Kaikkien perheunelmaan ei kuulu enää omakotitalo ja farkku-volvo. Moni nuori perhe unelmoi sen sijaan yhteisestä ajasta, rauhallisesta arjesta ja matkustelusta. Kodin koko saa olla pienempi – tärkeintä on viihtyisyys. Lapsiperheet kertovat Vau.fi:n foorumilla, kuinka he mahtuvat harvempiin neliöihin.
Viimeksi päivitetty 18.5.2015
”Tuntuu typerältä maksaa huoneesta, jossa käy vain nukkumassa”
”Olemme pohdiskelleet pidemmän aikaan, että ostaisimme perheellemme noin 55 neliön kaksion”, nimimerkillä Minä vain kirjoittava kertoo foorumilla.
”Lapset ovat 3 ja 5-vuotiaita samaa sukupuolta. Ehdoton juttu on, että lapset tulisivat kasvamaan samassa huoneessa kerrossängyssä. Nyt vain meidän vanhempien huone on tullut kyseenalaiseksi”, hän kertoo.
Kirjoittaja toteaa, että asunnot ovat nykyään kalliita. Hänestä tuntuu typerältä maksaa paljon enemmän huoneesta, jossa käy vain nukkumassa.
”Emme haluaisi käyttää kaikkia vähiä rahoja asumiseen. Olisi kiva tehdä tässä elämässä muutakin, kuin istua kotona kalliissa asunnossa, eikä ole varaa tehdä mitään”, hän toteaa.
”Ajatus olisi, että me vanhemmat nukkuisimme isossa olohuoneessa parvella. Tekisimme siitä oman ’makuuhuoneen’. Kodista saisi varmasti viihtyisän järkevillä säilytysratkaisuilla, ja erillisessä keittiössä olisi yksi erillinen paikka rauhaa vaativille toiminnoille”, Minä vain suunnittelee.
”Tuntuuko ajatus hullulta?” hän kysyy.
Lue myös: Unelmana kerrostalo
Asunnon pohjaratkaisu avaintekijä
Nimimerkin Uuteenkevääseen asuu neljän hengen uusperheensä kanssa onnellisesti 45 neliön kaksiossa. Kevättalvella syntynyt vauva ei muuta tilannetta, vaan perhe tahtoo ehdottomasti pysyä kodissaan.
”Asunnon pohjaratkaisu on varmasti isoin arjen toimivuutta auttava tekijä”, Uuteenkevääseen pohtii.
”Meillä on vanhan talon tapaan kaikki huoneet (keittiö, makuuhuone, olohuone) erillisiä, ja niissä on paksut puuovet äänieristämässä, joten kukin saa halutessaan omaa tilaa. Sama neliömäärä loft-asuntona ei meillä toimisi”, hän kertoo.
Nimimerkki Uuteenkevääseen korostaa myös sisustusratkaisujen tärkeyttä ja suosittelee monipuolisuutta.
”Muun muassa sohvastamme saa vierassängyn ja iso keittönpöytä toimii työpöytänä. Paljon auttaa myös hyvät säilytystilat ullakolla ja kellarissa, mutta siltikin tavaraa täytyy karsia.”
”Mutta eipähän tule hankittua mitään turhaa”, hän toteaa.
Lue myös: Lapsiperhe vailla autoa
Tärkeintä on viihtyisyys
Tärkeintä nimimerkin Uuteenkevääseen mielestä on, että koko perhe viihtyy kodissaan. Koska uusperheen kouluikäiset lapset viettävät osan aikaa toisen vanhempansa luona, perhe ei ole koko aikaa yhdessä. Siksi hänestä on ihanaa viettää arvokkaat perhehetket lähekkäin ja läsnä perheen kesken.
”Tilanne todennäköisesti muuttuu joidenkin vuosien päästä, kun vanhimpien lasten teini-ikä koittaa”, Uuteenkevääseen pohtii.
”Muiden mielipiteiden takia ei kannata asuntoasioita, tai mitään muutakaan, ratkaista. Mikä teille on tärkeää? Mitä te arjelta ja elämältänne haluatte? Toisille se on iso omakotitalo ja kaksi autoa, meille vanhan talon tunnelma kahviloiden, kukkakauppojen ja ratikkapysäkin lähellä”, hän kertoo.
”Rohkeasti vain ratkaisuja omaa sydäntä seuraten”, Uuteenkevääseen toivottaa.
Minkä kokoisessa asunnossa teillä asutaan?
Osallistu keskusteluun: Nelihenkinen perhe kaksiossa.