Sosiaalisen median käytön yleistyttyä myös isovanhemmat ovat innostuneet jakamaan kuvia muun muassa Facebookiin. Säännöt muiden kuin itsestä otettujen kuvien jakamisesta voivat kuitenkin olla hukassa, eivätkä isovanhemmat välttämättä ymmärrä, kuinka sosiaalisen median kanavat toimivat. Kuvien lataaminen palveluun voi olla jopa laitonta.

”Ottaa niin päähän että en pysty edes kuvailemaan! Siis anoppi latailee meidän lasten kuvia faceen (Facebookiin) ilman lupaa, vaikka mies on pyytänyt, etteivät ainakaan ilman lupaa laita”, nimimerkillä Ottääpäähän kirjoittaa VAU foorumilla.

 



 

Nimimerkillä Ottaapäähän kirjoittava on pyytänyt, että isovanhemmat pyytäisivät ensin lupaa kuvan julkaisemiseen. Isovanhemmat tuntuivat ymmärtäneen pyynnön, mutta kirjoittajaa odottikin pian ikävä yllätys.

”Seuraavalla kerralla kun lapset oli hoidossa, niin ilmestyi taas kuvia Facebookiin”, kirjoittaja kertoo tyrmistyneenä.

”Hänellä on kuulemma oikeus, kun on mummo.”

Kuvan julkaisuun tarvitaan aina lupa

Monet tuntuvat pitävän Facebookia perhealbumina, eivätkä välttämättä ymmärrä, että kuvien lataaminen internetpalveluun on sekin kuvien julkaisemista. Saattaa myös unohtua, että yksityishenkilöiden kuvien julkaisu ilman kuvassa olevan lupaa on lisäksi laitonta.

”Mummo todennäkösesti on vain niin onnellinen lapsenlapsistaan, että haluaa esitellä kaikille ystäville. Jos ei tiedä/tajua, että kun kuvat julkaisee FB:ssä, ne on koko maailman saatavilla”, nenna<3 pohtii.

Myös muilla äideillä on kokemusta luvattomasta kuvien julkaisemisesta.

”Meilläkin isovanhemmat ovat lipsuneet kiellostamme muutaman kerran, ja tästä on heille huomautettu. Onneksi kuvat ovat olleet sentään sellaisia, jossa tyttö on kameraan selin, eli ei voida tunnistaa”, Lya kertoo.

Kuvien julkaisemisessa voi helposti mennä sekaisin tekijänoikeudet ja kuvattavan oikeudet. Tekijänoikeuksien mukaan kuvaaja on valokuvan omistaja. Kuvaajakaan ei voi kuitenkaan käyttää kuvia mielivaltaisesti.

”Kyllä kuvan julkaisu ilman kuvattavan (tai alaikäisen vanhempien) lupaa on kiellettyä, jos kuvasta henkilön tunnistaa”, Rimpsukka huomauttaa.

Entä jos kohtelias pyyntö ei tehoa?

”Mitä ihmettä pitäisi tehdä”, nimimerkillä Ottaapäähän tuskailee. Jos kohtelias pyyntö ei pysäytä innokasta kuvien latailijaa, voi olla kohdallaan ottaa järeämmät keinot käyttöön.

”Jos ei anoppi tajua itse, voit alkaa ’ilmiantamaan’ kuvia Facebookissa. Laitat syyksi, että haluat kuvan poistettavan, sillä kyseessä on sinun lapsesi, eikä lupaa kuvan julkaisuun ole”, ReginaVeritas vinkkaa.

”Voisit myös muistuttaa anoppiasi siitä, että kaikki Facebookkiin ladattava materiaali on sääntöjen mukaan FB:n omaisuutta ja siten FB saa näitä kuvia myös käyttää, joten olisi erittäin tärkeää miettiä mitä sivustoille lataa”, hän kehottaa.

Tarkista kuvaus- ja valokuvien julkaisusäännöt Mediakasvatuksen materiaaleista.

Onko sinulla kokemuksia lapsen kuvien luvattomasta jakamisesta? Osallistu keskusteluun: Anoppi lataa lasten kuvia facebookkiin!

Mitä mieltä olet artikkelista?