Kätilöliitto suosittelee, että suurien kaupunkien sairaaloihin otettaisiin käyttöön kätilövetoisia synnytystupia. Tuvissa synnytyksiin puututtaisiin vähemmän. Lääkäri kutsuttaisiin paikalle ainoastaan tarpeen vaatiessa. Miltä kuulostaa?
Viimeksi päivitetty 15.5.2013
Pieniä sairaaloita lakkautetaan ja sairaalayksiköt paisuvat suuremmiksi. Kodinomaista ympäristöä on kuitenkin vaikea saavuttaa isoissa yksiköissä.
Kätilöliitto ehdottaa ratkaisuksi synnytystupia, joissa matalan riskin synnyttäjät saisivat synnyttää kodinomaisessa ympäristössä kätilöjohtoisella osastolla.
”Tuvassa äiti tutustuisi jo raskauden aikana omaan kätilötiimiin. Jokaisella äidillä olisi omat tutut kätilöt, jotka hoitaisivat äitiä, lasta ja synnytystä”, synnytystupahankeen perustanut kätilö Silja Seppänen kertoo.
Hankkeen toteutuminen ei kuitenkaan ole vielä varmaa.
”Toivon, että hanke saisi fyysiset tilat 3–6 vuoden kuluttua. Tilat voitaisiin suunnitella uusien sairaaloiden rakentamisen ja vanhojen sairaaloiden remontoinnin yhteydessä”, Seppänen pohtii.
Tilat eivät tarkoita sairaalan kupeeseen rakennettua saunapirttiä vaan tuvaksi nimettyä synnytysosastoa sairaalan sisällä.
Lue myös: Miten synnytys alkaa?
Raskaus ei ole sairaus
”Tällä hetkellä raskauden- ja synnytystenhoito on enevissä määrin medikalisoitunutta. Synnytystä hoidetaan usein lääketieteellisenä ongelmatilanteena”, Seppänen sanoo.
Seppäsen mukaan tarpeettomia rutiinitoimenpiteitä ei pitäisi tehdä.
”Hyvin etenevä synnytys ei yleensä vaadi toimenpiteitä tai lääketieteellistä puuttumista. Esimerkiksi kalvoja ei saisi puhkaista rutiinitoimenpiteenä, jos synnytystä ei ole tarpeen vauhdittaa”, Seppänen sanoo.
Toiset rutiinitoimenpiteet saattavat jopa haitata synnytystä.
”Jos äiti laitetaan sairaalaan tullessa käyrille ja jätetään seurantaan, se estää äitiä liikkumasta. Paikalla oleminen puolestaan saa kivun tuntumaan kovemmalta”, Seppänen huomauttaa.
Lue myös: Orgasmi synnytyksen aikana: totta vai tarua?
Äitiä ei jätetä oman onnen varaan
Tuvissa äitiä ei jätettäisi yksin synnytyksen kanssa. Oma kätilö voisi päinvastoin tarjota äidille enemmän tukea synnytykseen. Äidin turvallisuudentunne ja rentoutuminen edistää synnytystä ja vähentää toimenpidetarvetta.
”Puudutus voi synnytyksen alkuvaiheessa hidastaa synnytystä ja lisätä synteettisen oksitosiinin käyttöä synnytyksessä. Kätilön jatkuva läsnäolo vähentää pelkoa ja sitä kautta myös kipuja. Näin synnytyksessä päästään pidemmälle ilman toimenpiteitä”, Seppänen sanoo.
Lue myös: Epiduraalilla vai ilman?
Kyse säästötoimenpiteestä?
Synnytystupajärjestelmä on käytössä esimerkiksi Englannissa, jossa järjestely on tuonut valtiolle säästöä. Seppänen myöntää, että hankkeella saavutettaisiin säästöä synnytysten hoidossa. Se ei kuitenkaan ole tärkein tavoite.
”Tarkoituksena on vähentää turhia toimenpiteitä ja lisätä kätilön läsnäoloa. Säästöä saavutetaan, kun toimenpiteitä tarvitaan vähemmän. Pääasia kuitenkin on, että synnytykset hoidettaisiin normaaleina tapahtumina. Silloin äidit voisivat paremmin”, Seppänen summaa.