Viimeksi päivitetty 17.4.2013
Suomessa ihannoidaan synnyttäjää, joka pyöräyttää lapsensa mutaisella pellolla kuokka kädessä ja palaa seuraavana päivänä töihin. Tällaista ajattelutapaa pidetään Kiinassa epäterveenä ja jopa äidille vaarallisena.
Kiinalaisen ajattelun mukaan nainen menettää elämänvoimaansa ja vitalisuuttaan synnytyksessä. Näin ollen naisen jin-jang-tasapaino täytyy palauttaa synnytyksen jälkeen tietyin toimenpitein. Perinteisesti äidin elämänvoiman palauttaminen tapahtuu kuukauden kestävän po ge lain avulla.
Lue myös: Ensimmäiset päivät kotona
Paljon lepoa
Käytännössä synnyttänyt nainen ei saa kuukauteen tehdä ruokaa eikä muitakaan kotitöitä. Yleensä naisen oma äiti tai anoppi tulee asumaan tuoreen perheen luokse ja hoitaa kotityöt po ge lain ajan. Äiti ei saa myöskään poistua talosta eikä käydä suihkussa kuukauteen.
Näillä käytännöillä pyritään palauttamaan synnytyksessä menetetty elämänvoima. Tuoreen äidin aika kuluu siis villasukat jalassa sängyssä pötkötellessä.
Lue myös: Istukan veri hyötykäyttöön
Kyllä imettämiselle
Po ge lain aikana vauvan hoito on sallittua. Nainen saa imettää vauvaa, joka onkin naisen ainoa velvollisuus ensimmäisen kuukauden aikana. Rentoutuminen ja stressittömyys edesauttavat maidontuotantoa.
Myös po ge lai -ruokavalio on suunniteltu imettämistä silmällä pitäen. Erilaisten yrttien ja kalaliemen ajatellaan parantavan äidin maidontuotantoa.
Lue myös: Lapsivuodeaika kannattaa ottaa rauhallisesti
Suihkulle ehdoton ei!
Kiinalaisen ajattelutavan mukaan synnytyksen jälkeen naisen ihohuokoset jäävät auki, jolloin nainen on herkkä ”kylmille” asioille. Näin ollen on tärkeää, ettei ”tuulta” saa päästä synnytyksen jälkeen kehon sisälle.
Vesi on kiinalaisen lääketieteen valossa ”kylmä”. Näin ollen kylpemisestä ja suihkussa käymisestä on pidättäydyttävä po ge lain aikana, vaikka veden lämpötila olisi mitä tahansa. Myös käsipesua pitää välttää synnytyksen jälkeen.
Lue myös: Voiko istukan syödä?
Ei vieraita!
Äiti ja vauva ovat synnytyksen jälkeen herkkiä ulkopuolisille vaikutuksille kuten infektioille. Siksi äiti ja vauva eivät saa poistua talosta, eivätkä he vastaanota vieraita po ge lain aikana. Ruokahuollosta vastaava synnyttäjän äiti tai anoppi ovat poikkeuksia sääntöön.
Juuri synnyttänyt äiti on myös alttiimpi pahojen henkien hyökkäyksille. Ilkikuristen henkiolentojen rellestyksen vuoksi tuoreen synnyttäjän on pysyteltävä talon lämpimässä suojassa.
Lue myös: Muuttuvatko häpyhuulet synnytyksessä?
Älä juo vettä, älä syö hedelmiä!
Myös veden juominen on kielletty po ge lain aikana, sillä vesi luokitellaan kylmäksi. Tuoreille äideille suositellaan erilaisia keittoja ja yrttiteerohtoja.
Esimerkiksi seng-hwa-theng-teen sanotaan puhdistavan juuri synnyttäneen naisen likaisen veren kehosta. O-tso-tong-sim-tee korvaa puolestaan juomaveden. Hyvänä puolena on teen sisältämät kuidut. Lapu-lapu-keiton katsotaan taas edistävän maidon tuotantoa.
Hedelmien ja kasviksien syöminen ei ole sallittua po ge lain aikana, sillä niiden katsotaan olevan kylmiä. Suositeltavia ruokia ovat suklaa, munat, kala, liha, kana, puuro ja paistettu riisi seesamiöljyn kanssa.
Lue myös: Olisitko selvinnyt saunasynnytyksestä?
Pikku hiljaa takaisin normaaliin elämään
Ensimmäinen kylpy pitää ottaa yrttien kanssa. ”Kylmään” veteen pitää totuttautua hitaasti. Seuraavan kylvyn voi ottaa vasta muutaman päivän päästä.
Vasta toisen kuukauden lopussa nainen voi palata normaaliin elämään ja kylpeä niin usein kuin haluaa.
Lue myös: Lääkkeetön kivunlievitys synnytyksessä
Äitien mukaan: hyöty on huomattava
Po ge laita viettäneet äidit kertovat tavan vahvistaneen heitä. Monet kiinalaiset naiset sanovat tuntevansa itsensä terveiksi ja voimakkaiksi po ge lain jälkeen.
Jos naiselle on tullut repeämiä synnytyksessä, he kertovat parantuneen haavoista nopeasti po ge lain ansiosta. Vanhemmat kiinalaiset naiset pitävät po ge lain ansiona jopa vanhuuden terveyttä.
Lue myös:
Lähde: Smart Parenting, Chronicles of a Nursing Mom, This Mom’s Life