Kristin Engedalin perhe vietti aivan tavallista kesäpäivää sukulaisten pihamaalla. Engedalien silloin kaksivuotias Henrietta-tyttö leikki puutarhassa, jossa aikuiset istuivat rentoutumassa ja juttelemassa. Jossain vaiheessa Kristin huomasi, että Henriettaa ei ollut näkynyt muutamaan minuuttiin.
”Sitä näkyä en unohda koskaan”
”Aloimme heti etsiä tyttöä. Tovia myöhemmin näimme hänen kelluvan elottoman näköisenä vatsallaan pihalammessa. Sitä näkyä en unohda koskaan”, Kristin-äiti muistelee.
Lue myös: Hyvästi pikku Angelika
Henrietta oli ollut poissa näkyvistä korkeintaan seitsemän minuuttia, mutta ei tiedetä, kuinka kauan tuosta ajasta hän oli ollut lammikossa. Koristelammikko oli ympäröity aidalla ja portissa oli lukko, mutta varotoimista huolimatta pikkutyttö oli päässyt livahtamaan aidan vaaralliselle puolelle.
“Näin lapseni vedessä ja kuulin muiden kirkuvan ympärilläni. Silloin ajattelin, että minun on koottava itseni ja yritettävä tehdä, mitä ikinä vain voin. Ensin ajattelin, että ehkä hän on niellyt hieman vettä, ja painoin hänen vatsaansa saadakseni veden ulos. Hyvin pian huomasin, että Henrietta ei hengitä ja että pulssiakaan ei enää tuntunut, joten minun oli aloitettava elvytys.”
Äidin elvytystaidot pelastivat tyttären
Kristin muistelee tapahtunutta rauhallisesti. Myös onnettomuushetkellä hänen onnistui säilyttää rauhallisuutensa tilanteessa, jossa moni muu joutuu paniikkiin ja menettää kykynsä toimia järkevästi.
Lue myös: Elämän lahja
Vain kaksi kuukautta ennen onnettomuutta lastentarhanopettajana työskentelevä Kristin oli kollegoineen osallistunut hengenpelastuskurssille.
Hän on varma, että tuolla kurssilla opitut taidot pelastivat hänen tyttärensä hengen. Myös Henriettaa hoitanut lääkäri oli todennut jälkeenpäin, että Henrietta ei olisi selvinnyt, jos häntä ei olisi alettu elvyttää heti onnettomuuspaikalla.
”Jatkoin elvytystä ikuisuudelta tuntuvan ajan, mutta mitään elonmerkkejä ei näkynyt. Olin jo luovuttamaisillani, kun yhtäkkiä näin hänen vetäisevän henkeä. Se tapahtui vain yhden kerran, mutta silti minulle ei enää tullut mieleenikään luovuttaa”, Kristin kertoo.
Kristin elvytti tytärtään 10 minuuttia, minkä jälkeen paikalle saapuneet paikalliset jatkoivat elvytystoimia tytön pelastamiseksi.
Henriettan ruumiinlämpö laski 28 asteeseen
Lopulta Henriettan syke palasi. Tyttö nostettiin paikalle hälytettyyn pelastushelikopteriin ja kytkettiin hengityskoneeseen. Siinä vaiheessa hänen ruumiinlämpönsä oli enää vain 28 astetta.
Henrietta oli hengityskoneessa melkein vuorokauden ennen kuin hän heräsi ja alkoi hengittää itsenäisesti.
Henretta rakastaa uimista. Onnettomuuden ei uskota vaikuttaneen hänen terveyteensä
millään tavalla.
Kristin: Hengenpelastuskurssit pakollisiksi vanhemmille
Kristinin mielestä hengenpelastuskursseista olisi tehtävä pakollisia kaikille vanhemmille.
“Autoa ei saa ajaa kortitta, ja minun mielestäni lasta ei tulisi hankkia, jos hengenpelastustaidot puuttuvat. Terveyskeskusten ja paikallisten viranomaisten tulisi tarjota ilmaisia hengenpelastuskursseja kaikille vanhemmille, sillä onnettomuutta välittömästi seuraavat hetket ovat ihmishengen pelastamisessa äärimmäisen tärkeitä”, Kristin sanoo.
Reippaaseen koululaiseen ei ole jäänyt mitään jälkeä onnettomuudesta. Kristin tosin pelkäsi, että tyttö alkaisi vierastaa vettä.
“Kun Henrietta oli toipunut onnettomuudesta, vein hänet uima-altaaseen joka viikko, jotta hän ei alkaisi pelätä. Suunnitelmani toimi, sillä Henrietta rakastaa uimista!”
* * * * * * * * * * * * * *
”Lapsi voi hukkua vähäiseenkin veteen”
”Pienten lasten valvonta veden äärellä on erityisen tärkeää. Lapsi voi hukkua vähäiseenkin veteen”, muistuttaa Suomen Punaisen Ristin verkkosivuilla SPR:n terveydenhuollon koordinaattori Anja Alila.
Hukuksiin joutuneen elottoman lapsen pelastaminen ja painelu- puhalluselvytys
– Kun hukuksissa ollut on saatu vedestä pois, asetetaan hänet kovalle joustamattomalle alustalle selälleen.
– Soita hätänumeroon 112. Voit myös huutaa apua ja pyytää paikalla olevia tekemään hätäilmoituksen. Hätäkeskuksen antamia ohjeita tulee noudattaa.
– Avaa hengitystie: Ojenna varovasti lapsen pää leuan kärjestä nostamalla ja toisella kädellä otsasta painamalla. Samalla katso, kuuntele ja tunnustele hengitystä. Liikkuuko rintakehä? Kuuluuko hengityksen ääni? Tuntuuko ilman virtaus poskellasi?
Arvioi, onko hengitys normaalia, epänormaalia tai hengitys puuttuu. Mikäli epäröit, toimi kuin hengitys ei olisi normaalia.
Kun hengitys ei ole normaalia tai se puuttuu:
– Puhalla 5 kertaa: Avaa hengitystie. Aseta suusi tiukasti autettavan suun päälle, sulje sormillasi hänen sieraimensa. Puhalla rauhallisesti ilmaa autettavan keuhkoihin. Puhalluksen aikana katso, että autettavan rintakehä nousee (liikkuu). Puhalla yhteensä viisi kertaa.
– Paina 30 kertaa: Aseta kämmenen tyviosa keskelle autettavan rintalastaa. Paina käsivarsi suorana 30 kertaa siten, että rintalasta painuu selkeästi alaspäin. Anna rintakehän palautua paineluiden välissä. Keskimääräinen painelutiheys on 100 kertaa minuutissa, eikä ylitä 120 kertaa minuutissa. Laske painelut ääneen.
– Puhalla 2 kertaa: Avaa hengitystie. Aseta suusi tiukasti autettavan suun päälle, sulje hänen sieraimensa sormillasi. Puhalla rauhallisesti ilmaa autettavan keuhkoihin. Puhalluksen aikaa katso, että autetta-van rintakehä nousee (liikkuu). Toista puhallus. Kahden puhalluksen kesto on 5 sekuntia.
– Jatka elvytystä tauotta rytmillä 30:2 kunnes autettava herää: liikkuu, avaa silmänsä ja hengittää normaalisti, ammattihenkilöt antavat luvan lopettaa tai voimasi loppuvat.
– Toimita hukuksissa ollut lapsi aina sairaalahoitoon, vaikka hän virkoaisikin ensiavun aikana.
– Muista huolehtia pelastustilanteessa omasta turvallisuudestasi
Lähde: Suomen Punainen Risti