Kuinka moni ihminen tuijottaa alastonta alapäätäni kun synnytän?
Synnytyksessä kukaan ei tuijota pelkästään alapäätä, vaan äitiä hoidetaan ihan kokonaisena ihmisenä.
Äitiä hoitaa yleensä yksi kätilö, ja hänkin katsoo ja koskee alapäätäsi vain tarvittaessa ja sinun luvallasi.
Koskeminen on perusteltua, kun tehdään sisätutkimus tai kun vauvaa autetaan syntymään. Tarvittaessa sinua voi katsoa ja koskea myös lääkäri.
Ollaanko synnytyksessä koko ajan alapää paljaana?
Jos haluat, voit olla vaikka kokonaan ja kokoajan alasti! Voit olla myös omissa vaatteissasi tai sairaalan tarjoamissa mekossa ja pöksyissä.
Ilman housuja synnytyksessä ollaan vain silloin, kun sinua ja vauvaa tutkitaan tai tehdään toimenpiteitä – Ja tietenkin silloin kun vauva syntyy.
Pitäisikö intiimialueen karvoitusta siistiä synnytystä varten?
Tervetuloa synnyttämään ”sellaisena kuin olet”. Itse synnytystä varten ei tarvitse tehdä erikoistoimenpiteitä häpykarvoille, tai jättää omia rutiineja tekemättä.
Olen kuullut, että synnyttäessä voi tulla kakka tai pissa. Onko tämä totta?
Ihminen erittää synnytyksenkin aikana pissaa ja kakkaa. Synnytyksen aikana kannattaa pissata usein, ettei rakko täyty liikaa. Pissa ei myöskään tule vahingossa.
Tarpeet hoidetaan yleensä erillisessä vessassa, omassa rauhassa pöntöllä. Syntyvän vauvan pää painaa ponnistusvaiheessa ulos kaiken suolessa olevan kakan.
Sillä tavalla luonto on varmistanut, että vauva saa kosketuksen terveeseen ja luonnolliseen suolistobakteerikantaan heti syntymässään!
Minulla on ollut odotusaikana virtsankarkailua. Mistä tietää, menikö lapsivedet vai tuliko pissa housuun?
Lapsivesi on yleensä hiukan punertavaa. Se tuoksuu makeanhappamalle toisin kuin pissa, joka haisee hiukan pistävälle.
Lapsiveden menoon ei liity myöskään pissahädän tunnetta, joten se on aika helppo erottaa. Jos lapsivesi on vihreää, ruskeaa tai veristä, on syytä lähteä sairaalaan saman tien.
Serkkuni kertoi voineensa pahoin synnytyksen aikana. Onko oksentaminen synnytyksessä yleistä?
Joskus kohdunkaulan aukeaminen aiheuttaa oksennusreaktion. Se on aivan normaalia. Sitä varten saat tarvittaessa pussin, johon oksentaa.
Sattuuko välilihan leikkaaminen ja ompelu?
Vauvan syntyessä emättimen suulla tuntuu lähes aina polttelua ja kiristystä, vaikka välilihaa ei edes leikattaisi.
Leikkausta varten väliliha puudutetaan aina ensin ja puudutetta lisätään vielä ompelua varten. Tunnet ompelun aikana luultavasti pientä nykimistä ja kiristystä. Jos tunnet kipua, voit pyytää puudutetta lisää.
Pelkään seksielämäni puolesta. Voiko välilihan pyytää ompelemaan yhtä tiukaksi, kuin se oli ennen synnytystä?
Ommellessa korjataan se, mikä on mennyt rikki eli repeämä tai leikattu episiotomia. Emättimen tiukkuutta ei voi säädellä ompeleilla, vaan lantionpohjan lihaksilla. Niitä voit alkaa harjoittamaan vaikka heti syntymän jälkeisenä päivänä.
Synnytyksen jälkeen suhtaudut kehoosi luultavasti rennommin ja rakastavammin, koska olet niin ylpeä siitä mihin kaikkeen se pystyykään!
Mitä jos välilihani repeää synnytyksessä pahasti? Miten sen voisi estää?
Kätilö voi tukea välilihaa ponnistamisen aikana, jolloin repeämien syntyminen vähenee. Suomessa on todella vähän vaikea-asteisia repeämiä, joten voit luottaa kätilösi taitoihin!
Kun vauvan pää syntyy, kuuntele kehoasi ja kätilön ohjeita. Hetken aikaa voit työnnellä vain ihan hiukan, jolloin pää syntyy lempeästi.
Mitä jos en tule toimeen kätilön kanssa? Voinko pyytää toista kätilöä?
Voit pyytää toista kätilöä hoitamaan, jos kemiat eivät käy yksiin. Aina vaihto ei kuitenkaan ole mahdollista.
Silloin voit rehellisesti kertoa, mikä sinua harmittaa, ja keskustella teille sopivasta tavasta hoitaa synnytys.
Jos suutun puolisolleni kesken synnytyksen, voiko hänet poistaa synnytyssalista?
Jos sinulla on tapana poistaa puolisosi yhteisistä tiloista, kun suutut hänelle, niin mikäpäs siinä! Asia on teidän välinen, eikä synnytyssalin sääntöihin millään lailla sidottu.
Jos sinusta tuntuu, että joku muu henkilö olisi puolisoa sopivampi seuraksesi synnytyksen aikana, voitte kenties keskustella asiasta jo ennen synnytystä.
Suuttuminen ja riitely synnytyksen aikana tuntuu ihan yhtä kurjalta kuin aina muulloinkin.
Jännitän omia reaktioitani synnytyksen aikana. Saako synnytyssalissa huutaa ja kiroilla?
Suoraan toiselle ihmiselle kohdistettu huutaminen ja kiroilu on aina sopimatonta. Yleisesti ottaen maailmaan mahtuu ääntä, joten jos huutaminen helpottaa oloasi ja kiroilu poistaa paineita, niin sitten sinun on huudettava ja kiroiltava.
Mitä jos sanon jotain kamalaa tai noloa? Suuttuvatko kätilöt tai nauravatko he minulle taukohuoneessa?
Synnytyksessä toimivat ihan samanlaiset ihmisten väliset pelisäännöt, kuin missä tahansa muuallakin elämässä.
Tietysti kätilöä saattaa suututtaa, jos sanot hänelle kamaluuksia, mutta ammatillisena henkilönä hän ymmärtää tilanteesi eikä provosoidu sanoistasi.
Kätilö on myös vaitiolovelvollinen, joten asiasi pysyvät salin seinien sisäpuolella.
Pelkään verta. Mitä tapahtuu jos pyörryn synnytyksessä? Voiko niin käydä?
Äiti voi pyörtyä synnytyksen aikana. Tätä ei kuitenkaan tapahdu kovin usein. Silloin kätilö auttaa äidin hyvään asentoon sekä virvoittelee ja hoitaa häntä. Äiti virkoaa yleensä saman tien.
Mitä jos tulen liian aikaisin synnytyssairaalaan? Se olisi noloa?
Miksi se olisi noloa? Synnytyksen alkaminen on merkki siitä, että tarvitset pian apua lapsesi saapuessa maailmaan.
Mikäli synnytys ei ole vielä käynnissä, kätilö voi pyytää sinua palaamaan kotiin vielä hetkeksi.
Huoli lapsen voinnista, kovat supistuskivut tai verinen vuoto on aina hyvä syy tulla sairaalaan. Sinua vartenhan me kätilöt olemme!
Entä jos olenkin huono synnyttäjä? Voinko aiheuttaa vauvalle vaaratilanteen synnyttämällä väärin?
Huonoja synnyttäjiä ei ole olemassa. Jokainen synnyttäjä on ainutlaatuinen, upea ja yksilöllinen. Muistathan, että myös vauvasi on synnytyksessä aika aktiivinen osanottaja!
Teet yhteistyötä vauvasi kanssa, ja kätilösi auttaa teitä molempia. Voit valmistautua etukäteen ottamalla selvää mitä normaalissa synnytyksessä tapahtuu ja miten äiti voi itse vaikuttaa synnytyksen kulkuun.
Kukaan äiti ei aiheuta lapselle tahallaan vaaratilanteita. Voit luottaa siihen, että teet parhaasi ja oikein vauvallesi.
Voiko vauva syntyä niin nopeasti, että kätilö ei ehdi ottaa lasta kiinni vaan se putoaa salin lattialle?
Vauva ei voi tippua lattialle. Äidin vaisto on niin vahva, että jos vauva syntyy nopeasti eikä kätilö ehdi paikalle, äiti koppaa kyllä itse vauvan syliinsä. Kun kätilö on paikalla, hän ottaa lapsen vastaan.
Entä jos en heti pidäkään syntyvästä lapsesta?
Hurja äidin rakkaus ei välttämättä herää heti synnytyksen jälkeen. Syynä voi olla esimerkiksi väsymys. Myös jotkin synnytyksessä käytettävät lääkkeet sotkevat ihmisen luonnollista kiintymysmekanismia.
Lapsi on elämässäsi ihan uusi ja vieras ihminen, vaikka onkin ollut sydämesi alla jo yhdeksän kuukautta.
Ole lempeä itsellesi, ja anna teille molemmille aikaa tottua toisiinne. Vaikka et heti pitäisikään lapsestasi, olet hänelle silti paras äiti ja hoivaaja. Rakkaus, lämpö ja yhteenkuuluvuuden tunne syntyvät ajan mittaan.
Mitä, jos en halua vauvaa syliini heti synnytyksen jälkeen?
Lapsi tarvitsee syliä ja ihokosketusta heti syntymänsä jälkeen. Jos sinusta tuntuu, että et voi ottaa lasta syliin, isä tai tukihenkilö voi pitää vauvaa sylissä ja lämpimässä.
Vastaukset antoi kätilö Silja Seppänen.