Raskaus on rasitus naisen elimistölle, ja kaikki elimet joutuvat mukautumaan uuteen tilanteeseen. Aineenvaihdunta vilkastuu, hengitys ja verenkierto tehostuvat, kohtu kasvaa ja istukka erittää monia entsyymejä ja hormoneja.

Viimeksi päivitetty 7.8.2019

Tunnistatko peilikuvasi?

Raskaushormoneilla on suuri vaikutus hiuksiin ja kynsiin. Progesteroni, eli keltarauhashormoni, saattaakin muuttaa raskauden aikana ulkonäköäsi: Suorat hiukset voivat kihartua, ja kiharat puolestaan suoristua. Useimmilla raskaus hidastaa hiusten kasvua ja estää hiuksia irtoamasta tupestaan: tämä tekee ohuista hiuksista paksummat ja kiiltävämmät, kun taas paksuista hiuksista voi tulla kuivat ja sähköiset.

 



 

Synnytyksen jälkeen hiuksia yleensä irtoaa runsaasti. Kynnet voivat raskauden aikana muuttua hauraiksi ja helposti lohkeaviksi tai liuskoittuviksi.

Lue lisää: Hiustenlähtö raskauden jälkeen

Estrogeeni saa ihon kukoistamaan

Estrogeenin vuoksi iho yleensä kukoistaa, mutta kuiva iho saattaa tulla kuivemmaksi ja rasvainen rasvaisemmaksi. Ruskeita pigmenttiläiskiä saattaa tulla kasvoille ja kaulalle. Iho yleensä tummenee hiukan, varsinkin nännit ja vatsan keskiviiva, eli linea negra.

Raskausarpia saattaa tulla rintoihin, vatsaan ja jalkoihin. Ne liittyvät valkuaisen hajoamiseen ihossa raskaushormonien vaikutuksesta. Raskausarvet haalistuvat synnytyksen jälkeen. Vaikka raskausarpiin ei juuri voi vaikuttaa kosmeettisilla tuotteilla, rasvoilla ja öljyillä saattaa olla paikallisesti ihon verenkiertoa vilkastuttava vaikutus. Itsestään huolehtiminen on hyvinvoinnille ja mielenterveydelle tärkeää.

Lue lisää: Raskausarpia on vaikea välttää

Pahoinvointia ja etovaa oloa

Jonkin asteisesta pahoinvoinnista raskauden alussa kärsii lähes neljä naista viidestä. Usein auttaa, kun syö jotain pientä ja raikasta jo ennen ylös nousemista (esim. keksejä, hedelmiä tms.). Myös päivän mittaan on parempi syödä useita pieniä välipaloja (ei kuitenkaan makeisia) ja juoda vettä usein, jopa tunnin välein. Pahoinvointi loppuun yleensä viimeistään toisella kolmanneksella.

Raskauden aikana myös ikenet saattavat muuttua herkemmiksi, ja sen seurauksena hampaita harjatessa pitäisi olla erityisen varovainen.

Lue lisää: Raskauspahoinvointi on ikävä vaiva

Ummetus ja sen hoito

Ummetus on myös tavallinen ongelma. Runsaskuituinen ruokavalio, runsas veden juominen ja liikunta ovat yleensä riittävä hoito. Joskus voidaan tarvita myös apteekista ummetusta helpottavia lääkkeitä. Omahoitona voit kokeilla veteen liotettuja kuivattuja luumuja: laita luumut likoamaan yön yli ja juo lasin sisältö heti aamusella. Voit myös kokeilla luumumehua tai sosetta.

Lue lisää: Ummetus on tavallinen vaiva odotusaikana

Peräpukamat ovat yleinen riesa

Kohtu painaa kasvaessaan myös peräsuolta, ja lisää näin taipumusta peräpukamiin. Ummetus voi vielä pahentaa peräpukamavaivaa. Hoitoon voidaan käyttää lääkevoiteita tai puikkoja. Voit myös koittaa suihkuttaa käsisuihkulla lämmintä vettä aina käydessäsi ulostamassa, tai laittaa varovasti käsipaperilla perusrasvaa peräaukkoon ennen ulostamista.

Jalkojen nostaminen jakkaralle pytyn eteen muuttaa asentoa kyyrymmäksi, ja helpottaa ulostamista. Kokeile mikä keino tepsii sinuun, ja varaa vessareissuihin rauhassa aikaa.

Lue myös: Peräpukamat – asiaa vaietusta vaivasta

Kohtuullinen turvotus normaalia

Turvotus on normaalia, kun se pysyy kohtuullisena, eikä verenpaine nouse. Jos paino nousee yli puoli kiloa viikossa ja turvotus on selkeää, täytyy nesteen kertymisen syy selvittää. Lymfahieronta laittaa yleensä nesteet liikkeelle ja auttaa muutenkin yleiseen hyvinvointiin. Runsas veden juominen (yli 2 litraa päivässä) auttaa myös turvotukseen nopeuttaen liiallisen natriumin (suola) poistumista elimistöstä.

Kannattaa ottaa sormukset pois jo hyvissä ajoin raskauden alkupuolella, jottei turvotus pääse yllättämään!

Lue myös: Apua raskausajan turvotukseen

Närästys kiusaa raskauden lopulla

Närästys on raskauden loppupuolella kiusallinen vaiva. Vahvasti maustettuja ruokia, kahvia, vahvaa teetä ja rasvaisia käristettyjä ruokia on syytä välttää. Apteekista voi ostaa antasidia eli vatsahappoa neutraloivaa lääkettä, joissa ei ole alumiinia ja jotka auttavat närästysoireisiin nopeasti.

Lue myös: Mistä närästys johtuu, ja miten sitä voi hillitä

Suonikohjut ja suonenveto kuriin tukisukilla

Suonikohjut ja suonenveto pahenevat raskauden aikana, ja taipumus niihin lisääntyy kun kohtu on niin suuri, että se painaa laskimoita. Ongelmaa voi hoitaa ja ennaltaehkäistä hankkimalla hyvät äitiysliivit, mahavyön ja tukisukat jo odotuksen puolivälissä.

Jalkoja on hyvä lepuuttaa ylöspäin kohotettuna pitkin päivää ja yöllä voisi pitää jalkojen alla tyynyä. Kengät eivät saisi olla liian korkeakorkoiset eivätkä ne saisi puristaa. Magnesiumista saattaa olla apua suonenvetoon.

Lue myös: Raskaus altistaa suonikohjuille

Lue myös: Levottomat jalat ja raskaus – miksi särkee, mikä helpottaa?

Kasvava vatsa rasittaa selkää

Vatsan kasvaessa selkälihakset joutuvat kovaan rasitukseen, mikä tuntuu usein selkäkipuna. Raskaushormonit vielä pehmentävät nivelsiteitä valmistaessaan elimistöä synnytykseen. Hyvä seisoma-asento on tärkeä (vatsa sisään niin paljon kun se on mahdollista).

Kantamista ja nostamista on syytä välttää, ja jos nostaa, on muistettava nostaa selkä suorana ja ponnistettava jalkalihaksilla. Hyvä istuma-asento on sellainen, jossa istutaan suorassa, koko selkä hyvin tuettuna ja koko jalkapohja lattiassa.

Lue myös: Selkäkivut ovat lähes jokaisen odottajan ongelma

Väsymys iskee alussa ja lopussa

Raskauden alkuaikoina ruumiinlämpö nousee jonkin verran, mutta se kuuluu asiaan eikä vaadi lääkehoitoa.

Väsymystä on raskauden aikana ja varsinkin kolmen ensimmäisen kuukauden aikana ja 6 – 8 viimeisen viikon aikana. Väsymys johtuu korkeasta keltarauhashormonitasosta, ja elimistön lisääntyneestä työmäärästä. 3-4-kiloisen lapsen kasvattaminen kohdussa on melkoinen urakka.

Elimistön viestejä onkin syytä kuunnella, ja sallia itselleen lepohetkiä niin usein kuin se on mahdollista. Yöunille on syytä käydä tarpeeksi aikaisin ja viikonlopun vapaahetket kannattaa käyttää tasapainottamaan kiireistä työviikkoa.

Rautaa raskaana olevalle

Väsymys saattaa johtua myös alhaisesta veren hemoglobiinista eli anemiasta (raudanpuute veren punasoluissa). Tarvittaessa on syytä täydentää elimistön rautavarastot apteekista saatavilla rautatableteilla. Anemian rajana pidetään hemoglobiiniarvoa 120mg/l. Arvoa on hyvä seurata, sillä anemia korjaantuu yleensä hitaasti rautalääkityksestä huolimatta ja aiheuttaa odottavalle äidille turhaa väsymistä ja voimattomuutta, joka olisi voitu ehkäistä ennalta.

Lue lisää: Näin saat rautaa ruokavaliostasi!

Hikoiluttaa ja pissattaa

Raskauteen liittyy kohonnut virtsaamistarve. Suurentunut kohtu painaa virtsarakkoa ja raskauden loppuvaiheessa tuleekin huomioineeksi automaattisesti naistenhuoneen sijainnit ostoksilla tai matkoilla. Hikoilun lisääntyminen liittyy kiihtyneeseen aineenvaihduntaan ja se on osa normaalia kehon toimintaa.

Lue lisää: Odottajan yö: kramppeja, pissahätää ja närästystä

Valkovuoto saattaa lisääntyä

On tavallista, että valkovuodon määrä lisääntyy odottajalla jonkin verran. Mutta jos valkovuoto on pistävän hajuista, kokkareista ja samalla tuntuu kutinaa ja kirvelyä, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Oireet voivat johtua emätintulehduksesta, joka on syytä hoitaa lääkkeillä.

Lue lisää: Bakteerivaginoosi raskausaikana

Verinen vuoto ei kuulu raskauteen. Ihan vähäistä vuotoa voi tulla normaalina kuukautisaikana, mutta kaikki muut vuodot on lääkärin syytä selvittää.

Lue myös: Vuotoa vaikka raskaana?

Rinnat arat kylmälle

Rinnat alkavat suurentua jo raskauden alkuajoista lähtien ja toisesta raskauskuukaudesta alkaen niistä voi myös tihkua esimaitoa. Rinnat ovat myös arat kylmälle eikä kylmässä vedessä uimista suositella.

Sirkku Alaranta, proviisori
Päivi Härkki, naistentautien erikoislääkäri
Alkuperäinen julkaisija:
Yliopiston Apteekki

 

Mitä mieltä olet artikkelista?