Tuoreessa amerikkalaisessa tutkimuksessa on löydetty kosketuksen ja kielen kehityksen väliltä yhteys. Lue jutusta, kuinka vauva oppii sanoja kutituksen voimalla.
Viimeksi päivitetty 12.5.2014
Tyypillisesti vauvat ymmärtävät jo kuusikuisina sanat jalka ja käsi, vaikka vasta noin 7,5 kuukauden ikäinen vauva on kypsä erottelemaan sanoja jatkuvasta puhevirrasta.
Miksi vauvat oppivat muutamien kehonosien nimet ennen kuin vauvalla on kyky eritellä puhevirrasta erillisiä sanoja? Yhdysvaltalaisessa Purdue-yliopistossa työskentelevä kieli- ja puhetieteiden professori Amanda Seidl halusi selvittää askarruttavan ongelman.
Lue myös: Vauva oppii kieltä jo kohdussa
Sanotaanko kehonosat yksitellen?
Voisiko ilmiö johtua yksinkertaisesti siitä, että vauvojen hoitajat lausuvat erityisesti kehonosat erillään muusta puheesta? Seidl on eri mieltä.
”Vanhemmat saattavat pysähtyä, kun he sanovat vauvan nimen, mutta muiden sanojen kohdalla he eivät melkein koskaan pysähdy”, Seidl sanoo.
Lue myös: Miksi vauvat pillittävät turhaan?
Kosketus oppimisen taustalla
”Koska vauvan hoivaaja usein koskettaa vauvaa samalla kun hän puhuu vauvalle kehonosasta, arvelemme, että kosketus saattaisi toimia merkkinä sanan erottamiselle”, Seidl sanoo.
Teoria testattiin höpötyksen avulla. Nelikuisille vauvoille puhuttiin tavuja, jotka eivät tarkoittaneet yhtään mitään. Toisten tavujen kohdalla vauvan jalkaa tai kyynärpäätä kosketettiin.
Tämän jälkeen testattiin, mitä sanoja vauvoille on jäänyt mieleen. Selvisi, että ”dobita”-tavuyhdistelmä oli melkein kaikille vauvoille tuttu. Tämän tavun oppimista oli juuri vahvistettu kosketuksen avulla.
Lue myös: Vauvat lukevat huulilta
Ei toimi toisin päin
Tutkijat kokeilivat myös vahvistaa tiettyjen tavuyhdistelmien oppimista niin, että avustaja kosketti omaa leukaansa tai kulmakarvojaan tiettyjen tavujen yhteydessä. Vaikka vauvat kuinka tuijottivat avustajaa, minkäänlaista yhteyttä tavujen muistiin jäämisen ja koskettamisen välillä ei havaittu.
”Vauvat eivät pysty käyttämään näitä merkkejä samalla tavalla kuin he voivat käyttää oman kehon kosketusta”, Seidl summaa.