Saako lapsen ottaa mukaan synnytykseen, jos lapsi sitä itse toivoo? Voiko synnytyksen näkemisestä olla lapselle haittaa?
Viimeksi päivitetty 10.1.2011
Vau.fi:n sisarsivustolla on keskusteltu norjalaisen äidin valinnasta. Hän haluaa ottaa neljävuotiaan tyttären mukaan synnytykseen. Syyksi äiti kertoo lapsen oman kiinnostuksen synnytystä kohtaan.
Äiti on pohjustanut tilannetta lapselle näyttämällä synnytysvideoita. Synnytykseen tulisi mukaan myös lapsen isoäiti, joka viettäisi aikaa lapsen kanssa avautumisvaiheen ajan.
Katso synnytysvideo: Näin lapsi syntyy
Katso kuva: Pienokainen syntyi lapsivesipussissa
Äiti kysyy, onko hänen kaavailemansa toiminta sallittua. Elizabeth Grimsrud norjalaisesta kätilöliitosta kertoo, ettei lapsen mukana olemiselle ole lain puolesta esteitä. Eri sairaaloilla voi kuitenkin olla erilaisia käytäntöjä. Hän neuvoo puhumaan asiasta ennen synnytystä sairaalan henkilökunnan kanssa.
Ei onnistu Suomessa
”Keski-Suomen keskussairaalassa ei suositella, että lapset olisivat mukana synnytyksessä”, synnytysyksikön osastonhoitaja Tiina Schildt kertoo.
Yleensä äidillä on joko isä tai tukihenkilö mukana. Lasten mukaan ottamisesta ei tiettävästi koskaan ole edes keskusteltu.
”Jos joku haluaisi tuoda lapsen mukaan synnytykseen, yrittäisimme saada hänet ymmärtämään, ettei synnytys ole lasten paikka. Synnytyssalissa tehdään paljon toimenpiteitä, eikä pieni lapsi ole valmis käsittelemään asiaa”, Schildt sanoo.
Lapset pääsevät tietysti katsomaan äitiä vuodeosastolle.
”Äiti on kaksi tuntia synnytyssalissa synnytyksen jälkeen. Sitten hänet siirretään vuodeosastolle, jonne muu perhe tulee tapaamaan äitiä”, Schildt sanoo.
Lue myös: Muistilista raskaana oleville
Psykologi vastustaa
”Ammattitaitoni sekä maalaisjärkeni sanoo, että missään kehitysvaiheessa lapsen ei ole hyväksi olla mukana synnytyksessä”, kasvatus- ja perheneuvontaan erikoistunut psykologi Tarja Vilkki kertoo.
Yllä mainittua norjalaista tapausta Vilkki epäilee enemminkin äidin tahdoksi.
”Neljävuotias lapsi ei voi ymmärtää asiaa ja siihen liittyviä tekijöitä kaikessa laajuudessaan”, Vilkki huomauttaa.
Vaikka lapsi katsoisi vanhempien seurassa pelkäämättä synnytysvideon, ei se kerro vielä lapsen valmiudesta seurata oman äidin synnytystä synnytyssalissa.
”Synnytykseen liittyy äidin huono vointi, kivut, äänet ja veri. On myös mahdollista, että äidille tehdään jokin kiireellinen toimenpide, jonka näkeminen olisi lapselle traumaattista”, Vilkki luettelee.
Lue myös: Kohtalokas hoitovirhe vei vauvan hengen
Vilkin mukaan vanhempien tehtävä on suojata lasta mahdollisesti hyvin pelottavalta kokemukselta.
”Vaikka mukana olisi läheinen lapsen suojana, ei kukaan pysty pinnoittamaan lasta teflonilla synnytyksen näkemisen aiheuttamilta psyykkisiltä riskeiltä”, Vilkki summaa.