”Kaikkea mikä lähtee helposti mukaan, varastetaan. Vaippoja, rintakumeja, petivaatteita...” Moni saattaa miettiä, ettei parin pikkujutun nappaaminen ole iso rikos, mutta sairaalalle siitä koituu vuositasolla isot kustannukset.

Viimeksi päivitetty 23.1.2012

”Vauvan vaatteet, vaipat, vauvojen peitot, petivaatteet, rintakumit, terveyssiteet. Kaikkea mikä lähtee helposti mukaan, varastetaan”, synnytysyksikön osastonhoitaja Tiina Schildt Keski-Suomen keskussairaalasta huomauttaa.

 



 

On yllättävää että rehdissä Suomessa näpistellään sairaalasta surutta. Jopa kätilöiden sairaalalle kutomat villaiset vauvan lämpöpussit kelpaavat varkaille. Hankalin varastelun kohde on kuitenkin rintakumi.

”Yritämme sanoa äideille, että rintakumi pitää palauttaa. Silti niitä lähtee äitien matkassa kotiin”, Schildt sanoo.

Varastetuista rintakumeista koituu ikävä menoerä sairaalalle. Niinpä kumeista saattaa tulla tulevaisuudessa maksullisia.

Kertakäyttöisiä hattuja vauvoille

Kätilöopiston sairaala on joutunut luopumaan kokonaan esimerkiksi perinteisistä vauvojen sairaalamyssyistä.

”Hattuja hävisi sen verran, että olemme ottaneet käyttöön kertakäyttöhatut. Ne tulevat halvemmaksi”, osastohoitaja Kaisa Honkanen Kätilöopistolta kertoo.

Varkaiden vuoksi on otettu myös muita varotoimia.

”Kaikki arvokkaammat sairaalatarvikkeet on meillä lukkojen takana. Lastenhoitopöydän vieressä on vain muutama vaippa, ettei vanhemmat ota suurta määrä vaippoja mukaansa”, Honkanen sanoo.

Kuohuviinikin vietiin

Honkanen muistelee, että Kätilöopistolla on varastettu jääkaapista jopa vierailevan isän tuoma kuohuviinipullo.

”Pullo löytyi myöhemmin yhden toisen perheen huoneesta. Heidän selitys oli, että he olivat luulleet kuohuviinitarjoilun kuuluvan kaikille perheille”, Honkanen kertoo.

Ajattelemattomuutta ja kertakäyttökulttuuria

Mutta miksi ihmeessä rehti suomalainen ryhtyy varastamaan sairaalasta tavaraa?

”Ihmiset eivät todennäköisesti edes ymmärrä varastavansa. Esimerkiksi vaippojen saatetaan kokea kuuluvan sairaalamaksuun”, Honkanen miettii.

Asiaan saattaa vaikuttaa myös kertakäyttökulttuuri.

”Nykyään ei osata nähdä, että tavaroita käytetään useita kertoja. Ajatellaan, että esimerkiksi rintakumeja käytetään vain yhden kerran ja että sairaala heittäisi käytetyn rintakumin roskikseen”, Honkanen miettii.

Pienistä näpistyksistä kertyy suuri kulu

Sairaala saattaa tuntua loputtomalta tarvikevarastolta. ”Eihän nyt muutaman euron hintainen rintakumi voi ajaa sairaalaa konkurssiin”, saattaa moni kumin mukaansa nappaava ajatella.

”Jos kaikki synnyttäjän veisivät rintakumin ja pinon vaippoja mukanaan, puhuttaisiin vuositasolla todella isosta summasta. Vanhemmat eivät ymmärrä, että tällä synnyttäjävolyymilla pienistä asioista kertyy iso menoerä”, Honkanen summaa.

Lue myös:

Kassi kainalossa sairaalaan
Vau.fi tutustuu synnytyssaliin
Synnytyssairaalat vertailussa

Mitä mieltä olet artikkelista?