Imetyksessä erittyy hormoneita, jotka aiheuttavat äidille mielihyvää. On jopa mahdollista, että imetys kiihottaa äitiä. Imetykseen liittyvät seksuaaliset tuntemukset ovat niin vaikea pala yhteiskunnallamme, että asiasta ei pystytä keskustelemaan neutraalisti.
Viimeksi päivitetty 18.6.2012
”Minulla nännit ovat aina olleet ne ’taikanapit’, joiden koskettelusta erityisesti tykkään. Välillä imettäessä huomaan, kuinka ajatus harhailee sänkypuuhiin ja jalkoväli kostuu. Sitten tietysti havahdun ja nolostun, kun muistan, että vauva on siinä rinnalla syömässä”, äiti kirjoittaa Ellit-foorumilla.
Kirjoittaja saa vastakaikua tuntemuksilleen. Myös toiset foorumikirjoittajat ovat kokeneet seksuaalisia tunteita imettäessään.
”Minulle ei koskaan käynyt noin silloin, kun imetin. Mutta jälkeenpäin kun muistelen imetystä ja sen aiheuttamia tuntemuksia, saatan kokea kiihottumisen tunteita. Jollain tasolla imetys siis lienee kiihottanut minuakin”, toinen foorumäiti kirjoittaa.
Äitien tunnustukset imetyksen aiheuttamista seksuaalisista tuntemuksista aiheuttavat närää. Äitejä on syytetty foorumilla jopa pedofiliasta.
Lue myös: ”Sairaala aiehutti minulle imetysfobian”
Hormonaalinen reaktio
”Toisten äitien rinnat ovat yksinkertaisesti herkkiä koskettelulle. Aina kiihottumisen tunteita ei voi kuitenkaan etukäteen ennustaa. Jollenkin äideille rinnoista tulee osa luonnollista seksuaalisuutta vasta imetyksen yhteydessä”, Imetyksen tuki ry:n imetystukikoordinaattori Liisa Ansio kertoo.
Kiihottumisessa ei ole kyse äidin kieroutuneesta seksuaalisuudesta. Tuntemuksien taustalla ovat nimittäin imetyshormonit. Prolaktiini rentouttaa ja tuottaa hyvän olon tuntemuksia. Oksitosiini liittyy puolestaan orgasmiin.
Tuntemukset saattavat silti herättää häpeää.
”On tärkeä muistaa, että tunteet eivät ole sopimattomia. Ne eivät tarkoita, että äiti haluaa seksiä vauvan kanssa. Kehossa vain tapahtuu asioita omia aikojaan. Äiti voi olla iloinen siitä, että hänen hormonitoimintansa on kunnossa”, Ansio sanoo.
Jos tunteet jäävät häiritsemään äitiä, Ansio neuvoo puhumaan asiasta neuvolatyöntekijälle tai imetystukihenkilölle.
Lue myös: Kuuluuko tissi vauvan vai miehen suuhun?
Etenkin taaperoimetystä vastustetaan
”Imetyksen synnyttämistä seksuaalisista tunteista ei erityisemmin puhuta. En muista, että imetystukipuhelimessa olisi koskaan kysytty aiheesta. Enemminkin asia on niin, että ulkopuoliset epäilevät, että yli yksivuotiaan lapsen imettäjä saa mielihyvän tunteita imettämisestä”, Ansio pohtii.
Imetykseen liittyvät seksuaaliset tuntemukset ovat niin vaikea pala yhteiskunnallamme, ettei niistä pystytä keskustelemaan neutraalisti. Me joko kiistämme, että imetykseen liittyisi mitään seksuaalista tai sitten syytämme toisia vääränlaisesta imetyskäytöksestä.
”Viimeaikaisessa pedofiliakeskustelussa lapsiin kohdistunut uhka on mielellään sijoitettu perheen ulkopuolella sijaitsevaan mieheen. Taaperoimettämiskeskustelu herättää huolta ja hätää erityisesti silloin, kun siihen liitetään ajatus äidin ja lapsen seksuaalisesta suhteesta”, seksuaalisuutta tutkinut yhteiskuntatieteen tohtori Tuula Juvonen sanoo.
Juvonen kehottaakin äitejä keskustelemaan siitä, miten he kokevat imettämisen.
”On ongelmallista, jos ulkopuoliset kertovat ja normittavat, miten nainen kokee asiat. Jokaisen äiti voi itse arvioida, minkälainen hänen suhteensa on lapseensa”, Juvonen sanoo.
Vaikka on mahdollista, että imetyshormonit aiheuttaisivat seksuaalisia tuntemuksia, tyypillisempää on, että imetys vie halut kokonaan.
”Mulla tämän esikoisen kanssa kesti aika pitkään ennen kuin halut palasi. Johtui varmaan imetyksestä”, Sonja09 kirjoittaa Vau.fi-foorumilla.
Nimimerkillä meni puoli vuotta vauvan syntymästä ennen kuin hänen halunsa palasivat.
”Ja siitä että joko mä olin väsynyt, tai mies, tai sitten vauva oli hereillä tai nukkui levottomasti, mikä teki mulle mahdottomaksi keskittyä kokonaan itseeni ja mieheen. Ja se äitiyspakkauksen liukaste oli tosi hyödyllinen koko ekat puoli vuotta”, hän kirjoittaa.
Keskustele synnytyksen jälkeisestä seksistä Vau.fi-foorumilla.