Viimeksi päivitetty 16.11.2022
Miten märkärupi tarttuu?
Märkärupi (impetigo contagiosa) on herkkä leviämään kosketuksen välityksellä. Kosketuksen kautta se leviää niin ihmisestä toiseen kuin tartunnan saaneella itsellään eri kohtiin iholla.
Tarttumisherkkyytensä vuoksi märkäruven leviämiselle suotuisia paikkoja ovatkin päiväkodit ja koulut, joissa tulehdus leviää leikkien tuoksinassa.
Märkärupi voi levitä lapsesta toiseen myös rupea vasten hieroutuneiden vaatteiden välityksellä..Rikkoutunut iho on erityisen altis tartunnalle.
Märkärupea voi esiintyä mihin vuodenaikaan tahansa, mutta lämmöstä innostuvana se on selvästi yleisempi kesällä kuin muina vuodenaikoina.
Näin tunnistat märkäruven
Märkärupea voidaan tavata missä tahansa kohdassa kehoa, mutta useimmiten se ilmestyy ensin suupieleen.
Iho alkaa ensin punoittaa, minkä jälkeen iholle ilmestyy rakkuloita. Rakkuloissa on kudosnestettä, joka myöhemmin kuivuu keltaiseksi karstaksi.
Suupielten lisäksi märkärupi voi lapsilla ilmestyä sierainten lähettyville. Yleisiä paikkoja ovat myös raajat ja taipeet, mutta kosketuksen kautta märkärupi voi ilmestyä mihin kohtaan ihoa tahansa.
Vaippäikäisillä märkärupi voi alkaa myös vaipan alueelta.
Näin hoidat lapsen märkärupea kotona
Jos märkärupi on kooltaan pieni (pinta-alaltaan alle 6 neliösenttimetriä), sitä voidaan hyvin hoitaa kotona. Toimi näin:
- Liota rupea vedessä tai pesulapun avulla, kunnes se irtoaa. Jos rupea jää iholle, bakteeri jää helposti muhimaan ruven jäänteiden alle, ja paraneminen hidastuu.
- Kuivaa iho huolellisesti.
- Sivele iholle antimikrobista hoitovoidetta (esimerkiksi Bacibact tai Fucidin) 2 kertaa päivässä viikon ajan.
- Iho paranee nopeammin, jos sitä ei peitetä. Jos lapsi raapii ihoa, alueen voi välillä peittää vaikkapa sidetaitoksella.
Milloin lapsen märkärupea on hyvä käydä näyttämässä lääkärille?
Huolellinen kotihoito karkottaa monessa tapauksessa märkäruven, mutta jos näin ei käy, piipahdus lääkärin luona voi olla paikallaan.
Jos vastasyntynyt lapsi saa märkäruven, silloin ihoa ei kannata jäädä hoitamaan kotiin eikä muutenkaan viivytellä. Märkäruven aiheuttama tulehdus voi olla vastasyntyneelle vaarallinen.
Lääkäriä tarvitaan myös silloin, jos kotihoito ei tehoa tai märkärupi alkaa levitä laajemmalle alueelle. Myös karvoituksen alle ilmestynyttä märkärupea on hyvä käydä näyttämässä lääkärille hyvissä ajoin.
Yleensä lääkäri määrää märkäruven karkottamiseksi antibioottikuurin.
Voiko märkärupitartuntaa tai sen leviämistä estää?
Koska märkärupi leviää kosketuksen välityksellä, ruven ylenmääräistä koskettelua on yritettävä välttää.
Lasten kohdalla se on tietysti paljon helpommin sanottu kuin tehty, sillä rupien irrottelua tai mahdollisesti kutisevan ihon raapimista voi olla todella vaikea vastustaa. Rupialueen peittämisestä voi olla apua.
Hygieniasta huolehtiminen on tärkeä osa märkäruven hoitoa ja ennaltaehkäisyä. Kädet pestään usein ja kunnolla saippualla ja lämpimällä vedellä.
Vaikka näkyvä märkärupi olisi jo parantunut, bakteeri saattaa jäädä lymyilemään nenään. Siksi jo kertaalleen parantunut märkärupi saattaa lehahtaa uudelleen aktiiviseksi sieraimiin eksyneiden sormien välityksellä.
Märkäruvesta kärsivän lapsen vaatteita, vuodevaatteita ja pyyhkeitä kannattaa pestä ahkerasti. Myös pehmolelut on hyvä pestä.
Vaihda myös hammasharja uuteen märkäruven parantumisen jälkeen.
Milloin märkäruven saanut lapsi voi palata päivähoitoon?
Juuri puhjenneen märkäruven kanssa on parasta jäädä kotiin aloittelemaan hoitoa.
Kun ihon paikallishoidon aloittamisesta on kulunut kaksi vuorokautta, lapsi voi jo palata päivähoitoon – olettaen toki, että hoitotoimet ovat alkaneet tehota.
Märkärupeen määrättyä antibioottikuuria lapsen suositellaan syövän yhden vuorokauden ajan ennen hoitopaikkaan palaamista.
Lähteet: Terveyskirjasto, CDC