Viimeksi päivitetty 12.1.2017
”Yhden vauvan täysimetys kuluttaa eri lähteiden mukaan n. 400–600 kilokaloria (kCal) vuorokaudessa”, kätilö ja imetysasiantuntija Meri Haahtela kertoo.
Pääsääntönä voidaan sanoa, että mitä enemmän äiti tuottaa maitoa, sitä enemmän energiaa maidontuotanto vaatii: Kaksosten tai kolmosten imettäminen tai niinsanottu tandem-imetys, eli vauvan ja taaperon imettäminen samaan aikaan, luonnollisestikin lisää kalorikulutusta.
”Tiedetään myös, että naisten välillä on eroja siinä, miten paljon energiaa tietyn maitomäärän tuottamiseen menee. Sitä ei tiedetä, miksi näin on”, Haahtela kertoo.
Taaperolle vähemmän, mutta rasvaisempaa
”Yli 1-vuotiasta imetettäessä maidossa on enemmän rasvaa, jolloin maidontuotanto kuluttaa enemmän kaloreita. Taapero tosin yleensä juo vähemmän maitoa kuin vauva. Keskimääräisesti voidaan arvioida, että taapero käy kolme kertaa päivässä rinnalla. Näin ollen imettäminen kuluttaisi noin 200—250 kilokaloria”, Haahtela arvioi.
Onko imetys hyvä laihdutuskeino?
Imetys kuluttaa paljon energiaa, ja mikäli sen tekee yhdistettynä monipuoliseen ruokavalioon ja sopivaan liikuntaa, se on erinomainen keino päästä eroon ”raskauskiloista”. Suositus kuitenkin on, että alla raskautta edeltäneen painon ei pitäisi imetysaikana laihduttaa.
Tietoisesti laihduttavan tai tiedostamatta laihtuvan äidin suurin haaste on oma jaksaminen.
”Paitsi energian, myös proteiinien ja suojaravinteiden kulutus on suurempaa imetysaikana kuin ennen raskautta. Monipuolinen ruokavalio on tarpeen oman hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta”, Haahtela kertoo.
Laihduttava äiti verottaa omaa elimistöään
Äidin keho säätää maidon laadun vastaamaan juuri vauvan sen hetkiseen tarpeeseen. Edes äidin huono ravitsemus ei vaikuta suuresti maitolaatuun, sillä vauva ottaa silloin äidin elimistöstä ”omansa”.
”Aliravittujen äitien maidossa on todettu hiukan matalampia proteiini- ja rasvapitoisuuksia, mutta vastaavasti korkeampia laktoosipitoisuuksia kuin hyvin ravituilla äideillä. Äidinmaidon kokonaisenergiassa ei ole todettu eroja”, Haahtela kertoo.
Sensijaan äidin omat rauta, kivennäisaine ja kalkkivarastot hupenevat, mikäli äiti ei niitä ravinnollaan täydennä.
Imetysnälästä keskustellaan myös foorumilla. Osallistu keskusteluun: Imetysnälkä