Viimeksi päivitetty 10.11.2020
Influenssa on harvoin vaaraksi lapselle ja on erittäin harvinaista, että muuten terve lapsi menehtyisi influenssaan. Jälkitaudit ovat kuitenkin ikäviä.
”Lapsi voi saada korvatulehduksen tai keuhkokuumeen. Jos lapsella on astma, se voi pahentua influenssan seurauksena”,THL:n rokotusohjelman johtaja Hanna Nohynek kertoo.
Jälkitauteihin syötävillä antibiooteilla tiedetään olevan haittavaikutuksia.
”Antibioottikuurien merkittävin ongelma on vastustuskykyisten bakteerikantojen syntyminen. Turhia kuureja pitäisi näiden kantojen syntymisen estämiseksi välttää”, THL:n mikrobilääkeresistenssiyksikön johtava asiantuntija Jari Jalava huomauttaa.
Antibiootit sotkevat myös lapsen suolistomikrobistoa.
Influenssa voi johtaa keskenmenoon
Influenssa aiheuttaa suurimman riskin vanhuksille ja raskaana oleville naisille. Lapset ovat taas tehokkaita tartuttajia. Rokote kannattaa siis ottaa sekä odottavalle äidille että sisaruksille.
”Lapset kantavat influenssavirusta aikuista pidemmän aikaa ja levittävät sitä ympäristöönsä. Vaikka influenssa ei olisi lapselle erityisen vaarallinen, hän voi tartuttaa sen odottavaan naiseen tai vanhukseen”, Nohynek huomauttaa.
Influenssan tiedetään aiheuttavan haittaa sikiölle ja odottavalle äidille.
”Alkuraskaudessa influenssa voi johtaa keskenmenoon. Myöhemmin raskaudessa äidillä on suurempi riski sairastua influenssan vakaviin muotoihin, kuten keuhkokuumeeseen. Äidin riski sairastua vakavaan influenssaan viisinkertaistuu, jos hänellä on jokin perussairaus, kuten astma, diabetes tai sydän- munuais- tai maksasairaus”, Nohynek sanoo.
Lapsen rokottaminen suojaa lähipiirin odottajia ja vanhuksia sairastumiselta. Odottajan rokottaminen suojaa puolestaan vauvaa.
”Ainakin raskauden viimeisellä kolmanneksella annettu rokote suojaa lasta merkittävästi kuuden kuukauden ikään asti. Äidin rokotuksilla pystytään todennäköisesti estämään jopa puolet vauvojen ensimmäisten elinkuukausien influenssoista, jotka usein vaatisivat sairaalahoitoa”, Nohynek sanoo.