Viimeksi päivitetty 24.6.2019
Hankintojen tekeminen vauvalle kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin, jo raskausaikana. On ihanaa ajatella pian syntyvää perheenjäsentä ja järjestellä kotia hänen tarpeisiinsa sopivaksi paikaksi! Kun aloitat ajoissa, sinulla on aikaa miettiä, mitata ja vertailla rauhassa – näin hankit todennäköisimmin jotain sellaista, mitä oikeasti tarvitset.
Vaatteet
Ole käytännöllinen: tarpeeksi iso kaula-aukko bodyissä helpottaa vaateiden pukemista. Terälliset potkuhousut ja pyjamat pitävät pikkuvarpaat lämpöisinä, vaikka vauva olisi kova kiskomaan sukat pois. Villan kuidut auttavat pitämään ruumiinlämmön tasaisena, erityisesti kylmään vuodenaikaan. Lasta ei pitäisi topata paksuihin vaatteisiin automatkaa varten, sillä silloin turvakaukalon solkia ei saa kiristettyä riittävän tiukalle – kerrospukeutuminen on valttia!
Kurkkaa vaatteiden pesumerkinnät ennen ostamista. Vauvanvaatteet pitäisi pystyä jatkuvan tahraantumisen vuoksi pesemään mieluiten 60 asteessa – siispä vaatteita, jotka kestävät esimerkiksi vain 30 asteen pesun, kannattaa harkita vielä toisenkin kerran. Pese kaikki vaatteet ennen käyttöönottoa!
Useimmat vanhemmat havaitsevat, että näppärin vaateyhdistelmä alle kävelyikäisellä lapsella on body + housut. Terälliset potkuhousut vai terättömät pöksyt – riippuu lämpötilasta ja makuasioista. Body puolestaan pysyy napakasti paikallaan myös lapsen ryömiessä ja kontatessa, toisin kuin paita, joka rullaa helposti kohti kainaloita.
Huput, helmat ja muut vaatteiden ”lisäosat” saattavat näyttää suloisilta, mutta ovat yleensä vain tiellä. Vetoketjut puolestaan ovat monesti hankalia, ja vauvan iho saattaa jäädä niiden väliin.
Kuolalappu tai kaulaan kietaistu harso on todellinen ajansäästäjä, jos lapsi on hiemankin taipuvainen kuolaamaan ja pulauttelemaan – sen vaihtaminen on helpompaa kuin koko vaatekerraston uusiminen.
Koon arvioiminen varhaisvaiheen vaatteille on vaikeaa: vauvan koon tietää vasta, kun se on syntynyt. Jotkut vauvat ehtivät käyttää koon 50 vaatteita useita viikkoja, kun taas toiset kotiutuvat koon 56 vaatteissa ja siirtyvät lähes heti kokoon 62. Aivan pieniä vaatteita ei kannata ostaa useita ”varmuuden vuoksi”, ennen kuin tiedät mihin kokoluokkaan lapsesi kuuluu.
Riippuen siitä, syntyykö lapsesi lämpimään vai kylmään vuodenaikaan, tässä suosituksia hankinnoista:
Kesävauva
- 5-7 bodyä, sekä lyhyt- että pitkähihaisia
- 2-3 sukkahousut/potkuhousut
- 2-3 housut
- 2-3 yöpukua
- 1 neule/collegepusero
- 2 ohutta myssyä
- sukkia
- kuolalappuja tai harsoja
Talvivauva
- 5-7 pitkähihaista bodyä, puuvillaisia ja villaisia
- 2-3 sukkahousut/potkuhousut
- 2-3 housut
- 2-3 yöpukua
- 2-3 neule/collegepuseroa
- sukkia ja villasukkia
- villahaalari
- ulkohaalari ja/tai paksu kaukalopussi
- kypärämyssy ja päällyspipo
- tumput ja töppöset
- kuolalappuja tai harsoja
Lue myös:
Kotiin
”Mihin laittaa lapsi silloin, kun se ei ole sylissä?”
Tähän kysymykseen on pari erinomaista vaihtoehtoa: leikkimatto tai sitteri. Myös vauvapesät ovat kasvattaneet suosiotaan, mutta ne sopivat paremmin köllöttely- ja unipaikoiksi kuin varsinaisesti viihdyttämään vauvaa.
Mikäli kotona on taaperoikäisiä sisaruksia tai isoja lemmikkejä, myös leikkikehä tai muuten rajattu turvallinen alue vauvalle saattaa olla tarpeen.
Lue myös:
Reissuun
Kun poistutte kotoa, tarpeelliset tavarat on näppärää kantaa mukanaan hoitolaukussa. On olemassa iso valikoima erikseen tähän tarkoitukseen suunniteltuja laukkuja, mutta myös mikä tahansa isohko laukku tai vaikka kangaskassi käy.
Hoitolaukkuun:
- Vaihtovaippoja (+ mahdollisesti pieni vaipanvaihtoalusta)
- Kosteuspyyhkeitä
- Talouspaperia tai nenäliinapaketti
- 1-2 Harsoa
- Kuivat liivinsuojat (jos imetät)
- Puhdas tuttipullo ja korviketta (jos käytätte)
- Vaihtovaatekerta vauvalle
Jos vauva matkustaa autossa, hän tarvitsee turvakaukalon. Iso osa vauvan tarvitsemista asioista on mahdollista ja taloudellista ostaa käytettynä, mutta asiantuntijat suosittelevat hankkimaan turvakaukalon ja turvaistuimen uusina. Mikäli lähtee hankkimaan käytettyä turvaistuinta, sen aikaisemmasta käyttöhistoriasta tulisi saada täysi varmuus – varsinkaan kolarissa ollutta istuinta ei tule koskaan jatkokäyttää.
Myöskään yli viisi vuotta vanhoja istuimia ei tulisi käyttää, sillä niiden polystyreeni- ja muoviosat haurastuvat ajan kuluessa.Kun lapsi istuu turvakaukalossa tai turvaistuimessa, on hyvin tärkeää, että vyöt ovat riittävän tiukasti kiinni. Yksi tai kaksi sormea saa mahtua lapsen ja vyön väliin, ei enempää. Siksi vauvalle ei tulisi pukea muhkeita talvivaatteita turvaistuimeen, se haittaa vöiden kunnollista kiristämistä. Laita mieluummin vaatteita ohuelti ja sitten lämmin peitto vöiden päälle.
Lue myös:
Vaunut ja kantovälineet
Mieti asuinpaikkaasi ja sitä ympäröiviä teitä: asutteko kaupungissa, asvaltin ympäröiminä, vai maalla kuoppaisten pikkuteiden takana? Täytyykö vaunujen mahtua hissiin, takaluukkuun, raitiovaunuun, eteiseen…? Ota nämä mitat huomioon kun valitset vaunuja ja tarkista kuinka helppoa rattaat on taittaa kasaan ja avata uudelleen – sitä ominaisuutta tarvitset, jos vaunuja pitää liikutella kasattuina paljon.
Vaunuissa nukkuminen on useimmille vauvoille erinomaisten unien takuu. Raitis ilma, sopiva lämpötila ja vaunujen miellyttävä tärinä tuudittavat lapsen uneen. Kannattaakin harkita vaunujen kopan sisälle asetettavaa pehmeää kantokassia, jonka avulla vaunuihin nukahtanutta vauvaa on tarpeen vaatiessa helppo siirrellä paikasta toiseen.
Kaikki vauvat eivät vaunuista piittaa. Toisinaan taas vaunut ovat varsin isot ja tiellä – helpompaa on kantaa vauvaa lähellä omaa kehoaan. Erilaiset kantoreput ja kantoliinat tarjoavat lukuisia erilaisia vaihtoehtoja vauvan ja taaperonkin helppoon kantamiseen. Mieti omia tarpeitasi ja käy sovittamassa eri vaihtoehtoja!
Lue myös:
Vaipanvaihto ja kylvetys
Kannattaa sijoittaa vaipanvaihtoon liittyvät tarvikkeet, ja mahdollinen hoitopöytä, lähelle vesipistettä. Kaikki olennainen pitäisi olla napattavissa yhdellä kädellä, sillä toisella kädellä on tärkeää pitää kiinni hoitopöydällä makaavasta lapsesta – yllättävänkin pieni lapsi saattaa kierähtää hetkessä ja pudota lattialle! Pidä hoitopöydän edusta tyhjänä esimerkiksi matoista ja pyyhkeistä, sillä useat vauvat pissaavat heti, kun vaippa otetaan pois.
Kylpyhetki on teille molemmille hauska ja antoisa kokemus. Varmista, että kylpyvesi ei ole liian kuumaa – 37 astetta on sopiva lämpötila. Kannattele lapsen kasvoja veden pinnan päällä ja anna hänen tutkia uutta elementtiä rauhassa. Kylpylelut lisäävät kylvyssä viihtymistä merkittävästi kun lapsi pääsee muutaman kuukauden ikään: erilaiset kupit, joilla vettä voi kaataa ja kelluvat eläimet ilahduttavat vauvaa.
- Hoitopöytä tai hoitoalusta
- Vaippoja
- Vaipparoskis tai kestovaippoja käyttäville likaisten vaippojen säiliö
- 10-20 pikkupyyhettä pepun pyyhintään, pesemiseen ja kuivaamiseen
- Kylpyamme
- Kylpytuki (ei välttämätön, mutta helpottaa pienen vauvan kylvetystä)
- Kylpypyyhe vauvalle, hupulla tai ilman
- 3-4 isoa pyyhettä hoitopöydän tai alustan peitoksi – helppo vaihtaa jos vauva pissaa
- Sinkkivoidetta
- Kylpyöljyä
- Perusvoidetta
- Lämpömittari kylpyveden lämpötilan tarkastamiseen
- kynsileikkurit tai -sakset
- Kylpyleluja
Imetys ja ruokailu
Ensimmäiset kuukaudet elämästään vauva tarvitsee yksinomaan maitoa – joko suoraan rinnasta tarjoiltuna, pullon kautta tai korvikemaidon muodossa. Alkuvaiheen hankinnat keskittyvät siis maidon tarjoiluun, ja silloin perheen toiveista ja tavoitteista riippuu, mikä on tarpeellista tai haluttua.
Yksinkertaisimmillaan vauvan ruokkimiseen ei tarvita muuta kuin rinta. Imettävän äidin kannattaa siis pitää hyvää huolta rinnoistaan, etenkin kylmään vuodenaikaan: viima ja alhaiset lämpötilat saattavat altistaa maitoa täynnä olevat rinnat rintatulehdukselle tai tiehyttukokselle. Viileään vuodenaikaan kannattaakin suojata rinnat esimerkiksi villaisilla rinnanlämmittimillä.
- 2-3 imetysliivit (kannattaa hankkia osa vasta synnytyksen jälkeen)
- 3-6 paria kestoliivinsuojia tai paketti kertakäyttöisiä
- Villaiset rinnanlämmittimet
- Imetystyyny
- Rintapumppu
- Lanoliinivoidetta rikkoutuneisiin rinnanpäihin
- 1-2 tuttipulloa (osta lisää vasta jos tarvitsette)
- Tutteja, jos niitä haluatte käyttää
- Pakastuspusseja tai pieniä pakastusrasioita maidon pakastamiseen
- Pari pehmeää lusikkaa soseiden ensimaisteluun
- 2-3 ruokalappua
Pulloruokaileva vauva
Rintaruokinnassa saattaa syystä tai toisesta olla haasteita, tai haluatte kenties antaa lapsellenne maitoa sekä rinnasta että pullosta. Pullosta lapselle voi tarjota joko lypsettyä rintamaitoa tai korviketta – testaa eri korvikemerkkejä, toinen saattaa sopia lapsellesi paremmin kuin toinen. Sama pätee myös tuttipulloihin ja erilaisiin tuttiosiin – mikä sopii yhdelle, ei aina sovi toiselle. Lue tästä lisää pulloruokinnasta!
Pulloruokintaa helpottaa, jos hankit kotiisi:
- 4+ tuttipulloa
- Tuttipullojen sterilisoija (myös kattilassa keittäminen on vaihtoehto!)
- Pullonlämmitin
- Annostelumitta korvikkeelle
Lue myös:
Nukkuminen ja lepo
Vastasyntyneet ovat kohdussa tottuneet nukkumaan tasaisen lämpimässä ympäristössä, varsin tiiviillä kippuralla. Siksi varsinkin ensimmäisten viikkojen ajan vauva voi kokea kehdon, korin, äitiyspakkauksen laatikon tai muun pienen tilan turvallisemmaksi kuin esimerkiksi suuren pinnasängyn. Tyynyä vauva ei tarvitse, mutta jos hän on kova pualuttelemaan, laita pään alle harso tai pelkkä tyynyliina – se on helpompi vaihtaa pesuun kuin koko lakana.
Asiantuntijat suosittelevat hankkimaan patjan jokaiselle lapselle uutena, sillä pukluja, pissaläikkiä ja muita vauvanelämän sivutuotteita voi olla mahdoton saada kunnolla puhdistettua vanhasta patjasta. Bakteerit jäävät helposti muhimaan näihin tahroihin.
Viileänä vuodenaikana syntyvälle vauvalle lampaantalja voi olla mitä paras köllöttely- ja nukkumisalusta sekä sängyssä että vaunuissa, sillä se eristää ja pehmustaa ihanasti.
Sijoita sänky niin, että mahdolliset yölliset syöttämiset ja vaipanvaihdot hoituvat mahdollisimman hämärässä valossa. Hanki punainen yövalo, sillä punainen valo ei vaikuta aivoihin samalla tavoin piristävästi kuin siniseen tai keltaiseen taittuva valo.
- Sänky, kehto tai muu oma nukkumispaikka
- Patja
- 2-3 peittoa erilaisiin lämpötiloihin
- 3-4 aluslakanaa
- Muovitettu lakana tai tiivis villa-alusta, joka estää kosteuden pääsemisen patjaan
- 3-4 pussilakanaa peitoille
- Lampaantalja
- Itkuhälytin
- Yövalo
- Unilelu tai uniriepu