”Seksuaalielämä muuttuu vääjäämättä lapsen synnyttyä. Näin käy, vaikka pariskunnalla ei olisi mitään ongelmia raskausaikana”, seksuaali- ja pariterapeutti Riitta Ala-Luhtala sanoo.
Tulevan äidin ja isän on syytä varautua muutokseen. Ala-Luhtala pitää suurimpana ongelmana, etteivät parit päivitä omia odotuksiaan.
”Ajatellaan, että seksuaalinen kanssakäyminen jatkuu samanlaisena kuin ennen synnytystä. Äidiksi ja isäksi tuleminen vaikuttaa kuitenkin aina vanhempien väliseen seksielämään”, Ala-Luhtala sanoo.
Imetys uuvuttaa läheisyyteen
Hormonimyrskyt, imettäminen ja väsymys eivät ole otollinen maaperä seksuaaliselle halukkuudelle.
”Imettävä äiti saa valtavasti läheisyyttä. Monet äidit sanovatkin, että he ovat läheisyyskyllästettyjä, eivätkä jaksa miehen kanssa muuta kuin nukkua”, Ala-Luhtala kertoo.
Synnytyksen jälkeen naisen seksuaalisuus muuttuu usein emotionaalisemmaksi, kosketus- ja läheisyyskeskeiseksi. Konfliktit ovat yleisiä, sillä miehen seksuaalisuus ei muutu vastaavalla tavalla.
”On myös tyypillistä, että naisen ruumiinkuva muuttuu synnytyksen jälkeen. Jos ei itse pidä omasta kehostaan, on vaikea ryhtyä seksuaaliseen kanssakäymiseen toisen kanssa”, Ala-Luhtala huomauttaa.
Miesten ongelmat juontavat lapsuudesta
Vaikka naisten synnytyksen jälkeinen haluttomuus on yleisempää, esiintyy myös tuoreilla isillä haluttomuutta.
”Miesten haluttomuus tulee usein ilmi jo raskausaikana. Mies voi kokea, ettei kykene rakastelemaan lapsiensa äidin kanssa. Useimmiten ongelmat eivät johdu itse raskaudesta vaan lapsuuteen liittyvistä negatiivista kokemuksista”, Ala-Luhtala kertoo.
Synnytyksessä mukana oleminen voi myös tuottaa miehelle seksuaalisia keskittymisvaikeuksia.
”Traumaattinen kokemus voi muistua rakastelun hetkellä miehen mieleen. Kannustan miehiä kertomaan rehellisesti siitä, miltä synnytyksessä mukana oleminen oikeasti tuntui”, Ala-Luhtala sanoo.
Puhukaa ja koskettakaa!
Synnytyksen jälkeisistä muutoksista on syytä puhua avoimesti.
”Parin täytyy tutkia yhdessä, mitä meille on tapahtunut ja mikä nyt tuntuu hyvältä”, Ala-Luhtala kertoo.
Keskusteluyhteyden lisäksi on tärkeää, että parisuhteessa on erilaisia kosketuksia.
”Seksiä pitäisi ajatella mielihyvää tuottavana kosketuksena eikä pelkkänä yhdyntänä. Seksiin voi kuulua yhdyntää, mutta se ei saa olla välttämätöntä. Etenkin synnytyksen jälkeen parien välillä pitäisi olla niin taka-ajatuksetonta kuin aistillistakin koskettelua”, Ala-Luhtala tähdentää.
Jos ongelmat eivät ratkea kahden kesken, on syytä ottaa yhteyttä ammattiauttajaan. Asiasta voi puhua aluksi esimerkiksi neuvolassa.
”Kaikkiin suhteisiin kuuluu seksuaaliongelmia. Kenenkään ei pitäisi ajatella, ettei ongelmista voi puhua ulkopuolisille”, Ala-Luhtala neuvoo.