Synnytys jaetaan kolmeen vaiheeseen. Avautumisvaihetta seuraa ponnistusvaihe. Viimeisenä tulee jälkeisvaihe, jossa sikiökalvot, napanuora ja istukka irtoavat kohdusta. Kunkin vaiheen kesto on hyvin yksilöllinen.

Viimeksi päivitetty 1.6.2019

Synnytyksen kulku jaetaan kolmeen vaiheeseen: avautumisvaiheeseen, ponnistusvaiheeseen ja jälkeisvaiheeseen. Kun puhutaan synnytyksen kestosta, siihen sisältyvät nämä kolme vaihetta.

 



 

Avautumisvaiheessa kohdunsuu aukeaa

Avautumisvaiheessa kohdunsuu avautuu. Tavallisesti se on synnytyksen pisin vaihe. Kohdunsuun tulee avautua noin kymmenen senttimetriä ennen kuin lapsen pää mahtuu kulkeutumaan sen läpi.

”Avautumisvaiheen kesto lasketaan säännöllisten supistusten alkamisesta siihen, kun kohdunsuu on täysin auki ja vauvan tarjoutuva osa on laskeutunut synnytyskanavassa niin pitkälle, että äiti alkaa ponnistamaan”, kertoo kätilö Meri Haahtela.

Passiivinen latenssivaihe

Aktiivista avautumisvaihetta edeltää passiivinen latenssivaihe, jolloin supistuksia on, mutta niitä ei vielä tule tiheästi, ja kohdunsuulla tapahtuvat muutokset ovat vielä vähäisiä. Synnytys ei siis ole vielä aktiivisesti käynnissä, vaan vasta käynnistymässä vähitellen.

”Latenssivaiheen supistukset pehmittävät ja lyhentävät kohdunkaulaa ja valmistelevat kohdunsuuta avaamalla sitä ensimmäiset sentit. Usein ajatellaan, että latenssivaihe jatkuu noin neljään senttimetriin saakka”, Haahtela sanoo.

Latenssivaiheen supistukset eivät yleensä ole kovin kivuliaita, ja osa odottajista tuskin huomaa tätä vaihetta. Latenssivaihe voi kestää useita tunteja.

Aktiivivaiheessa supistukset voimistuvat

Aktiivisessa avautumisvaiheessa supistukset ovat voimakkaampia ja kestävät kauemmin. Ne myös muuttuvat säännöllisiksi. Tämä kiihdyttää kohdunsuun avautumista.

”Yleensä synnytyksen katsotaan olevan käynnissä silloin, kun supistukset ovat säännöllisiä ja tulevat alle kymmenen minuutin välein”, Haahtela sanoo.

Pystyasento tehostaa supistuksia

Painovoima auttaa kohdunsuuta avautumaan, joten synnyttäjän pystyasento tehostaa supistuksia ja voi nopeuttaa avautumisvaihetta.

”Avautumisvaihe lyhenee usein muutaman tunnin seuraavissa synnytyksissä, mutta yksilölliset erot ovat uudelleensynnyttäjilläkin suuria. Kestoon vaikuttavat myös vauvan asento, koko ja se, käynnistyykö synnytys itsestään vai ei”, Haahtela listaa.

Ponnistusvaiheessa vauva syntyy

Kun kohdunsuu on täysin auki, alkaa synnytyksen toinen osa, ponnistusvaihe. Ponnistusvaihe alkaa, kun kohdunsuu on avautunut 10 senttimetriin, ja lapsen pää on laskeutunut äidin lantionpohjaan.

”Toisen vaiheen kesto on ponnistusvaiheen alusta vauvan syntymään”, Haahtela sanoo.

Osalle synnyttäjistä ponnistusvaihe on avautumisvaihetta helpompi, sillä odottelu on ohi ja äiti pääsee toimimaan aktiivisemmin synnyttäjän roolissaan. Toisaalta ponnistusvaihe voi olla todella rankka, etenkin pitkittyessään. Ensisynnyttäjillä tämä vaihe voi kestää tunnin tai pidempäänkin.

Jälkeisvaiheessa istukka irtoaa

Synnytyksen kolmatta ja viimeistä vaihetta kutsutaan jälkeisvaiheeksi. Sen aikana istukka, napanuora ja sikiökalvot irtoavat kohdusta. Kätilö voi auttaa istukan syntymistä painamalla synnyttäjän kohtua vatsan päältä ja vetämällä varovasti napanuorasta.

Jos istukan syntymisessä on ongelmia, äiti voidaan puuduttaa tai nukuttaa, ja istukka voidaan irrottaa käsin leikkaussalissa .

”Jälkeisvaiheen kesto lasketaan vauvan syntymästä istukan irtoamiseen”, Haahtela määrittelee.

Jälkisupistukset ja -vuoto

Varsinaisen jälkeisvaiheen jälkeen äidin kohtu jatkaa supisteluaan palautuessaan hiljalleen kohti normaalikokoaan. Äiti saattaa tuntea kohdun supistumisen niin sanottuina jälkisupistuksina, joita tulee usein erityisesti silloin, kun äiti imettää vauvaansa, sillä imetyksen aikana erittyvä hormoni saa kohdun supistumaan.

Jälkeisvaihetta seuraa myös verinen jälkivuoto, joka voi jatkua useita viikkoja, yleensä kahdesta kuuteen viikkoon. Jälkivuodon määrä on hyvin yksilöllinen.

”Alkuun se on veristä ja yleensä kuukautisvuotoa runsaampaa ja muuttuu sitten vähitellen rusehtavammaksi samalla, kun vuotomäärä vähenee”, Haahtela kertoo.

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?