Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla pääsee lastenvaunujen kanssa ilmaiseksi julkisessa liikenteessä. Tätä etua ei kuitenkaan ole kaikissa kaupungeissa. Missä pääsee veloituksetta, missä ei? Katso vertailu ja osallistu gallupiin.

Viimeksi päivitetty 28.2.2012

Kun lastenvaunujen kanssa lähtee bussiin, on edessä aina pientä jännitystä ja toisinaan sählinkiäkin. Ensin toivotaan, että bussi olisi matalalattiamallia tai että kyydissä olisi joku ystävällinen, joka avittaisi vaunut kyytiin. Ja että bussissa olisi ylipäänsä vielä tilaa vaunuille. Jos näin onnellisesti on, noustaan keskiovesta sisään, taituroidaan vaunut bussin keskisillalle, laitetaan jarru päälle, taitetaan työntöaisaa, kiinnitetään vaunut koukkuihin. Loppumatka toivotaan, että jälkikasvu malttaa olla kiltisti aloillaan ja että matka sujuu mukavasti ilman äkkijarrutuksia ja vaunujen heittelehtimisiä, ja että poisjääntipysäkillä bussikuski kaartaa tarpeeksi lähelle katua ja antaa tarpeeksi aikaa vaunujen kanssa poistumiseen.

 



 

Monessa kaupungissa lastenvaunujen kanssa matkaan lähteneen sompailu palkitaankin ilmaisella matkalla: kun vaunut on saatu parkkeerattua bussiin sopivasti, ei vaunujen työntäjän tarvitse enää huolehtia matkan maksamisesta. Maksuttomuusperiaatteen takana ovat eritoten turvallisuussyyt. Vaunuja työntävä saa matkustaa liputta, jotta lasta ei tarvitse jättää yksin vaunuihin tai rattaisiin matkalipun maksamisen ajaksi.

Kaikki kaupungit eivät kuitenkaan tarjoa lastenvaunukansalle ilmaismatkustamisen iloa. Kyse on tietenkin rahasta. Joissain kaupungeissa lastenvaunujen työntäjien maksuttomuudesta koituva tappio rahoitetaan kaupungin budjetista, kun taas toisissa kaupungeissa pulittajaksi joutuisi yksin liikennöitsijäyritys. Esimerkiksi Jyväskylässä, jossa vaunujen kanssa matkaava maksaa matkastaan normaalin hinnan, ei kaupungin tukea heru. Liikennöitsijän arvioiden mukaan vaunujen työntäjien maksutta kulkeminen maksaisi vuositasolla liikennöitsijälle noin 200 000 euroa. Tämän vuoksi ilmaismatkoja ei jyväskyläläisille tipu. Maksullisuutta perustellaan myös sillä, että ilmaismatkat ovat tarpeen lähinnä vain suurissa kaupungeissa, joissa ruuhkat ja liikennemäärät ovat suuria.

Päätökset lastenvaunujen kanssa kulkemisen maksullisuudesta eivät kuitenkaan aina ole pysyviä. Esimerkiksi Kuopiossa vaunujen kanssa matkustaminen muuttui aivan hiljattain maksuttomaksi, kun kaupunki päätti korvata liikennöitsijälle osan maksuttomuudesta aiheutuvista tappioista. Vuoden 2011 alusta tullut muutos aiheutti Kuopion paikallisliikenteeseen suoranaisen lastenvaunuryntäyksen, kun liikkeelle lähtivät myös ne vanhemmat, jotka eivät olisi välttämättä muuten bussissa matkustaneet.

Lue myös: Lapsiperhe vailla autoa

Missä pääsee ilmaiseksi ja missä ei?

Vau.fi vertaili Suomen suurimpien kaupunkien paikallisliikenteen lastenvaunukäytäntöjä. Missä lastenvaunuja työntävä pääsee ilmaiseksi ja missä joutuu ostamaan lipun?

Lasta lastenvaunuissa kuljettava saa matkustaa ilmaiseksi ilman lippua muun muassa näissä kaupungeissa:

Helsingin seutu (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi ja Sipoo), Tampere, Turku, Oulu, Kuopio, Joensuu, Lappeenranta.

Osassa kaupunkeja on ikärajat rattaissa matkustavalle lapselle. Esimerkiksi Helsinkin seudulla rattaiden työntäjä on oikeutettu ilmaiseen matkaan, jos rattaiden kyydissä on 0-6 –vuotias. Joensuussa rattaissa oleva lapsi saa olla 0-4-vuotias, jotta työntäjä pääsee maksutta,

Muun muassa näissä kaupungeissa lastenvaunujen kanssa matkustava aikuinen ei pääse ilmaiseksi vaan maksaa normaalin matkalipun hinnan:

Jyväskylä, Lahti, Kouvola, Pori, Hämeenlinna, Rovaniemi.

 

Mitä mieltä olet, pitäisikö vaunujen kanssa päästä ilmaiseksi? Osallistu kyselyyn.


Kuva: Crestock
Teksti: Hanna Brockman

Lue myös:

Lentäen, laivalla, autolla vai junalla?


Hyvää matkaa

Hoitolaukussa kaikki tarpeellinen

Mitä mieltä olet artikkelista?