Suolavesi, järvivesi, kloorivesi. Ihotautilääkäri Sanna Poikonen kertoo, miten vauvan iho reagoi erilaisiin uintiympäristöihin.

Merivesi on hyväksi iholle

”Vauvaa voi huoletta uittaa meressä. Suolainen merivesi voi olla iholle jopa hyväksi. Esimerkiksi isompien lasten ja aikuisten atooppista ihottumaa hoidetaan auringolla ja merivesikylvyillä”, Poikonen selventää.

 



 

Entäpä jos vauva polskuttelee suolaisessa merivedessä päivittäin?

”Merivesi kannattaa huuhdella iholta suihkussa heti uimisen jälkeen. Lapsen iholle voi levittää myös perusvoidetta. Jos iho kuivuu pahasti, on syytä pitää tauko uimisesta”, Poikonen sanoo.

Merivesi voi olla kylmää. Saako vauvaa uittaa kylmässäkin vedessä?

”Varpaita voi kastella, vaikka vesi olisi viileää. Vauva alkaa kyllä itkeä, jos vesi on hänestä liian kylmää. Se on hyvä hälytysmerkki”, Poikonen sanoo.

Järvivedessä siitepölyä

”Makea vesi ei kuivata ihoa, mutta järvivesissä oleva siitepöly saattaa ärsyttää allergisten ihoa. Siitepölyallergiat tosin puhkeavat vasta myöhemmällä iällä, joten tämä koskee yli 3-vuotiaita lapsia”, Poikonen kertoo.

Lämpiminä kesinä pitää varoa myös sinilevää.

”Kannattaa seurata, antavatko viranomaiset lausuntoja sinilevästä”, Poikonen sanoo.

Kloorivesi kuivattaa

”Kloori kuivattaa vauvan ihoa. Siitä tosin selviää perusvoiteita käyttämällä. Jos iho kuivuu pahasti ja vauvaa alkaa kutittaa, kannattaa uimisessa pitää tauko”, Poikonen huomauttaa.

Kloorivesi on vauvan iholle kuivattavin. Vauvaa ei tarvitse klooriveden takia kuitenkaan jättää kotiin uimalareissulta. Poikosen mukaan uimalaan voi ottaa jopa atooppisesta ihosta kärsivän vauvan.

Atooppista ihottumaa sairastavan vauvan kanssa on pyrkimyksenä viettää ihan normaalia elämää”, Poikonen summaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?