” hänen mielestään on se, jos synnyttämään tulevan annetaan vain latoa pöytään, mitä hän ”vaatii” ja ”haluaa”.
Toivomuslistan avulla suuri asia jäsentyy itselle
Ulander kertoo, että synnyttämään saatetaan kyllä tulla jopa etukäteen valmisteltujen toivomuslistojen kanssa, mutta että useimmiten keskusteluyhteyden avauduttua päätöksiä synnytykseen liittyen päästään tekemään yhteisymmärryksessä.
”Listat voivat olla monelle keino jäsentää asiaa itselleen”, Ulander sanoo.
Tavoitteena suositukset matalan riskin synnytysten hoitoon
Kätilöliitto on valmistellut muistion normaalisynnytyksistä. Sen pohjalta liitto toivoo saavansa yhdessä synnytyslääkäreiden kanssa aikaan suositukset matalan riskin synnytysten hoidosta.
Virtasta ja Ulanderia haastateltiin Ykkösen aamu-tv:ssä keskiviikkona 7.5.2008.
Mitä mieltä olet artikkelista?