Esikoisen nimen päättäminen saattoi olla vielä helppoa, mutta mikä nimi keksittäisiin toiselle lapselle? Tai katraan kolmannelle, neljännelle, viidennelle?
Ensimmäisen lapsen nimeksi annetaan monesti vuosikaudet mielessä muhinut oma suosikkinimi. Seuraavien lasten nimeäminen ei aina olekaan helppo nakki. Pitääkö perheen lasten nimien sointua yhteen vai olisiko helpointa vain valita almanakasta kulloinkin parhaalta maistuva nimi?
Mikä lapselle nimeksi? Hauska testi tarjoaa nimivaihtoehtoja!
Riimiä ja sointua
Aada ja Iida, Emma ja Ella, Veeti ja Leevi, Ilari ja Nestori. Sisarusten nimien sointuvuus on monelle tärkeää. Varsinkin samaa sukupuolta olevien sisarusten nimistä halutaan usein keskenään sointuvat. Toisiinsa sopivia nimiä on helppo makustella ja parhaimmillaan sisarusten nimet osuvat hyvin yksiin.
Liian rimmaavat nimet saattavat kuitenkin aiheuttaa sekaannusta ja herkästi myös huvittuneisuutta. Jone, Joni ja Jani, kuka olikaan kukin? Kehtaisitko huutaa pihalla: ”Anna, Manna, Janna ja Nanna, nyt syömään!”
Lue myös: Uniikkinimi ei unohdu
Teemaa ja jujua
Jotkut vanhemmat karsastavat rimmaavia nimiä, mutta haluavat sisarusten nimiin silti jonkun jujun. Tietyn teeman ympärille rakentuva nimiperhe onkin monen mieleen: lapsikatras voidaan nimetä esimerksi samalla etukirjaimella kuten Emilia, Elsa ja Eero. Teemaa voi rakentaa myös nimien pituuden mukaan, esimerkiksi antamalla kaikille kolmikirjaimiset nimet kuten Nea, Teo ja Aki. Teema voi olla myös vaikkapa suvusta löytyvät nimet.
Samalla etukirjaimella alkavien nimien haaste on tietenkin nimivaihtoehtojen karsiutuminen. Kun kaksi ensimmäistä tenavaa on nimetty samalla etukirjaimella, halutaan logiikka säilyttää kolmannenkin kohdalla, mutta entä jos mieleistä samalla kirjaimella alkavaa nimeä ei löydykään? Tai jos suvun nimistössä ei olekaan tarpeeksi mieluisia vaihtoehtoja seuraaville lapsille?
Lue myös: Pilkkakirves nimeksi?
Tyylillistä yhteneväisyyttä
Lasten nimeäminen tyylillisesti yhteneväisellä tavalla on suosittua. Tyyliksi valitaan esimerkiksi vanhat suomalaisnimet, suositut nykynimet, kansainväliset nimet tai vaikkapa Raamatusta poimitut perinteiset nimet. Väinö ja Aino, Eetu ja Onni, Mathilda ja Amelie, Matias ja Lukas. Sisarusten nimiä voi hakea myös luontoteemasta: luontonimillä nimetty sisarusparvi voisi olla esimerkiksi Kaisla, Pilvi ja Pyry. Samaa tyylilajia edustavien nimien pohtiminen on siinä mielessä helppoa, että nimiehdotuslistalle rajautuvat vain tyyliin sopivat nimet.
Jos nimeämisessä halutaan käyttää jotain tiettyä tyyliä, kannattaa valittu nimityyli säilyttää kaikkien lapsien kohdalla. Yhden lapsen nimeäminen tyylillisesti muista poikkeavasti voi herättää kummastusta: Angelan ja Charlottan pikkusisko on luontevammin Isabelle kuin Kerttu-Kaarina. Esikoisen nimi määrittää pitkälti seuraavien lasten nimien tyylin, joten ensimmäistä lasta nimetessä on syytä miettiä samaan teemaan tai tyyliin sopivia nimiä myös mahdollisia tulevia perheenjäseniä varten.
Yksilöllistä
Kaikkia vanhempia eivät rimmaavat soinnut ja nimien yhteneväisyys viehätä. Moni ajattelee, että kun kerran lapsetkin ovat yksilöitä, saavat nimetkin sitä olla. Tämä nimenantotapa on tavallaan helpoin: valitaan lapselle juuri se nimi, joka on mieluisin, riippumatta siitä sopiiko se sisarusten nimiin.
Kukaan ei kiellä laittamasta pesueen nimiksi vaikka Pekka, Essi-Lotta, Jadessa ja Arhippa. Kääntöpuolena on luonnollisesti yhteneväisyyden puute. Rajusti erityyliset nimet voivat myös herättää ihmisissä kummastusta: miksi saman perheen yhdellä lapsella on tavallinen ja toisella kummallinen nimi?
Lue myös: Kasteen kahdet kasvot
Harvinaista ja omaperäistä
Nimenannon periaatteena voi olla myös erikoisuus, vanhemmat saattavat haluta lapselleen mahdollisimman harvinaisen nimen. Erikoisten nimien sarjaa jatketaan yleensä mieluusti myös seuraavien lapsien kohdalla. Hyvänä puolena erikoisissa nimissä on se, että samannimistä sisarusparia tuskin tulee vastaan.
Erikoisten nimien antaminen useammalle lapselle vaatii kuitenkin kekseliäisyyttä. Jos esikoinen on saanut todella harvinaisen nimen, voi toisen yhtä harvinaisen, mieluisan ja ehkä vielä esikoisen nimeen sopivan nimen löytyminen olla varsin hankalaa. Uniikkien, itse keksittyjen nimien kohdalla täytyy myös aina varmistaa, onko nimi nimilain mukainen.