Kun taapero kiukuttelee, vanhemmat eivät ymmärrä. Miten lapsi jaksaa narista pikku jutusta koko illan?  Lue jutusta seitsemästä kriisistä, jotka jokainen taaperon vanhempi tunnistaa, mutta jotka vain taapero itse ymmärtää.

Viimeksi päivitetty 23.10.2014

Taaperolla menee hermot, kun …

 



 

… jokin asia lakkaa toimimasta!

Jo leikki-ikäiset lapset ovat oppineet, etteivät kaikki asiat voi mennä aina tismalleen niin kuin he ovat itse ajatelleet. Taapero on kuitenkin aivan oma lukunsa. Kun verkko kaatuu, eikä Yle Areenasta voi katsoa Oktonautteja, aikuinen ei voi kuin levitellä käsiään. Ongelma on taaperolle kuitenkin ylitsepääsemätön, jota jankataan koko loppuilta. Taapero ei voi käsittää, että raivoaminen ei muuta tilannetta suuntaan eikä toiseen.

… pissat tulevat housuihin – vaikka ei ehtisi käydä edes vessassa! 

Ajattellaan yritysjohtajaa, jolla olisi nin tärkeitä liikeasioita hoidettavaan, ettei hän malttaisi käydä vessassa. Lopulta kalliit puvun housut kastuisivat pissasta. Näin ei tapahdu, sillä kaikki taaperoa vanhemmat ihmiset tietävät, että pissalla kannattaa käydä silloin, kun tuntuu siltä. Taaperolla on kuitenkin usein niin tärkeä leikki kesken, ettei vessareissuun yksinkertaisesti ole aikaa. Pissat ovat tietenkin pian housuissa, ja leikki pitää lopettaa pidemmäksi aikaa, jotta saadaan kuivat housut jalkaan. Tämä kaikki aiheuttaa niin suunnattoman mielenkuohun, ettei taapero tule toipumaan kriisistä ennen yötä. 

Tee testi: Onko taaperosi valmis potalle? 

… saa päivälliseksi väärää ruokaa! 

On tietysti ikävä joutua syömään ruokaa, josta ei pidä. Taaperolla ei kuitenkaan ole kovinkaan hyvää muistia sen suhteen, mistä hän on pitänyt aikaisemmin. Edelliskerralla suurella nautinnolla syöty ruoka saattaa viikkoa myöhemmin aiheuttaa oksennusrefleksin. Eikä tällaisestä ruokaepisodista todellakaan selvitä ilman teatraalista köhimistä, lautasen paiskaamista lattialle ja itkupotkuraivareita. 

… saa väärän lahjan! 

Kukaan ei ole niin tarkka vaatimuksissaan kuin taapero. Kun lapsi toivoo Dublo-taloa, hän ei tarkoita mitä tahansa Dublo-taloa, vaan juuri sitä yhtä Dublo-pakettia, jonka hän sattui näkemään kauppareissulla. Kun lapselle sitten hankitaan Dublo-lahja, seuraukset ovat arvaamattomat. Väärän paketin saanut taapero jaksaa kiukutella pitkään, koska hän ”saanut Dublo-taloa”. On aivan yhdentekevää selittää, että hänelle ostetuista Dubloista saa todella hyvän talon. 

… ei pääse heti prinsessaksi! 

Käytte lomalla tutustumassa vanhaan linnaan. Taapero keksii, että hän haluaa prinsessaksi. Hän on päättänyt muuttaa linnaan ja alkaa ihan oikeaksi prinsessaksi. Selitykset siitä, että linna on itse asiassa museokäytössä ja että Suomessa ei edes ole oikeita prinsessoja kaikuvat kuuroille korville. Taapero haluaa prinsessaksi. Nyt! 

Lue myös: Neljä taaperotyyppiä – tunnista lapsesi tempperamentti 

… joku painaa hissin nappia – ennen sinua! 

Hissit ovat mahtavia. Ne ovat iso laitteita, jotka tekevät juuri niin kuin taapero haluaa. Kun taapero on koko kotiintulomatkan ajan suunnitellut painavansa nappulaa, on kauhea katastrofi, jos naapuri hyppää hissiin ja painaa nappulaa ennen taaperoa. Silloin ainoa mahdollisuus saattaa olla ajaa hissillä takaisin alas ja antaa taaperon painaa nappia. Voi olla että vanhemman epätoivoinen lepyttely-yritys ei enää auta. Eihän toinen kerta ole enää sama asia! 

… kesämekkoa ei saa pitää talvella 20 asteen pakkasessa! 

Taaperotytöllä saattaa olla tarkka vaatemaku. Kun mielessä on tietty vaaleanpunainen kesämekko, se pitää myös saada päälle. Kun äiti selittää, ettei talvella voi pitää ulkona pelkkää kesämekkoa, seuraa tietenkin raivokohtaus. Selitys on pelkkää hepreaa taaperolle. 

Kaikki nämä raivokohtaukset on vain hyväksyttävä. Vanhempien on aivan turha lukea kehityspsykologisia teorioita tai kasvatusoppaita. Näitä kilareita ei nimittäin voi ymmärtää, jos ei sitten satu olemaan itse taapero. 

Inspiraation lähde: HuffPost Parents

Mitä mieltä olet artikkelista?