Äiti on tärkeä kaikille lapsille. Äidin ja pojan suhteessa on kuitenkin omat erityispiirteensä, jotka on hyvä ottaa huomioon kasvatuksessa. Asiantuntija kertoo, miten äiti voi parhaiten tukea poikansa kehitystä.
Viimeksi päivitetty 13.10.2014
1. Kerro pojallesi, että isotkin miehet itkevät.
Opeta poikaasi käsittelemään tunteitaan. Pojat tuntevat aivan yhtä intensiivisiä tunteita kuin tytötkin. Silti tunteista puhutaan pojille edelleen vähemmän kuin tytöille. Teet lapsellesi suuren palveluksen, jos autat häntä osoittamaan myös herkkyytensä. Kun poika heittää lempilelunsa seinään älä rankaise, vaan kysy mikä rakastasi harmittaa. Liian usein poikien käytösoireilun taustalla on vuori itkemättömiä suruja.
2. Anna poikasi olla tarvitseva.
Hyväksy, että lapsesi tarvitsee vanhempiaan välillä hyvin kipeästi. Kun poikasi roikkuu jalassasi, muista että se on hänen keinonsa tankata turvallisuutta epävarmassa maailmassa. Nappaa hänet syliin ja rutista. Kerro että aina ei tarvitse olla reipas ja että äidin luo voi aina tulla. Järjestä tarpeeksi yhteistä aikaa, jolloin voit keskittyä vain poikasi kanssa olemiseen. Rohkaise toista vanhempaa tekemään samoin.
3. Anna etäisyyttä kun poika tarvitsee sitä.
Pojan normaaliin kehitykseen kuuluu, että hän ottaa etäisyyttä äidistään. Vaikka äidin pikku sylikissan etääntyminen tuntuu haikealta, muista että olet onnistunut vanhemmuudessasi jos lapsellasi on rohkeutta kokeilla omia siipiään. Älä silti hoputa. Anna poikasi tehdä itse aloite, ettei hän tunne itseään hylätyksi. Jokainen tallustaa kehityksen polkua omassa tahdissaan.
4. Muista, että poika samaistuu isään.
Puhu siis miehistä kunnioittavasti. Kommentit tyypillisistä miehisistä vioista on syytä pitää visusti pois pojan korvista. Pojan on vaikea suhtautua ylpeydellä kehittyvään sukupuoli-identiteettiinsä jos äiti jatkuvasti vertaa kaikkia miehiä saparohäntäisiin tuotantoeläimiin. Keksi jotain hyvää sanottavaa pojan isästä, vaikka välinne olisivat tulehtuneet. Anna pojan uskoa, että hän on äidin mielestä ihana vielä isona miehenäkin.
5. Tue isän ja pojan suhdetta.
Äideillä on joskus taipumus pitää omaa vanhemmuuttaan ylivertaisena. Varo silti hyväntahtoisuudessasi sabotoimasta toimivan isä-poika -suhteen kehittymistä liiallisella päälle päsmäröinnillä. Miksi poika luottaisi isän huolenpitoon, jos äitikään ei tee niin? Poika hyötyy siitä, että vanhemmat puhaltavat yhteen hiileen ja ovat tukena kumpikin omalla tavallaan. Anna isän löytää omanlaisensa tapa olla hyvä vanhempi vaikka se joskus tarkoittaisi pojan roikottamista pää alaspäin molempien nauraessa samalla hysteerisesti.
6. Älä takerru luutuneisiin käsityksiin siitä, millainen pojan kuuluu olla.
Muista, että tapoja olla poika on yhtä monta kuin poikiakin. Selvitä, mistä juuri oma lapsesi ammentaa elämäniloa. Saattaa olla että pojastasi ei koskaan tule koulun parasta urheilijaa. Ehkä nukkeleikkien ihmissuhdekiekurat kiinnostavat lastasi enemmän kuin naapurinpojan taklaaminen hikiseen jääkiekkoasuun pukeutuneena. Älä anna poikasi luulla, että hän olisi omana yksilöllisenä itsenään vääränlainen tai muita huonompi. Jokaisella on omat vahvuutensa, joilla ole mitään tekemistä sukupuolen kanssa. Auta lastasi löytämään omansa!
Lista laadittu kehityspsykologian professori Marja-Leena Laakson haastattelun pohjalta.
– Äidillä on ratkaisevan tärkeä merkitys lapsen varhaislapsuudesta alkaen, sillä äiti on useimmiten lapsen ensisijainen hoitaja. Varhaisessa vuorovaikutuksessa lapsi sisäistää käsityksen siitä, millainen hän on ja millainen maailma hänen ympärillään on. Äiti voi tukea poikansa itsetunnon ja empatiakyvyn kehitystä vastaamalla herkästi lapsen tarpeisiin.
– Pojat irtautuvat yleensä asteittain äidistä ja alkavat samaistua enemmän isäänsä. Noin 5-6 vuoden iässä poika yleensä tiedostaa, että hänestä on kasvamassa mies. Tällöin poika saattaa haluta viettää yhä enemmän aikaa isänsä kanssa. Äidin tulisi osata tukea tätä kehitysvaihetta.
– Äidillä on perinteisesti ollut tärkeä rooli lapsen tunnekasvatuksessa. Äidin merkitys on siksi useissa perheissä korostunut pojan tasapainoisen tunne-elämän kehityksen kannalta. Isät ovat viime vuosikymmeninä alkaneet entistä enemmän jakaa tunnekasvatusvastuuta äitien kanssa.
– Suhde äitiin on pojan ensimmäinen suhde naiseen. Suhteen laatu voi heijastua pojan muihin ihmissuhteisiin myöhemmin elämässä.