Nukkuminen, itkeskely, syöminen ja pienet valveillaolon hetket rytmittävät vauvan – ja vanhempien – arkea tästä eteenpäin.

Vastasyntyneen vauvan elämästä iso osa pyörii kahden asian välillä – syömisen ja nukkumisen. Vaippaan tulisi tulla pissaa ainakin kuudesti päivässä, sillä se kertoo, että vauvan nestetasapaino on kohdillaan.

 



 

Paljon unta, mutta missä?

Vastasyntynyt nukkuu valtaosan vuorokaudesta – jopa 20 tuntia. Nukkuminen tapahtuu kuitenkin yleensä 1-4 tunnin sykleissä, ja väleissä vauva herää tankkaamaan lisää maitoa. Tutustuta vauva kotona lempeästi omaan sänkyynsä – olipa se sitten pinnasänky, sivuvaunu tai perhepeti.

Älä kapaloi vauvaa yön ajaksi, sillä se voi syventää vauvan unta liiaksikin, eikä hän havahdu syömään silloin kuin pitäisi. Toukkapussi tai löyhä unipussi on kapaloa parempi vaihtoehto.

Itkua kuuluu, mikä hätänä?

Yleisin vastasyntyneen itkun syy on yksinkertaisesti nälkä – siksi hyvä peukalosääntö onkin tarjota aina ensin tissiä tai pulloa. Muita syitä voivat olla märkä vaippa, kuuma, kylmä, epämukava olo, vatsapurut ja ilmavaivat, väsymys tai vain läheisyyden kaipuu. Itkun syyn määrittelyyn ei ole muuta konstia kuin poissulkumenetelmä: yritä syöttää, tarkista onko vaippa kuiva ja jos vielä senkin jälkeen itkettää, sitten muita syitä pohtimaan.

Jos vauva vaikuttaa olevan levoton ja itkuinen, voit kokeilla vauvan kapaloimista. Moni vauva nauttii myös kantoliinassa olosta. Myös lämmin kylpy ja hellä vauvahieronta voi rauhoittaa vauvaa.

Eroon vatsanpuruista

Vatsanpurut ja ilmavaivat ovat vauvoilla tavallisia. Muista röyhtäyttää vauva syönnin jälkeen: nosta vauva olkapäälläsi ja taputtele hellästi selkää. Voit myös heijata hieman ylös-alas ja puolelta toiselle, kunnes kuulet röyhtyksen. Kannattaa varautua myös pukluun!

Jos rintamaitoa saavalla vauvalla on runsaasti vatsanväänteitä, syynä voi olla jokin sinun syömäsi ruoka-aine: esimerkiksi kahvi, suklaa, mausteiset ruuat, maitotuotteet, sitrushedelmät tai hiilihapolliset juomat voivat aiheuttaa äidinmaidon kautta pienokaiselle vatsakipuja. Korviketta saavilla vauvoilla saattaa vatsanpuruihin saattaa auttaa korvikemerkin vaihto.

Mikäli vauva vaikuttaa selvästi huonovointiselta tai muuten sairaalta, on tietenkin syytä ottaa herkästi yhteyttä lääkäriin.

Lue imettäjän ”kielletyt ja sallitut” aineet tästä jutusta.

Refluksia?

Jos vauva on kovin itkuinen ja pulauttelee paljon, kyse voi olla refluksista, eli siitä, että vatsalaukun sisältöä virtaa takaisin ruokatorveen. Tarkkaile vauvaasi: oksenteleeko hän paljon, rohiseeko hengitys ja nieleskeleekö hän? Ovatko unet katkonaisia? Syynä voi olla refluksi.

Toisaalta, refluksi ei aina oireile näkyvästi, vaan se voi olla myös niin sanottu ”hiljainen refluksi” (silent reflux). Tällöin vauva on itkuinen ja kipeän oloinen, mutta ei kuitenkaan pulauttele. Silent reflux on vaikeampi tunnistaa – jos epäilet sitä lapsellasi, hakeudu lastenlääkärin tai lasten allergialääkärin vastaanotolle ja kerro huolistasi.

Imetys vie aikaa

Pienen vauvan imetys vie paljon aikaa, se kannattaa vain hyväksyä. Lapsi haluaa käydä rinnalla usein, sillä hän hakee rinnasta paitsi ravintoa, myös läheisyyttä, turvaa, lohtua ja mielihyvää. Syömisen päätteeksi moni lapsi nukahtaakin rinnalle autuaasti tuhisten – koita kuitenkin varovaisesti röyhtäyttää lapsi, ettei vatsaan jää ilmaa.

Varaa itsellesi hyvä ja mukava paikka imetykselle. Imetystyyny helpottaa vauvan kannattelua oikeassa asennossa. Liivinsuojat ja maidonkerääjät auttavat, jos toisesta rinnasta tihkuu maitoa imettäessä. Lanoliinivoide hellii koville joutuneita rinnanpäitä.

Lue lisää vastasyntyneen imettämisestä.

Tuttipullot: maidon lämmittäminen ja sterilointi

Tuttipullon lämmittäminen ja maidon saaminen sopivan lämpöiseksi vaatii ensi alkuun hieman harjoittelua: kielloista tai suosituksista huolimatta suurin osa vanhemmista päätyy lämmittämään maitoa mikrossa – kun nyytti huutaa nälkäänsä klo 3:38, tuntuu vesihaudelämmityksen kanssa pelaaminen varsin vaikealta ajatukselta. Mikrolämmittämisessä olennaista on tarpeeksi lyhyt lämmitysaika ja huolellinen sekoittaminen, jotta sisältö on varmasti tasaisen lämpöistä kauttaaltaan. Lämmitä mieluummin hiukan alakanttiin, ja testaa lämpö vielä ennen maidon tarjoamista pudottamalla muutama pisara maitoa omalle ranteellesi.

Käytön jälkeen pullo on hyvä huuhdella kylmällä vedellä, jotta maitoproteiini ei jää kiinni pulloon. Huuhtelun jälkeen pese pullon osat tiskiaineella joko käsin tai astianpesukoneessa. Muista kääntää pullotutit myös nurinpäin pesun aikana, jotta ne puhdistuvat kunnolla.

Pesun jälkeen steriloi pullon osat joko kiehuvassa vedessä keittäen vähintään viiden minuutin ajan tai pullosterilointilaitteella. Jotkut tuttipullot voi steriloida myös mikrossa paketin ohjeen mukaisesti. Pullot tulee steriloida siihen asti, kunnes vauva alkaa syödä kiinteitä ruokia. Tämän jälkeen riittää pelkkä pesu.

Vaipanvaihdon salat

Tavanomaisesti vastasyntynyt tai muutaman viikon ikäinen lapsi pissaa päivän aikana ainakin kuusi kertaa vaippaansa. Pissaamista on tärkeää seurata siksi, että se kertoo vauvan nestetasapainosta – jos pissaamisväli harvenee liikaa, ota yhteys terveydenhuoltoon.

Kakkaaminen sen sijaan riippuu hyvin paljon vauvasta yksilönä – toiset kakkaavat joka päivä, toiset kerran viikossa. Vain havainnoimalla saat selville, mikä on sinun vauvasi luontainen taipumus.

Vauvalle ei yleensä ole tarpeen vaihtaa vaippaa keskellä yötä, ellei hän kakkaa siihen. Kakkavaippa kannattaa aina vaihtaa, ja pestä tai vauvan peppu hellästi – näin ehkäiset taiveihottuman syntyä. Suorita yöllinen vaipanvaihto mahdollisimman hämärässä, tai punaisessa valossa, jos mahdollista. Näin viestit vauvalle, että on syytä jatkaa unia.

Mitä mieltä olet artikkelista?