Kevät on tullut! Lähdetään siis kokeilemaan pyöräilyä! Ensipyörä alle, kypärä päähän ja treenaamaan!

Viimeksi päivitetty 12.4.2011

Lapsen ensipyöräksi valitaan tavallisesti joko kolmipyörä tai pieni lasten polkupyörä apupyörien kera. Viime vuosina myös polkimettomat potkupyörät ovat kasvattaneet suosiotaan ensipyörinä.

 



 

Kolmipyörä on perinteinen valinta lapsen ensimmäiseksi pyöräksi. Kolmipyörässä on kaksi pyörää takana ja yksi edessä, ja pyörä pysyy hyvin tasapainossa. Polkimet ovat tyypillisesti etupyörässä. Kolmipyöriä on myös ketjuvetoisina versioina, jolloin polkimet tulevat pyörän keskelle oikean pyörän tapaan. Ketjuvetoisella kolmipyörällä lapsi oppii helpommin oikean pyöräilytekniikan ja jaksaa ajaa pidemmälle.

Lasten pyörä sopii tavallisesti noin 2-vuotiaasta alkaen. Pienimmät lasten pyörät ovat 12-tuumaisia. Pyörässä on on takana apupyörät helpottamassa tasapainoa. Hyvässä lasten pyörässä on säätövaraa tangossa ja satulassa. Ketjut ovat suojatut ja renkaissa on lokasuojat.

Lue myös: Pihaleikit jäämässä historiaan

Potkupyörä on kaksipyöräinen pyörä, jossa ei ole polkimia. Potkupyörä on tarkoitettu tasapainon, motoriikan ja koordinaation harjoitteluun: aluksi lapsi kävelee potkupyörä jalkojen välissä ja harjoittelun myötä alkaa potkia potkupyörää eteenpäin. Kun tasapaino kehittyy, potkupyörällä potkitaan vauhtia, nostetaan jalat ylös ja liu´taan. Potkupyöräharjoittelun jälkeen varsinaisen pyörällä ajon opettelun sanotaan olevan helpompaa ja pyöräily voi onnistua ilman apupyörävaihetta.

Minkä kokoinen pyörä?

Ensipyörää hankittaessa on olennaista ostaa sopivan kokoinen menopeli. Liian iso pyörä hankaloittaa ajamisen opettelua. Lapsi kannattaakin ottaa pyöräostoksille mukaan kokeilemaan, miltä pyörä tuntuu. Satulan säädöllä pyörä saadaan sopivalle korkeudelle: kun lapsi istuu satulassa, tulisi molempien jalkojen ylettyä maahan.

Pyörän koko ilmoitetaan tuumissa. Yleisimmin lapsen ensipyörä on 12-tuumainen, mutta parhaiten soveltuva koko riippuu lapsen pituudesta.

12-tuumainen pyörä soveltuu noin 2 – 4-vuotiaalle, 80 – 100 cm pituiselle lapselle
16-tuumainen pyörä soveltuu noin 3 – 5-vuotiaalle, 90 – 120 cm pituiselle lapselle
20-tuumainen pyörä soveltuu noin 5 – 8 -vuotiaalle, 110 – 130 cm pituiselle lapselle

Lue myös: Suojaa pienet silmät aurinkolaseilla

Varusteet

Kypärä on tärkeä ja pakollinen suojavaruste pyöräilijälle. Hyvässä pyöräilykypärässä on säätöpanta, jonka avulla kypärän saa säädettyä napakasti ja mukavasti päähän. Kypärän tulee olla sopivan kokoinen ja kiinnitetty huolellisesti, ettei se mahdollisessa onnettomuudessa lennä pois päästä. Lapselle on syytä myös opettaa, että kypärä riisutaan pois pyöräilyn päätytyttyä eikä kypärä päässä mennä esimerkiksi kiipeilytelineille, sillä kypärän hihna voi aiheuttaa kuristumisvaaran. Jos kypärä saa iskun, se pitää vaihtaa uuteen, vaikka näkyviä lommoja ei oliskaan.

Turvaviiri kiinnitetään pyörän takaosaan. Korkealla liehuva lippu tekee pienestä pyöräilijästä näkyvämmän muille tiellä liikkujille.

Työntötanko helpottaa matkantekoa, jos lapsi ei jaksa polkea esimerkiksi ylämäessä. Tangosta työntämällä vanhempi voi lykätä pyörää eteenpäin ja toisaalta myös tarpeen tullen hillitä liian kovaksi yltyvää vauhtia. Työntötanko kiinnitetään runkoon. Monissa ensipyörissä tanko tulee mukana, mutta sellaisen voi ostaa myös lisävarusteena.

Lue myös: Uimataito haltuun

Miten alkuun?

Pyöräilyn oppiminen käy toisilta lapsilta helposti, toisilla tekniikan oivaltaminen ottaa aikansa. Etene rauhassa lapsen tahtiin ja ole kärsivällinen. Jos pyöräily ei juuri tänään kiinnosta, ei lasta kannata pakottaa: valtaosa lapsista kyllä kiinnostuu ja innostuu pyöräilystä jossain vaiheessa.

Opeta lapselle kuinka poljetaan ja jarrutetaan, miten pyörää käännetään tangosta, kuinka pyörän kyytiin noustaan ja miten pyörän selästä tullaan pois. Aluksi kannattaa harjoitella turvallisella alueella ja vasta ajotaidon kehittyessä siirtyä pyörätielle. Apupyörät ja työntökahva ovat hyviä apuvälineitä pyöräilyharrastuksen alkutaipaleella. Kun tasapaino ja ajovarmuus ovat karttuneet riittävästi, voi lapsi alkaa harjoittelemaan pyörällä ajoa ilman apupyöriä.

Mitä mieltä olet artikkelista?