Toiset vanhemmat vahtaavat pienintäkin yksityiskohtaa lapsensa päivähoidossa. Toisia ei taas kiinnosta yhtään mikään.
Viimeksi päivitetty 4.4.2013
Väestöliiton julkaiseman Ammattikasvattajan kielletyt tunteet -tutkimuksen mukaan ääripäiden kasvattajat tuottavat päänvaivaa ja harmia päiväkotityöntekijöille.
Lue myös: Länsimaiset kasvatusmenetelmät luonnonvastaisia
Välinpitämättömät vanhemmat
Väestöliiton kyselyssä ilmeni, että ammattikasvattajat pitivät huolestuttavana vanhemmuuden ulkoistamista ammattihenkilökunnalle. Lasten ongelmia ja vaikeuksia ei suostuttu kohtaamaan kotona ja tärkeät kasvatustehtävät jätettiin päivähoidon vastuulle.
On tyypillistä, että välinpitämättömät vanhemmat eivät sitoutuneet päivähoidon ehdotuksiin ja suosituksiin.
”Vanhemmat eivät laita rajoja lapsilleen, ja jos heidän kanssaan tästä puhuu ja juttelee kuinka silkkihansikkain tahansa, niin loukkaannutaan”, yksi tutkimukseen vastannut ammattikasvattaja kertoo.
Rajoittamattomille lapsille päiväkodin ja koulun tuottamat pettymykset ovat uusi kokemus. Silloin lapsen reaktiot päiväkotimaailmassa ovat voimakkaita ja työntekijöitä kuormittavia.
Lue myös: Lapset tarhassa – äiti ryyppää
Liian huolehtivaiset vanhemmat
Toiset vanhemmat taas pörräävät omien lastensa ympärillä kuin helikopterit. Nämä vanhemmat pyrkivät puuttumaan kaikkeen, mitä päiväkodissa tapahtuu.
”On todella harmillista saada pyyhkeitä väärästä pukemisesta tai siitä, että lapsi on märkä tai kurainen. Kaikkia ei vain voi miellyttää”, ammattilainen kertoo tutkimuksessa.
Helikopterivanhempien vaatimukset tuntuvat ammattilaisen näkökulmasta epärealistisilta ja turhilta.
”Vanhemmat voivat luoda tarpeita tyhjästäkin, vaikka lapsi pärjäisi ihan hyvin ilman. Vaatevaatimukset ovat tyypillisiä”, työntekijä paljastaa Taloussanomille.
Väestöliiton tutkimuksessa muistutetaan, että vanhempien on syytä pitää mielessä päivähoidon realiteetit. Päivähoito on lapselle sosiaalinen paikka, jossa lapsi saa monenlaisia virikkeitä. Se ei kuitenkaan ole hotellipalvelu, jossa hoitajilla olisi aikaa palvella lapsia vanhempien vaatimuksien ja oikkujen mukaisesti.
Kuinka paljon taapero tarvitsee virikkeitä? Onko oikein viedä lapsi hoitoon jo äiti on kotona? Mikä on paras ikä päivähoidon aloittamiselle?
Kestopuheenaiheesta väitellään myös Vau.fi:n foorumilla. Käy lukemassa, mitä on jo sanottu ja sano itsekin painava sanasi tässä ketjussa:
Vanhemman lapsen osa-aikainen hoito, kun äiti kotona raskaana tai pienen kanssa