Lihan korvaajaksi ja uudeksi Nokiaksi povattu nyhtökauratuote yllätti testiraadin vanhemmat positiivisesti. Tuotteella sanottiin olevan "tonnikalamainen rakenne" sekä "soijarouhemainen ensituoksu". Koska uusi suomalainen innovaatio on suunniteltu myös lapsiperheiden käyttöön, tärkein kysymys on: maistuuko nyhtökaura pikkulapsille? Katso lapsiraadin ensi reaktiot videolta.
Viimeksi päivitetty 8.2.2016
Nyhtökaura on kiinnostava kotimainen tuote, jonka avulla lapsiperheet voivat helposti vähentää tai korvata lihansyöntiä.
Nyhtökauralla on useita hyviä ominaisuuksia:
- Tuote sisältää enemmän proteiinia kuin liha. Proteiinin aminohappo- koostumus on monipuolinen.
- Tuotteen sisältämän rasvan laatu on erinomainen.
- Maku on hyvä. Tuote kelpasi myös useimmille lapsille. Nirsoilijoiden vanhemmat otaksuivat, että nyhtökaura kelpaisi, jos sitä olisi useammin tarjolla.
Ei ihme, että testiryhmään löytyi halukkaita vain muutamassa minuutissa. Kun avasimme rasiat ja haistoimme sisältöä, ilmassa oli selvästi jännitystä: Minkälainen tämä kohutuote oikein on? Miltä se maistuu?
Vau.fi-koekeittiön kokkina toimi Juho Pehkonen. Pehkosen nyhtökauramenu oli seuraava: lohkoperunoita, paistettua nyhtökauraa, kurkkua ja porkkanaraastetta sekä kastikkeena avokado- ja kermaviilidippejä. Nude-nyhtökauran Pehkonen maustoi sitruunalla, pippurilla ja suolalla. Lisäämällä tuotteen sekaan vettä Pehkonen sai aikaan hiutalemaisemman rakenteen, joka on helpommin pureskeltava nuorimmille lapsille.
Miltä se nyhtökaura nyt sitten maistuu?
”Nyhkökaura on erittäin täyteläinen ja yllättävän raskas”, Soile Hytönen sanoo.
Vanhempainraati epäilee, että täyttävä olemus johtuisi runsaasta proteiinimäärästä.
”Rakenne vastaa pannulla paistettua tonnikalaa. Nyhtökaura menee hiutalemaiseksi”, Soile kertaa ensi kokemustaan.
Mutta annetaanpa lapsiraadin näyttää, miltä nyhtökauran syöminen tuntuu. Tässä lapsiraadin ensi reaktiot:
Näin lapsiraati syö (vanhempien ennakkoarviot):
- Jaakko, 10 kk: Allerginen ruokailija. Appelsiini on suurin herkku. Salla-äiti etsii proteiinipitoista vaihtoehtoa soijatuotteille.
- Minka, 1 v: Hyvä syömään. Syö reippaasti erilaisia makuja.
- Alma, 2 v: Vaihteleva syöjä. Vanhemmat eivät pidä soijatuotteista. Inka Vesalan mukaan Alma saattaa innostua nyhtökaurasta, jos muut raatilaiset syövät.
- Milja, 3 v: Reipas syömään. Maistelee tulisiakin ruokia.
- Tomas, 4 v: Keskivertosyöjä. Soile-äidin mukaan maistaa kaikkea.
- Salme, 5 v: On melko nirso. Syöminen voi mennä pelleilyksi, Salla-äiti kiteyttää.
- Hilma, 5 v: Haastava ruokailija. Enni Lundellin mukaan Hilma haluaisi syödä ruokakupista lattialta kuten kissat.
Videolta nähdyt makureaktiot vastaavat hyvin vanhempien omia arvioita lapsen innokkuudesta tutustua uusiin ruokiin.
Kokin arvio nyhtökaurasta
”Nyhtökaura käyttäytyy samalla tavalla kuin nyhtöpossu. Paistovinkkinä: ei kannata paistaa liian pitkään. Kannattaa paistaa pienemmällä lämmöllä”, Juho kertoo.
Juhon suosikkivalinta oli nude eli maustamaton nyhtökaura. Juhon sitruunalla, suolalla ja pippurilla maustama ja sipulilla ryyditetty maustamaton nyhtökaura olikin niin lasten kuin aikuisten mieleen. Juho lisäsi tuotteeseen vettä, jolloin rakenne pehmeni jonkin verran.
”Maustetuissa versioissavoisi olla enemmän makua. Varsinkin limen ja inkiväärin maut ovat varsin mietoja. Suolaa näissä on sopivasti. Muut maut tosin löytyvät myöhemmin”, Juho sanoo.
Hyvillä kastikkeilla Juho näkeekin tuotteessa potentiaalia myös omassa työssään. Ratkaisevaksi tekijäksi saattaakin muodostua hinta: nyhtökaurarasian arvioidaan maksavan noin 4 euroa rasialta (myyntihinnan määrittelee kauppa).
Löytääkö nyhtökaura tiensä testiporukan ruokapöytään?
”Minä ostaisin. Tämä on todella hyvä tuote”, Enni sanoo.
”Parasta proteiinin määrä. Allergisen ruokavaliossa on helposti liian vähän proteiinia”, Salla Pehkonen lisää.
Kaikki eivät ole yhtä myötämielisiä tuotetta kohtaan.
”En ostaisi itse, vaikka kyllä nyhtökauraa pystyy syömään siinä missä lihaakin. Haluan vähentää prosessoituja tuotteita ruokavaliosta. Söisin tätä tosin mieluummin kuin soijatuotteita”, Johan Eklund kertoo.
Johanin puoliso Inka on eri mieltä.
”Minä olin puolestani tästä positiivisesti yllättynyt. Suosikkini on inkiväärin ja limen makuinen. Myös Alma suostui syömään sitä”, Inka kertoo.
Vanhemmat pitävät erityisesti siitä, että tuote on nopea valmistaa.
”Esimerkiksi linssien keittämisessä menee tosi pitkään”, Salla sanoo.
Juholta meni nyhtökauran kokkaamiseen 8 minuuttia.
Lue myös:
Juhon ja Sallan nuorimmainen lapsi Jaakko on saanut erilaisia allergisia reaktioita ruokatuotteista. Salla kertookin, että kasvissyöjäperhe etsii hyviä proteiinipitoisia vaihtoehtoja soijatuotteille.
”Tätä tuotetta käytetään meillä varmasti, kunhan tuote on myynnissä. Ruokavalioni on tosi rajattua tällä hetkellä Jaakon allergioiden ja imetyksen takia”, Salla huomauttaa.
Onko sitten kaurasta, herneestä ja härkäpavusta tehty tuote vähemmän allergisoiva pikkulapsille? Joillekin yksittäisille lapsille tietenkin näin on. Väestötasolla erot jäävät todennäköisesti pieniksi.
”Soija ei ole yleinen allergian aiheuttaja vauvaikäisillä Suomessa, vaikka soija on listattu kansainvälisesti yhdeksi yleisesti allergisoivaksi ruoka-aineeksi. Usein soijalle reagoidaan vasta vanhempana koivuallergian kehittymisen myötä: tietyt soijan allergeenit muistuttavat koivun siitepölyn pääallergeenia”, Allergia- ja astmaliiton asiantuntijalääkäri Timo Vanto kertoo.
Uusimman tutkimustiedon valossa varhainen altistuminen allergeeneille vähentää allergioiden riskiä: soijatuotteita ei siis kannata unohtaa, jos haluaa pienentää lapsen tulevaa soija-allergiariskiä.
Kaura, herneproteiini, härkäpapuproteiini, suola, rypsiöljy, agavesiirappi, ravintohiiva.
Tuotteesta riippuen 100 grammaa kohden:
Proteiinia 27 g – 31,4 g
Rasvaa 3,8 g – 4,7 g (josta tyydyttynyttä alle 0,1 g)
Hiilihydraatteja 9,6 g – 9,9 g (josta lisättyä sokeria n. 2 g riippuen tuotteesta)
Ravintokuitua 2,8 g
Suolaa 1 g
Rautaa 6 mg
Nyhtökauran proteiinimäärä ylittää reilusti lihatuotteiden proteiinipitoisuuden. Myös sen aminohappokoostumus on monipuolinen.
Videon taustamusiikki: Soundjay.com / Heart of the Sea