Jo pitkään stressin on arveltu heikentävän raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia. Nyt asia on ensimmäistä kertaa tieteellisesti tutkittu ja todeksi havaittu.
Viimeksi päivitetty 13.8.2010
Tuskin mikään ärsyttää lasta yrittävää enemmän kuin hyvää tarkoittavien läheisten kehotukset lakata stressaamasta. Näyttää siltä, että läheiset ovat kuitenkin oikeassa:
Tuore Oxfordin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa ensimmäistä kertaa konkreettisesti, kuinka tiettyjen stressihormonien määrä naisen kehossa vähentää raskaaksi tulon mahdollisuuksia.
Tutkimuksessa seurattiin 274 raskautta yrittävää 18–40-vuotiasta naista. Kahden tunnetun stressihormonin – adrenaliinin ja kortisolin – määrää heidän elimistössään mitattiin syljestä.
Jos syljen alfa-amylaasipitoisuus oli korkea (alfa-amylaasi kertoo elimistön adrenaliinitasosta), naisen mahdollisuudet tulla raskaaksi olivat noin 12 prosenttia heikommat kuin niillä, joiden elimistön adrenaliinitaso oli alhaisempi.
Toisella stressihormonilla, kortisolilla, ei ollut samanlaista vaikutusta.
”Tulokset tukevat ajatusta, että raskautta yrittävien kannattaisi pyrkiä elämään mahdollisimman stressitöntä elämää”, tutkimusryhmässä mukana ollut lääketieteen tohtori Cecilia Pyper Oxfordin yliopistosta kertoo BBC:n haastattelussa.
Järkevä ohje, mutta toki paljon helpommin sanottu kuin tehty – etenkin jos lasta ei ala tovin yrittämisen jälkeen kuulua.
”Joidenkin ihmisten kohdalla voi olla tarpeen harkita erilaisia rentoutumistekniikoita, terapiaa ja jopa joogaa ja meditaatiota”, Pyper toteaa.