Kestoilu on ympäriystävällistä ja se säästää rahaa. Mutta miten selviytyä outojen termien täyttämässä vaippaviidakossa? Lue aakkostetusta oppaasta kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää kestovaipoista.
Viimeksi päivitetty 16.7.2012
AIO (All-In-One) -VAIPAT
Nimensä mukaan heti valmis vaippakokonaisuus, johon kuuluu: Kosteudenpitävä kuori, imuosa ja joissain myös kuivaliina, joka pitää vaipan pintakuivan tuntuisena lapsen ihoa vasten. Joissakin AIO-vaipoissa on lisäksi täyttöominaisuus jolloin saa lisättyä imutehoa tarvittaessa.
Toisissa AIO-vaipoissa on aukeavat imuläpät, jolloin vaippa kuivuu nopeammin, mutta kaikissa vaipoissa imuja ei saa pesun ajaksi erilleen, jolloin ne kuivuvat suhteellisen hitaasti.
AIO-vaipoissa kiinnitys voi olla joko tarroilla tai neppareilla. Vaihtoehtoina on etu- tai sivukiinnitys.
BUUSTERI / BOOSTERI (Ks. Lisäimu)
Nopeasti kosteutta imevä lisäimu. Ks. kohta lisäimu.
FLEECE
Keinokuitukangas jota käytetään vaipoissa yksinkertaisena kuivapintaisena materiaalina ihoa vasten tai kaksinkertaisena kosteussulkuna pul:n / villan tilalla. Yksinkertaisina eri muotoisina ja kokoisina kappaleina käytetään myös irrallisena kuivaliinana esimerkiksi märkäpintaisen vaipan ja pepun välissä.
KUORIVAIPAT / VAIPPAKUORI
Kuoren materiaali voi olla keino- tai luonnonkuitua. Keinokuiduista yleisimmin käytetty on hengittävä polyuretaanilla laminoitu polyester (PUL). Myös fleecekuoria valmistetaan.
Villaiset kuorivaipat eli hahtuvat tai merinovillahousut/kuoret ovat lämmin ja hengittävä vaihtoehto. On olemassa myös erilaisia villaneuloksesta valmistettuja. Näitä on housumallisina sekä pul-kuoren tyylisinä tarra- tai neppikiinnityksellä olevia.
Kuorivaippoja ei tarvitse pestä joka käyttökerran jälkeen, ainoastaan likaantuessaan / hajuhaitan ilmentyessä. Etenkään villaisia kuorivaippoja ei kannata pestä liian usein, vaan vasta kun vaipassa ilmenee näkyvää likaa. Pesun sijaan kuorivaippoja kannattaa tuulettaa usein. Tähän riittää ovenkahvassa, tuolin selkänojalla, sängyn reunalla, erillisessä naulakossa roikottaminen.
KUITUPAPERI
Riisipaperi, kakkapaperi. Puu- tai riisikuidusta valmistettu astetta pintakuiva hoitoliina, joka heitetään käytön jälkeen pois. Ei viemäriverkostoon! Joillain merkeillä on myös muutaman kerran uudelleen pestäviä.
KUIVALIINA
Kuivaliinat helpottavat vaipanvaihtoa, koska sen avulla kakan saa helposti heitettyä pois ja ne pitävät vaipan pintakuivan tuntuisena. Materiaaleina ovat esim. fleece, kuivaliinaneulos, coolmax ja polyesterimokka. Kuivaliinoja on olemassa kertakäyttöisiä sekä pestäviä.
VINKKI: Hyvin lanoliinitettu villaimu (Hahtuva, merino, muu 100% kutittamaton villa) soveltuu mainiosti ihoa vasten ja helpottaa usein rikki menneen ihon tuskaa sitä hoitaen samalla. Voi olla ratkaisu vaippaihottumaan ja voi helpottaa oloa myös kertakäyttövaipan ja pepun väliin laitettuna! Atooppisen ihotyypin kanssa kannattaa olla varovainen kokeillessa!
KUIVAKSIOPETTELUHOUSUT / HARKKAHOUSUT / HARKKAPIKKARIT
Housumallinen varmistus kuivaksiopettelijalle. Löytyy pienemmällä ja isommalla imumäärällä sekä eri mallisina ja merkkisinä. Kotimaisia käsityön hedelmiä saatavilla usealla valmistajalla.
LANOLIINI / VILLARASVA
Lanoliini on villan luonnollista omaa rasvaa. Villahousut ja villaimut käsitellään säännöllisesti lanoliinilla, jotta villan oma rasvaisuus, kosteudenpito sekä likaa hylkivä ominaisuus säilyisivät. Lanoliinitusta ei tarvitse tehdä joka pesun jälkeen.
LIKAVAIPPOJEN SÄILYTYSPUSSI
Pussukka, joka voi olla suljettavissa vetoketjulla, neppareilla, napeilla tai vaikka narulla. Materiaalina yleensä PUL, mutta asiansa ajaa myös kaksinkertainen fleece, villa sekä mikä tahansa kangas, joka vuorattu PUL-kankaalla tai PUL-kalvolla.
Vinkki: Villainen likavaippojen säilytyspussi toimii hajusyöppönä. Pussi valmistuu itsekin tehtynä nopeasti ja helposti! Voit viuhuttaa kutimia tai ommella vanhasta villapaidasta.
LISÄIMU / TÄSMÄIMU (Ks. Buusteri)
Lisäimujen tarkoituksena on lisätä vaipan imukykyä.
Lisäimuja myydään eri muotoisina esim. tiimalasin mallisina, pötköinä, pieninä taittoimuina jne. Jos haluat valmistaa lisäimun itse, saat mainioita materiaaleja vahoista frotee-, pellava- ja vohvelikangaspyyhkeistä.
Bambu, hamppu ja mikrokuitufrotee ovat myös suosittuja materiaaleja. Villaimut ovat myös kasvattaneet suosiotaan ja varsinkin yövaipoissa.
HUOM: Mikrokuitufrotee on keinokuitu, jota ei suositella käytettävän ihoa vasten. Mikrokuitu imee nopeasti ihon oman hyvän rasvan ja kuivattaa vauvan ihon. Mikrokuitua käytettäessä jokin muu kangaslaatu on syytä olla mikrokuidun ja pepun välissä.
MUOTOON OMMELTU VAIPPA
Muotoon ommeltu sisävaippa, joka kiinnitetään tarroilla, neppareilla tai näpsyllä kuorivaippaan. Vaipan keskellä on yleensä enemmän imukerroksia kuin kiinnityssiivekkeissä. Materiaali voi olla esimerkiksi flanellia, froteeta, puuvillatrikoota, bambua tai hamppua.
NAUHAVAIPPA
Vaippa joka kiinnitetään siinä kiinni olevilla nauhoilla. Sisälle voi laittaa lisäimuksi esim. taitellun harson. Sopii ihanteellisesti vastasyntyneille, mutta myös vanhemmille lapsille.
NYPYNPOISTAJA
Näppärä, yleensä pattereilla toimiva vekotin, jolla saa nopeasti poistettua kankaisiin ilmestyvät nypyt. Nypynpoistaja on helppo tapa raikastaa vaipan ulkonäköä.
Fleece- ja kuivaliinasisuksen nyppyjen säännöllinen poistaminen pitää vaipan pehmeämpänä ja vähentää tukkeutumisriskiä. Sisävaipatkin pysyvät pehmoisempina, kun nyppyjä jaksaa välillä poistaa.
NÄPSY
Näpsy on edullinen ja helppokäyttöinen vaipan kiinnitysväline. Kiinnittää kätevästi harsovaipan sekä sisävaipat, joissa ei itsessään ole tarroja tai neppejä. Näpsyssä on pienet ”hampaat”, jotka kiinnittyvät kankaaseen, mutta eivät vahingoita lasta. Kannattaa muistaa, että tämä kuluttaa vaipan pintaa jonkin verran ja voi saada froteeseen lenkkejä aikaiseksi.
Näpsy tunnetaan myös nimillä nappinippa ja snappi.
PESUPÄHKINÄT
Pesupähkinät ovat Sapindus-sukuun kuuluvan puun hedelmiä, jotka kasvavat trooppisilla alueilla ympäri maailman. Nimestään huolimatta ne eivät ole pähkinöitä vaan luumarjoja. Ne ovat syömäkelvottomia, mutta niitä on käytetty vuosituhansia luonnonmukaisessa lääkinnässä ja pesuaineena Intiassa.
Pesuteho perustuu pähkinöiden kuorissa olevaan saponiiniin, joka liukenee yli 30-asteisessa vedessä ja toimii luontaisena pesuaineena.
Pesupähkinät sopivat kestovaippojen pesemiseen.
PREFOLD
Taittovaipan ja pötkövaipan välimuoto, jossa esimerkiksi yhteen kolmannekseen on kiinteästi ommeltuna useampi kerros imevää kangasta. Taittovaippaan verrattuna taittelun tarve on vähäisempi, mutta vastaavasti kuivuu auki levitettynä pötkövaippaa nopeammin.
PUL
Kosteussulkukangas, jota käytetään taskuvaipoissa, AIO-vaipoissa, vaippakuorissa, liivinsuojissa sekä kestokuukautisuojissa. Pul on yleensä valmistettu polyuretaanilaminoidusta polyesteristä.
Pul-kankaita on eri paksuisia. Uusimmissa vaipoissa on yleensä ohut br-pul, eli breathable pul. Aikaisemmin oli käytössä paksummat 1mil-pul ja 2mil-pul. On olemassa myös esim. laminoitua velouria ja trikoota.
PÖTKÖVAIPPA
Mikä tahansa useammasta imukykyisestä kangaskerroksesta pötköksi (esimerkiksi suorakaiteen tai tiimalasin muotoon) ommeltu vaippa, jota voi käyttää joko lisäimuna muiden vaippojen kanssa tai sellaisenaan pienenä vaippana. Pötkövaipaksi voidaan kutsua myös pötköksi taiteltua harsoa, taittovaippaa tai prefoldia.
SAPPISAIPPUA / TAHRASAIPPUA
Tehokas tahranpoistoaine, joka soveltuu erinomaisesti kestovaippojen ja kestositeiden tahranpoistoon.
Saippua sisältää naudan sappinestettä, joka tehoaa mm. rasva-, kakka-, väri-, muste-, lehtivihreä- ja veritahroihin.
Sappisaippuaa myydään pala- ja nestesaippuana.
KÄYTTÖ: Hankaa kostealla saippualla tahraa tai kostuta tahra ja lorauta nestemäistä saippuaa pullosta tahran päälle. Hankaa hieman sormin. Varsinkin nestemäinen saippua kannattaa vaahdottaa tahran päälle. Anna vaikuttaa hetki ja pese tavanomaiseen tapaan. Sopii myös valkoisille ja värinpitäville tekstiileille.
SIDEHARSO / VAIPPAHARSO / HARSOVAIPPA
Neliskulmaisia monikäyttöisiä puuvillaisia kangaskappaleita. Taittelumahdollisuuksia on monia. Sideharsoja on eri kokoisia. Bambuharso on puuvillaharsoa pehmeämpi vaihtoehto.
SISÄVAIPPA / SISÄTÄYTTÖVAIPPA
Sisävaippaa käytetään yhdessä kuorivaipan kanssa. Sisävaippa on muodostaa vaipan imukerroksen.
Sisävaippoja on useita erilaisia. On esimerkiksi olemassa sisätäyttövaippoja, johon voidaan lisätä imuja täyttöaukon kautta.
Vaippa voi olla esimerkiksi bambua, hamppua, puuvillaharsoa, froteeta, flanellia tai college / trikookangasta.
Sisävaippa voi olla neliön muotoinen, suorakaiteen muotoinen tai muotoon ommeltu. Vaippa voi olla pintakuiva. Kiinnitystapoja ovat tarrat, nepit, näpsy. Toisia sisävaippoja käytetään ilman kiinnitystä. Ne sidotaan päälle napakan kuorivaipan avulla.
TASKUVAIPPA / PUL-TASKUVAIPPA / FLEECE-TASKUVAIPPA
Taskuvaippa tarkoittaa vaippaa, jonka edessä tai takana on aukko, josta sisään pujotetaan erillinen imuosa.
Vaipan ulkokerroksena on hengittävä polyuretaanilla laminoitu polyester (PUL), kaksinkertainen fleece tai joissain jopa villaneulos joka pitää kosteuden ja jätökset vaipan sisällä.
Taskuvaippojen sisäosa on kuivapintaista mikrofleeceä, kuivaliinaneulosta tai polyesterimokkaa tai kosteamman tuntuista materiaalia kuten esimerkiksi flanellia, bambua tai joustofroteeta.
Vaipan kiinnitys voi olla joko tarroilla tai nepeillä. Vaihtoehtoina etu- tai sivukiinnitys. Erillisen imuosan ansiosta taskuvaippa kuivuu todella nopeasti ja on siksi hyvin suosittu vaihtoehto vaippaviidakossa.
TSI
Tee-se-itse, eli mikä tahansa itse tehty vaippasysteemi, imu, vaippakuori, vaate… Myynti-ilmoituksissa käytetään usein TSI-termiä silloinkin, kun tuote on jonkun toisen valmistama, mutta ei virallinen merkkituote.
TÄYTTÖVAIPPA
Ks. taskuvaippa, sisätäyttövaippa
VILLAHOUSUT / VILLAVAIPPAHOUSUT
Villasta tehty kuorivaippa.
Hahtuvavillan lisäksi villahousuja voi tehdä merinovillasta, joka ei ärsytä yleensä herkkäihoistakaan lasta sekä muista 100% villalangoista jotka eivät ole superwash-käsiteltyjä.
Myös vanhoista villapaidoista ja villahuovista voi ommella vaippahousuja. Villahousut ovat tutkitusti hengittävämmät ja vilpoisammat kuin laminoidut vaippakuoret. Puhdistukseen riittää yleensä vain tuuletus, ellei ole kakkatahroja. Silloin tällöin vaippa pestään käsin haalealla vedellä ja villahousujen pesuun soveltuvalla saippualla. Lanoliinikäsittely kannattaa tehdä noin joka toisen pesun yhteydessä.
VILLAKAMPA
Villakammalla saat poistettua näppärästi villahousujen ja villaimujen käytössä syntyvät nypyt. Ei suositella pörröisille materiaaleille.
VUOTOSUOJAT
Joissakin vaippakuorissa tai pul-taskuvaipoissa on kaksinkertaiset lahkeensuut, eli lahkeensuiden sisällä on toiset lahkeensuut. Nämä estävät ohivuotoja nivustaipeista varsinkin maitokakkavaiheessa.
KYSYTTÄVÄÄ VAIPOISTA?
Jos kaipaa lisätietoja, ota yhteyttä oman alueesi kestovaippatukihenkilöön. Me olemme tukenasi vaipattelun joka saralla, juuri silloin, kun sitä eniten tarvitset! Lista eri alueiden osaajista täältä.
Keskustele aiheesta foorumilla: Kestovaipat vai tavalliset vaipat?
Teksti: Miia Ylinen / Kestovaippayhdistys
Kuva: Crestock
Lue myös:
Vaunujen valintaopas
Kestovaipat selviksi!
Kantoliinan kyydissä